31οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων

Αρχείο Παίχτηκε από 03/09/2017 έως 16/09/2017

Σχετικά

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, διοργανώνει για 31η χρονιά τους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν από 2/9/2017 έως και 18/9/2017.

Έχοντας την πεποίθηση ότι η ερασιτεχνική δημιουργία αποτελεί την πιο πηγαία μορφή έκφρασης των κοινωνικών διεργασιών, συνεχίζουμε να δίνουμε βήμα έκφρασης στους «εραστές» της τέχνης που επιμένουν να αναζητούν δημιουργική διέξοδο στον πολιτισμό και να εμπνέονται από την αρχέγονη τέχνη του θεάτρου.

Στη φετινή διοργάνωση φιλοξενούμε σημαντικές ερασιτεχνικές ομάδες από όλη την Ελλάδα οι οποίες επιλέχθηκαν από την προκριματική επιτροπή του Φεστιβάλ με γνώμονα την ποιότητα της παράστασής τους. Παράλληλα διοργανώνουμε σεμινάρια - εργαστήρια, σε συνεργασία με αξιόλογους δασκάλους του θεάτρου και δίνουμε την ευκαιρία στα μέλη των ερασιτεχνικών σχημάτων αλλά και στους φίλους του θεσμού, να γνωριστούν  μεταξύ τους, να έρθουν σε επαφή με τεχνικές, θεωρίες και μέσα θεατρικής έκφρασης, να διερευνήσουν την απαρχή και την εξελικτική πορεία της θεατρικής πράξης, να εκφραστούν και να συν-δημιουργήσουν.

Για μία ακόμη φορά συνδέουμε τον Πολιτισμό με την Αλληλεγγύη:  κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων συγκεντρώνουμε τρόφιμα και φάρμακα για τις κοινωνικές δομές του Δήμου  Ζωγράφου και  για όσους τα έχουν ανάγκη.

 

Θεατρικές παραστάσεις

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου  Πώς με εργαλείο το σώμα (Εκτός συναγωνισμού)
ΟΜΑΔΑ : Prometheus Theatre (Ιράν)
ΕΡΓΟ: «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου
ΟΜΑΔΑ: Θεατρική Ομάδα «ἰᾶσθε θεάτρῳ»
ΕΡΓΟ: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου
ΟΜΑΔΑ: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΣΠΙΣ (ΚΕΡΑΤΕΑ)
ΕΡΓΟ: «Ποιος σκότωσε τον William;» της Λίλιαν Δημητρακοπούλου

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου
ΟΜΑΔΑ: Δημοτική Θεατρική Ομάδα ΕΞΟΡΥΞΗ
ΕΡΓΟ: «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπ. Μπρεχτ

Πέμπτη  7 Σεπτεμβρίου
ΟΜΑΔΑ: Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Bad Eggs
ΕΡΓΟ: «Οι κλουβίοι» των Bad Eggs

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου
ΟΜΑΔΑ: Θεατρική Ομάδα ΣΚΑΛΕΤΑ
ΕΡΓΟ: «Ή όλα ή τίποτα» της Γεωργίας Ηλιοπούλου

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου
ΟΜΑΔΑ: Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Φάρος» Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής
ΕΡΓΟ: «Ο επιθεωρητής» του Γκόγκολ

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου
ΟΜΑΔΑ: Θ.Ε.Σ.Μα (ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ)
ΕΡΓΟ: «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ο. Γκίμπσον

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου
ΟΜΑΔΑ: Θεατρική Ομάδα Ηλιούπολης
ΕΡΓΟ: «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Α. Μίλλερ

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου
ΟΜΑΔΑ: Θεατρική Ομάδα ΚΥΘΕΑΤΡΟΝ
ΕΡΓΟ: «Ράφτης Κυριών» του Ζ. Φεϊντώ

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου
ΟΜΑΔΑ: Πολιτιστικός Σύλλογος Περιγιαλίου «ΑΠΟΛΛΩΝ»
ΕΡΓΟ: «Ράους» των Μ. Ρέππα - Θ. Παπαθανασίου

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου
ΟΜΑΔΑ: ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Τ.Α.P.I.A
ΕΡΓΟ: «Οι φασουλήδες του Κατσιπόρρα» του Φ. Γ. Λόρκα

15, 16, 17 Σεπτεμβρίου
ΟΜΑΔΑ: Θεατρικό Εργαστήρι ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου
ΕΡΓΟ: «Άλκηστις» του Ευριπίδη  (στη Βίλα Ζωγράφου)

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου
20:00 - 21:00 Τελετή απονομής βραβείων θεατρικών αγώνων
21:00           «Όνειρα της άμμου».  Εικαστική – Μουσική  παράσταση με ζωγραφική      στην άμμο, από την ομάδα BORJA YTUQUEPINTAS Teatre  (Ισπανία)

 

 

Σεμινάρια – Εργαστήρια

 Πέτρος Γάλλιας, χορογράφος
«Ποιητικά Σώματα» (Corpus Poeticus)

Πώς με εργαλείο το σώμα μας (τον λόγο και την κίνηση), ο ποιητικός λόγος μπορεί να γίνει δράση, παρέμβαση, διαμαρτυρία, εξέγερση…

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30-13:30 και ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30-13:30 (Βίλα Ζωγράφου)

 

 

Ελεάνα Γεωργούλη, ηθοποιός – performer
«Το διευρυμένο σώμα / Η Παρουσία του Ηθοποιού στο Αρχαίο Δράμα»

 Στην έρευνα πάνω στο Αρχαίο Δράμα, οι συνήθειες και ο εκτελεστικός ρυθμός της σύγχρονης καθημερινότητας είναι ανάγκη να ξεπεραστούν προκειμένου η ύπαρξη του ηθοποιού να διευρυνθεί για να εξερευνήσει τις λεπτοφυείς διαδρομές και τα ποιητικά υλικά του έμμετρου λόγου και της όρχησης (τραγούδι & χορός). Το εργαστήρι εξερευνά τη διαδρομή και το άνοιγμα προς τις παρορμήσεις του διευρυμένου σώματος: Την ισχυροποίηση του κέντρου, το άνοιγμα των σωματικών αξόνων, την ενίσχυση της στήριξης του διαφράγματος και των αναπνευστικών μυών, την απελευθέρωση της σπονδυλικής στήλης, την εκφραστικότητα της μάσκας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30-13:30 και ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30-13:30 (Μουσείο «Μ. Κοτοπούλη»)

 

 

Κώστας Φιλίππογλου, ηθοποιός – σκηνοθέτης
«Σωματικό θέατρο στο αρχαίο δράμα»

Στο μάθημα θα αξιοποιηθούν οι τεχνικές του σωματικού - δημιουργικού θεάτρου.

Ειδικότερα θα εστιάσουμε στις τεχνικές του Ζακ Λεκόκ, που αξιοποιεί η πιο διάσημη ίσως στο κόσμο ομάδα «σωματικού θεάτρου», η Complicite, με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με αυτές, προκειμένου να τις αξιοποιήσουμε στην παραστατικότητα του αρχαίου δράματος.

Θα δουλέψουμε συγκεκριμένες σκηνές τραγωδιών σε μεταφράσεις κυρίως του Γιώργου Μπλάνα, για να δούμε πως εφαρμόζονται οι τεχνικές του σωματικού θεάτρου σε αυτές, καθώς και στη δημιουργία του χορού στο αρχαίο δράμα (chorus).

Το τελικό ζητούμενο είναι να παρουσιάσουν οι μαθητές τις δικές τους σκηνικές προτάσεις πάνω στα κείμενα που θα δοθούν.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 17:00-20:00 και ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 17:00-20:00 (Βίλα Ζωγράφου)

 

 

Νίκος Τουλιάτος, performer
«Ρυθμολογία»

Τo Σεμινάριο αφορά:

  1. A. Τον ρυθμό και τον χρόνο στην κίνηση και στον λόγο, πεζό ή ποιητικό: Ρυθμική αγωγή του κειμένου. Μετατροπή κειμένων σε κρουστά όργανα αποδίδοντας τα αυστηρά ρυθμικά. Προσαρμογή κειμένου εφαρμόζοντας διαφορετικές ρυθμικές αξίες σε διαφορετικά τέμπο. Κατανόηση του χρόνου στην κίνηση ή στην εκφορά του λόγου σε σχέση με την έκφραση.
  2. B. Τον Αυτοσχεδιασμό: Ο Αυτοσχεδιασμός σε όλες του τις εκδοχές από απόλυτα ελεύθερος μέχρι απόλυτα ελεγχόμενος. Χωρίς θέμα ή με ανάπτυξη συγκεκριμένου θέματος. Από ελεύθερος χρονικά μέχρι συγκεκριμένου περιορισμένου χρόνου. Από ατομικός μέχρι κάθε είδους συνεργασία ντουέτα, τρίο ή ομαδικός.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30-13:30 και ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30-13:30 (Βίλα Ζωγράφου)

 

 

Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος – σκηνοθέτης
«Αριστοφάνης: δημιουργώντας το κωμικό ύφος»

Ένα εργαστήριο θεάτρου που, μέσα από τα θέματα και τις πλοκές των έργων του Αριστοφάνη, θα αναζητήσει τα είδη του χιούμορ μέσα από την αττική κωμωδία. Από την αισχρολογία, τα λογοπαίγνια και την φάρσα, ως την πολιτική σάτιρα, την stand up κωμωδία και την παραδοξολογία, οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με διάφορα μοτίβα και κωμικούς χαρακτήρες του Αριστοφάνη, αξιοποιώντας το εδώ και τώρα της σκηνής. Θα χρησιμοποιηθούν υλικά από τις κωμωδίες Νεφέλες, ΄Ορνιθες, Λυσιστράτη, Θεσμοφοριάζουσες και Αχαρνείς.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ,  10:30-13:30 και ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30-13:30 (Μουσείο «Μ. Κοτοπούλη»)

 

 

Σίμος Κακάλας, σκηνοθέτης
«ΣΩΜΑ - ΔΡΑΣΗ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ (Η μάσκα ως οδηγός της Υποκριτικής)»

Η μάσκα, η αρχέγονη σχέση με την υποκριτική, μεθοδολογία και φιλοσοφία των πρακτικών που χρησιμοποιεί και αναπτύσσει τα τελευταία 10 χρόνια ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 17:00-20:00 και ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 17:00-20:00 (Βίλα Ζωγράφου)

 

 

 Λένα Φιλίπποβα, σκηνοθέτης
«ΙΩΝ του Πλάτωνα - ένας διάλογος για την Τέχνη»

Με αφορμή το γνωστό διάλογο του Πλάτωνα "ΙΩΝ" το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στην ανάλυση της έννοιας "διάλογος" και τη σημασία της στην τέχνη του θεάτρου.

Θα προσεγγίσει επίσης  διαχρονικά ζητήματα: 1. Η σχέση της Τέχνης και της τεχνικής 2. Τι σημαίνει επιχείρημα 3. Η σημασία της έμπνευσης του ερμηνευτή-ηθοποιού.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30-13:30 και ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30-13:30  (Βίλα Ζωγράφου)

 

 

Κατερίνα Καμπανέλλη, σκηνογράφος
«Η Μάσκα σαν στοιχείο μεταμόρφωσης στο Αρχαίο Δράμα»

Εισαγωγή στη χρήση Μάσκας στο Αρχαίο Δράμα (Τραγωδία-Κωμωδία). Κατασκευή μάσκας βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες» ή στην κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη». Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτά που θα έχουν ακούσει στα εισαγωγικά της μάσκας σχετικά με τη χρήση της και ίσως να πειραματιστούν σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30-13:30 και ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30-13:30  (Μουσείο «Μ. Κοτοπούλη»)

 

 

Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης
«O έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος»

Κάθε κείμενο, θεατρικό ή λογοτεχνικό, είναι σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευθεί σωστά, για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των ιδεών και των αισθημάτων που εμπεριέχονται σ’ αυτό. Η ακρίβεια μιας τέτοιας έλλογης αισθητικής ερμηνείας αναδεικνύει την πραγματική αξία ενός έργου, ενώ μια παρερμηνεία μπορεί να καταστρέψει τις λογικές συνέχειές του και να παρουσιάσει ένα έργο εντελώς διαφορετικό από τις προθέσεις ακόμα και του ίδιου του ίδιου του δημιουργού του. Αν ο σκοπός ενός έντεχνου έργου είναι η βαθιά συγκίνηση, μέσα από την κατανόηση μιας μικρής ή μεγάλης αλήθειας, που οδηγεί στη λύτρωση από το φόβο και τη σύγχυση, τότε οι όροι και οι κανόνες, που τίθενται γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό, ενυπάρχουν μέσα στο ίδιο το έργο και όχι έξω από αυτό, αρκεί να τους αναγνωρίσουμε.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 17:00-20:00 και ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 17:00-20:00  (Βίλα Ζωγράφου)

 

Διευκρινίσεις για σεμινάρια-εργαστήρια θεάτρου

  1. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο (έως 25 άτομα)  και προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των αιτούντων παρακαλούμε να δηλώνετε έως και δυο σεμινάρια με σειρά προτεραιότητας. Για την επιλογή των συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία αποστολής της αίτησης, ενώ σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής θα δοθεί προτεραιότητα στα μέλη των ερασιτεχνικών ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση.
  2. Οι ενδιαφερόμενοι για την παρακολούθηση των σεμιναρίων υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής, η οποία θα αποστέλλεται από 17/7/2017 έως και 23/8/2017, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], στην οποία θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα στοιχεία:

Ονοματεπώνυμo αιτούντος.
Στοιχεία επικοινωνίας : (e-mail, τηλέφωνο)
Εκπαίδευση – Κατάρτιση
Ιδιότητα - Επάγγελμα
Τίτλος σεμιναρίου και όνομα διδάσκοντος (Πρώτη επιλογή)
Τίτλος σεμιναρίου και όνομα διδάσκοντος (Εναλλακτική επιλογή)

  1. Η ενημέρωση των αιτούντων για τη συμμετοχή στα σεμινάρια θα γίνει από τους διοργανωτές το αργότερο μέχρι 28/8/2017 με ενημερωτικό απαντητικό e-mail.  Σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής στο σεμινάριο είναι υποχρεωτική η ενημέρωση των διοργανωτών μέχρι 28/8/2017 (με αποστολή ενημερωτικού e-mail ακύρωσης).
  2. Όλοι οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια θα πρέπει να φοράνε άνετα ρούχα  που θα τους επιτρέπουν να κινούνται με ευχέρεια.
  3. Η προσέλευση στον χώρο των σεμιναρίων θα γίνεται αυστηρά ένα τέταρτο πριν την ώρα έναρξης.
  4. Για το σεμινάριο της Κατερίνας Καμπανέλλη, κάθε συμμετέχων  θα πρέπει να φέρει μαζί του κάποια από τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή μάσκας όπως: δύο (2) γυψόγαζες, ένα (1) ρολό ζελατίνας τροφίμων (wrap), ένα (1) χαρτί ρολό κουζίνας, ένα (1) χαρτί ρολό τουαλέτας.
  5. Για το σεμινάριο του Δήμου Αβδελιώδη, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα κείμενο επιλογής τους, μερικών σειρών. 

  

Χώροι διεξαγωγής Εκδηλώσεων:
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (Γ. Ζωγράφου και πλατεία Αγίου Γεωργίου)
ΜΟΥΣΕΙΟ «Μαρίκα Κοτοπούλη» (Αλ. Παναγούλη 17α)
ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ (Γεωργίου Ζωγράφου 13)

Ώρα έναρξης
Παραστάσεις: 21.00
Τελετή απονομής 20:00


1 ΣΧΟΛΙΟ