Ακόμη πιο βρώμικα παραμύθια

Αρχείο Παίχτηκε από 30/09/2017 έως 07/01/2018
στο 104
Διάρκεια: 70'
Σκηνοθέτης: Θάλεια Γρίβα
Σκηνογραφία: Μαντώ Ψυχουντάκη
Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Μουσική: Onealpha
Χορογραφία: Γιάννα Μελλά
Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Ηρώ Κισσανδράκη, Μαρία Κωνσταντά, Γιώργος Σαββίδης

Περιγραφή

κόμη πιο Βρώμικα Παραμύθια με ακόμη περισσότερες παραστάσεις! Tα αγαπημένα Ακόμη πιο Βρώμικα Παραμύθια της ομάδας Άπειρον παίρνουν παράταση και συνεχίζουν στο 104 έως τις 7 Ιανουαρίου. Η Θάλεια Γρίβα επιλέγει και σκηνοθετεί τολμηρά και παράδοξα παραμύθια από την ελληνική παράδοση, που βασίζονται στο παιχνίδι της εναλλαγής των ρόλων και των φύλων, μέσα από κωμικοτραγικές ιστορίες.

Περισσότερα


«Η Βασιλοπούλα που έγινε αγόρι» και «Του βασιλιά η κόρη έγινε παλικάρι», είναι τα δύο παραμύθια από τα οποία αντλείται η υπόθεση του έργου, που μας δείχνει ότι το θέμα της αλλαγής φύλου δεν είναι ένα σύγχρονο ζήτημα, αλλά συναντάται στoν λαϊκό πολιτισμό μας αιώνες πριν.

Όπως σημειώνει η Θάλεια Γρίβα:

Η ομάδα Άπειρον παρουσιάζει ένα κομμάτι της νεοελληνικής παράδοσης, άγνωστο στο ευρύ κοινό. Μέσα από χιούμορ και τρυφερότητα, μια βασιλοπούλα, περνώντας από διάφορες δοκιμασίες, ντύνεται αγόρι, και τελικά γίνεται αγόρι, αποδεικνύοντας ότι “όλα αλλάζουν, όλα μετασχηματίζονται, γίνονται αυτό που θα έπρεπε να είναι από την αρχή της ιστορίας”.

Τι είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως παραμύθι; Σε ποιόν απευθύνεται; Ποιος είναι ο ρόλος του παραμυθιού στην παράδοση, είναι ζωντανό κομμάτι της, ή έχει καταλήξει φολκλόρ; Και τελικά, η πρόσληψη του έργου ανακινεί ή όχι στοιχεία λαϊκού πολιτισμικού υλικού;

Βασιλιάδες, βασιλόπουλα, κόρες, νύφες, ανίκανοι γαμπροί, μια μάγισσα, η Δράκαινα, ένας αιχμάλωτος, παλάτια και βασίλεια, πόλεμοι και μάχες, ζωντανεύουν στη σκηνή του 104, μέσα από τη διασκευή των παραμυθιών «Η Βασιλοπούλα που έγινε αγόρι» και «Του βασιλιά η κόρη έγινε παλικάρι».

Μια παράσταση-παραμύθι για μεγάλους, που όχι μόνο δεν είναι αθώο, αλλά προκαλεί με το περιεχόμενο και την ευφάνταστη πλοκή του και μας καλεί να ανακαλύψουμε την εναλλακτική, πιο χιουμοριστική, αλλά και ταυτόχρονα «ανεκτική στο διαφορετικό» πλευρά του λαϊκού μας πολιτισμού.

Βιογραφικό Θάλειας Γρίβα

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών και της Δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στους: Διαγόρα Χρονόπουλο, Θωμά Μοσχόπουλο, Νικαίτη Κοντούρη, Μαριάννα Κάλμπαρη, Άρη Μιχόπουλο, Αλέξη Αλάτση, Νίκο Χανιωτάκη και άλλους.

Έχει διδάξει σε σεμινάρια για το θέατρο στην εκπαίδευση, σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Από το 2014 ασχολείται με τη σκηνοθεσία και τα παραδοσιακά παραμύθια,  ως ιδρυτικό μέλος της ομάδας Άπειρον. Σκηνοθέτησε για το Scratch Night του Bob Theater Festival 2016 τα «Βρώμικα Παραμύθια», κερδίζοντας τη δεύτερη θέση και  τα οποία παρουσιάστηκαν το 2016-2017 στο 104.

Συντελεστές
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανέστης Κόττας
Φωτογραφίες: Αποστόλης Κουτσιανικούλης