154

Anamnesis

Σύλληψη: Αποστολία Παπαδαμάκη
Σκηνοθέτης: Αποστολία Παπαδαμάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης
Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Χορεύουν: Πολυάνα Δημητροπούλου, Πλωτίνος Ηλιάδης, Απόστολος Κουσίνας, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Μπίλιω Μαρνέλη, Ολγα Μουρουζίδου, Μαρία Παπαγεωργίου, Αντώνης Στρούζας, Θοδωρής Χιώτης

Σχετικά

The Dream and Sleep Performance series

Παράσταση Χορού, Μουσικής και Ονείρων

Πανσέληνος, 18:00 -23:30

Δ η λ ο ς

Ο υπερβατικός κόσμος της Αποστολίας Παπαδαμάκη συναντά το πολυπολιτισμικό σύμπαν του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου. Αναλαμβάνοντας με περισσή συναίσθηση τη μεγάλη πρόκληση, στον απαράμιλλης ομορφιάς, αρχαιολογικό  χώρο, εγγεγραμμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η χορογράφος με τις πρωτοποριακές ιδέες της, δημιουργεί την «Anamnesis» στο ιερό νησί του Αιγαίου.

Ακολουθώντας το όραμά της, η Αποστολία Παπαδαμάκη, σε  συνεργασία με εξαιρετικούς ερμηνευτές και συντελεστές, συνθέτουν μια διαδραστική παράσταση-performance, χορού, μουσικής και ονείρων, κυλιόμενης ροής, που αντλεί την έμπνευση της απο την Μυθολογία, την Ιστορία και τη Φιλοσοφία, ανασύροντας μνήμες της διαδρομής της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος συνοδεύουν έναν μοναδικό συνδυασμό λυρικών δρώμενων, προσφέροντας μια συναρπαστική βιωματική αλλα και συμμετοχική εμπειρία στους θεατές,  καθώς το νησί παραδίδεται στην ασημένια μυσταγωγία της πανσελήνου.

Η “Anamnesis” έρχεται ως εξέλιξη της παράστασης «From Darkness to Light», που συγκίνησε τους θεατές και γοήτευσε τους κριτικούς τον περασμένο Ιούλιο στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, υφαίνοντας τον ιστό του κύκλου παραστάσεων Ύπνου και Ονείρων που θα οδηγήσουν στους Δελφούς το 2020.

Η μυθοπλασία της παράστασης ξεκινάει καθώς το πλοίο προσεγγίζει τις ακτές της Δήλου. Η αποβίβαση των θεατών μεταλλάσει το ακατοίκητο τοπίο σε ένα μοναδικό σκηνικό μνήμης. Κατά την περιήγησή τους, οι θεατές ανακαλύπτουν τους ερμηνευτές ανάμεσα σε αρχαίους ναούς και μνημεία, αποφασίζουν οι ίδιοι τον τρόπο που κινούνται στο χώρο και στον χρόνο, δημιουργώντας έτσι την «ψυχο-γεωγραφία» της παράστασης. Στη συνέχεια καλούνται προαιρετικά να γίνουν μέρος ενός κυκλικού αρχετυπικού χορού, εμπνευσμένου από την πολυπολιτισμική ιστορία της Δήλου που αποτελεί το προοίμιο της «ουράνιας» χορογραφίας της Πανσελήνου, συνοδευόμενη από την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του βραβευμένου Τρύφωνα Κουτσουρέλη. Η παράσταση ολοκληρώνεται με Όνειρα, Ποιήματα και Ύμνους, ενθυμήσεις που αντηχούν τη γνώση της αρχαίας πέτρας.

Η παράσταση έχει λάβει την ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο της Ελλάδας, επιχορηγείται από το τμήμα Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  και υλοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Βοηθός Χορογράφου / Σκηνοθέτη: Θανάσης Τζαβάρας
Έρευνα κειμένων: Μαρία Σινούρη
Διεύθυνση Παραγωγής: Μανόλης Σάρδης
Βοηθός Δ.. Παραγ.: Χριστίνα Πολυχρονιάδου
Web designer, βίντεο, φωτογραφίες: Αρείων Στεφανίδης
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ξένια Στούκα

Προσωπικό σημείωμα της Αποστολίας Παπαδαμάκη

“Η κινητήριος δύναμη της «Anamnesis» είναι η αντίληψη του Πλάτωνα, «το σώμα είναι ο ναός της ψυχής» και σε συνδυασμό με την πλατωνική έννοια της Ανάμνησης, κάθε γνώση έρχεται από τις Ιδέες που βρίσκονται σε έναν υπερουράνιο τόπο, οι οποίες στον γήινο κόσμο αποτυπώνονται μέσω της «ενθύμησης» και απεικονίζονται σε αρχετυπικές κινήσεις, ήχους και λέξεις.

Η «Anamnesis» συνδυάζει πολλαπλά εκφραστικά μέσα, στοχεύει στο να ενεργοποιήσει διαφορετικά πεδία αντίληψης και αναφέρεται στην μυθολογία και την Ιστορία έτσι, ώστε να εξερευνήσει την ανθρώπινη ύπαρξη, να αυξήσει τη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης δυναμικότητας και να αμφισβητήσει τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς της ίδιας της φύσης των ιδεών, των σκέψεών και της ύπαρξής μας.  Χρησιμοποιώντας την ιδιαιτερότητα του πολυδιάστατου αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, η κίνηση εμπνέεται από τη Φιλοσοφία και τη Γλυπτική, η Μουσική από τα Μαθηματικά και την Αρχιτεκτονική κι ο λόγος συνδυάζει την πραγματικότητα με τη μη πραγματικότητα των Ονείρων. Αναφερόμαστε ταυτόχρονα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για να διερευνήσουμε τις καταστάσεις αρμονίας και δόμησης της συλλογικής μνήμης».

 

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση:

Η σύλληψη της «Anamnesis» συνδυάζει ταυτόχρονα έρευνα, Ιστορία, χορό, θέατρο και μουσική. Η γοητεία των έργων της Αποστολίας Παπαδαμάκη παραμένει ένα μυστήριο και ταυτόχρονα μια μοναδική εμπειρία σύγχρονης Τέχνης. Η σχέση της με τους χορευτές- ερμηνευτές της είναι πάντα στενή και βαθιά ανθρώπινη, και αυτό ίσως είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μοναδικότητας του σχήματος. Όλοι οι καλλιτέχνες και οι μουσικοί επελέγησαν για να διαδραματίσουν έναν ζωτικό ρόλο στην σύνθεση της παράστασης, εργαζόμενοι πάνω στην τεχνική της μεταστοιχείωσης και την υπέρβασης.

Στην «Αnamnesis» η Αποστολία Παπαδαμάκη, γνωστή για την Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, για την πρώτη υποβρύχια παράσταση χορού στον κόσμο «Drops of Breath» στο Σούνιο κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα και για την πρόσφατη σκηνοθεσία της Όπερας «Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, προσφέρει στον θεατή έναν στρόβιλο συναισθημάτων ξεσκεπάζοντας ένα ένα τα πέπλα της Λήθης που σκεπάζουν τη ψυχή, ακριβώς όπως οι αιώνες σκεπάζουν τα καλά κρυμμένα μυστικά της γης του νησιού του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, που αποτέλεσε θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της αρχαιότητας.

Η ιστορία της Δήλου στο κέντρο του Αρχιπελάγους αφηγείται το πώς από Ά-δηλος- μια μικρή κουκίδα στη Μεσόγειο, έγινε ο ιερός τόπος στην καρδιά του Αιγαίου, στις Κυκλάδες που στήνουν γύρω της χορό. Πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία ένας τόπος προσέφερε ειρηνική συνύπαρξη σε όλους σχεδόν τους λαούς της Μεσογείου από το 478π.Χ έτος ίδρυσης της Δηλιακής συμμαχίας μέχρι και τη λεηλασία της το 88π.Χ από τον βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη. Μία πολυπολιτισμική χοάνη ιδεών, η Δήλος αγκαλιάζει την «Anamnesis» της Αποστολίας Παπαδαμάκη που συνδυάζει πολλαπλά εκφραστικά μέσα και πεδία αντίληψης.

 

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι θεατές πρίν δηλώσουν συμμετοχή:

Θα πρέπει να βρίσκεστε στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 17:00 στο περίπτερο της DelosTours για να πάρετε το ονομαστικό σας εισιτήριο. Το πλοίο που θα κάνει το έκτακτο δρομολόγιο για την παράσταση αναχωρεί στις 17.30. Κόστος ακτοπλοϊκού εισιτηρίου: 20€ με επιστροφή. Το πλοίο αναχωρεί από την Δήλο για την Μύκονο στις 12 τα μεσάνυχτα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 30’.

Να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια, η παράσταση είναι περιπατητική και οι δράσεις της απλώνονται σε μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου.

Φροντίστε να είστε ντυμένοι ανάλογα με τι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη τη μέρα. Να έχετε μαζί σας επιπλέον ένα φακό, νερό και ένα ύφασμα για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε στο τελευταίο μέρος της παράστασης. Παρακαλούμε να αποφύγετε τα πλαστικά μπουκάλια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ρυπάνει το περιβάλλον της Δήλου.

Προαιρετικά, μπορείτε να φέρετε καταγεγραμμενο ένα όνειρο σας. Καλό θα είναι να μην υπερβαίνει τη μισή σελίδα και να ειναι τυπωμενο με μεγάλη και ευκρινή γραμματοσειρά.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδραστική παράσταση «ANAMNESIS» είναι διαθέσιμες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα στο www.apostoliapapadamaki.com

Social media:
https://www.facebook.com/apostoliapapapadamaki/
www.instagram.com/apostoliapapadamaki/

Εισιτήρια: Η παράσταση έχει ελεύθερη είσοδο με ονομαστική κράτηση θέσης. Οι θεατές είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουν τη μεταφορά τους προς και από την Δήλο ονομαστικά.

Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα:  http://apostoliapapadamaki.com/the-dream-and-sleep-performance-series-anamnesis


Φωτογραφίες