Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Διασκευή: Φιορέλα Μαστρόκαλου
Σκηνοθέτης: Φιορέλα Μαστρόκαλου
Σκηνογραφία: Λάμπρος Ξυτσάς
Κοστούμια: Λάμπρος Ξυτσάς
Φωτισμοί: Ευσταθία Δρακονταειδή
Ερμηνεύουν: Gerard van Hattem , Αντώνης Γραβάνης, Αναστασία Μανόνα, Μυρτώ Ντζαμάρα, Λάμπρος Ξύτσας, Αντριάννα Σιδέρη, Γιάννης Σιδέρης, Θεοδότη Τάσση και στο ρόλο του Σκρουτζ ο Βασίλης Τάσσης.

Περιγραφή

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (A Christmas Carol) του Ντίκενς, συνεχίζεται στο θέατρο Λιθογραφείον, έως 5 Ιανουαρίου.

Περισσότερα

Το κλασικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς σε μία θεατρική διασκευή της Φιορέλας Μαστρόκαλου για ενήλικες και παιδιά.

 

Το έργο

Πρόκειται για τη νουβέλα του κορυφαίου Άγγλου μυθιστοριογράφου, Καρόλου Ντίκενς που ανέδειξε η βικτωριανή Αγγλία κι ενός από τους σπουδαιότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπήρξε από τους σφοδρότερους επικριτές τόσο των ταξικών διαιρέσεων της αγγλικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, όσο και της τεράστιας φτώχειας, την οποία σήμανε για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού η Βιομηχανική Επανάσταση. Ο Ντίκενς είναι ο συγγραφέας των φτωχών, των ανήμπορων και των ξεγυμνωμένων.

Το 1844 γράφει το πιο δημοφιλές έργο του, τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, που είναι ο μοναδικός χριστουγεννιάτικος μύθος της σύγχρονης λογοτεχνίας και μέσα από τον οποίο ξεπροβάλλει η φιλοσοφία του για τη ζωή, που δεν είναι άλλη από το πνεύμα των Χριστουγέννων, που θα έπρεπε να κυριαρχεί στις σχέσεις των ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα του Ντίκενς αναζωπύρωσαν τον εορτασμό των Χριστουγέννων στην Αγγλία και καθιέρωσαν την γιορτή αυτή όπως τη γνωρίζουμε έως σήμερα.

 

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Ήρωας του μυθιστορήματος o παράξενος και τσιγκούνης Εμπενίζερ Σκρούτζ στην Βικτωριανή Αγγλία την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο Σκρούτζ μισεί υπερβολικά τα Χριστούγεννα, τα θεωρεί πως είναι απάτη και μισεί ακόμη και όσους είναι χαρούμενοι τις γιορτές. Τα απεχθάνεται, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο. Δεν αισθάνεται συμπόνια για τους ανθρώπους, οι οποίοι υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν χρήματα. Εκμεταλλεύεται τον φτωχό και εργατικό υπαλληλάκο του, Μπομπ Κράτσιτ, βάζοντάς τον να δουλεύει όλη μέρα, πληρώνοντάς τον ελάχιστα. Την Παραμονή, όταν ο Σκρουτζ πηγαίνει σπίτι του, το φάντασμα του πρώην συνεργάτη του, Τζέικομπ Μάρλεϋ, εμφανίζεται μπροστά του, προσπαθώντας να του εξηγήσει πως αν δεν αλλάξει τρόπο και στάση ζωής, θα έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν. Τα τρία πνεύματα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον , θα επισκεφτούν τον γέρο τσιφούτη και ξεροκέφαλο Σκρούτζ και θα προσπαθήσουν να ζεστάνουν την καρδιά του, δείχνοντάς του τα λάθη στη ζωή του και προτρέποντάς τον να αλλάξει τη διαγραφόμενη πορεία του. Μια ιστορία που αγγίζει την ψυχή όλων, τρυφερή, οικογενειακή και μαγική.

Η παράσταση απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και παιδιά άνω των 10 ετών.

Φωτογραφία: Αντώνης Αλεξάκης, Χρήστος Αντωνόπουλος
Τεχνική βοήθεια ήχου: Χρήστος Αντωνόπουλος, Στράτος Γιαννατσής

Ειδικές ευχαριστίες στον Βασίλη Καλαντζή, Ηρώ Κωστοπούλου

Φωτογραφίες