Δοκιμές

Αρχείο Παίχτηκε από 13/03/2022 έως 20/04/2022
στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Περιγραφή

Το Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά παρουσιάζει την καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique, για τρία κυριακάτικα μεσημέρια, το καθένα με διαφορετικό χαρακτήρα.

Περισσότερα

ΦΟΥΑΓΙΕ

Δοκιμές

Medea Electronique

Πρόκειται για τρεις διαλέξεις - περφόρμανς για τον ήχο, την ηχητική δραματουργία, τον αυτοσχεδιασμό και τα νέα μέσα ή αλλιώς τρεις συναντήσεις όπου η πράξη τροφοδοτεί σε πραγματικό χρόνο τη θεωρία και αντίστροφα.

Οι «Δοκιμές» έχουν συμμετοχικό χαρακτήρα και απευθύνονται στο ευρύ κοινό για να παρουσιάσουν τους σύγχρονους πειραματισμούς. Η Medea Electronique, με τη συμμετοχή κάθε φορά διαφορετικών καλλιτεχνών, αναπτύσσουν έναν διακριτό άξονα προβληματισμού-πειραματισμού.

Κάθε διάλεξη-περφόρμανς ξεκινά με μια σύντομη παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου, με σκοπό να επικοινωνηθούν στο ευρύ κοινό λήμματα του «λεξικού» της σύγχρονης τέχνης.

Αναλυτικά οι παραστάσεις:

Κυριακή 13 /3 /2022, ώρα 13:00

KΑΣΣΑΝΔΡΑ

Οι χρησμοί δεν είναι ποτέ αρκετά ακριβείς. Δεν λένε πότε η ατυχία θα συμβεί, δεν λένε πώς θα γίνει. Και έτσι, ο άνθρωπος καθίσταται διαρκώς υποχρεωμένος να παίρνει την ευθύνη των πράξεων του και να γίνεται δημιουργός της Ιστορίας. Μια μουσική performance, που μέσα από την αρχετυπική φιγούρα της Κασσάνδρας εξερευνά το πού και πώς στέκει το υποκείμενο που στοχάζεται σε σχέση τα μελλούμενα, την ανάγκη για την κατασκευή και τον οραματισμό του, την ανάγκη για επιστροφή στα μεγάλα σχήματα, το νόημα και την αφήγηση.

Ανασυνθέτουμε την προφητεία προβάλλοντας το τι πραγματικά θα αντιπροσώπευε σήμερα η μαντική δίνη της Κασσάνδρας, ένας τέτοιος διαρκής οραματισμός, ποια θα ήταν η ίδια η Κασσάνδρα. Μέσα από ‘τα δικά της’ λόγια, η Κασσάνδρα συστήνεται ως:

«Αυτή που λάμπει.

Αυτή που ξεχωρίζει.

Αυτή που υπερέχει του άντρα

Αυτή που ξεχωρίζει απ’ τον άντρα

Που ξεχωρίζω απ’ τους ανθρώπους

Αυτή που ξεχωρίζει απ’ τους άντρες

Αυτή που σφάζονται ποιος θα την πάρει»

*Το κείμενο αποτελεί πρωτότυπο έργο.

Συντελεστές:

Medea Electronique

Φωνές-Τραγούδι: Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή

Κείμενο: Νέφελη Μαϊστράλη

Θέατρο-Περφόρμανς: Νικόλ Δημητρακοπούλου

Βίντεο: Βασίλης Κουντουρης

Κυριακή 20/3/22, ώρα 13:00

Trial

Σημείο εκκίνησης της videoart performance αποτελεί το περίφημο γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου, «Το ξύπνημα του σκλάβου». Λέγεται, πως ο καλλιτέχνης έστελνε ένα μαθητή του για να αναζητήσει τα αγάλματα του μέσα στις πέτρες. Ο μαθητής έπρεπε ανάμεσα σε σκόρπια κομμάτια μάρμαρου να εντοπίσει τα εν δυνάμει έργα, όπου εγκλωβισμένα μέσα στη κυρίαρχη ύλη ανέμεναν την απελευθέρωση τους από τον καλλιτέχνη.

Η ιδέα αυτή υποσκάπτει αυτήν τη δημιουργίας από το μηδέν. Στη θέση της προτείνει μια σχεδόν από μηχανής θεού επέμβαση του καλλιτέχνη, σε ένα έργο το οποίο είναι ήδη έτοιμο και πρέπει με προσοχή και υπομονή να απελευθερωθεί. Είναι μια εργασία αφαίρεσης και αναζήτησης της τελειότητας που αναμφισβήτητα υπάρχει.

Συντελεστές:

Medea Electronique

Χορογραφία: Γιάννης Νικολαϊδης

Χορός: Αγγελική-Κρηναία Μπεβεράτου

Εικαστικός: Νίκος Παπαδημητρίου

Βίντεο: Michael Tebinka

Κυριακή 3/4/22, ώρα 13:00

Η ΔΙΚΗ

Η περφόμανς επιχειρεί, μέσα από την κριτική παρουσίαση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης και ευθυνών, να μιλήσει για την ανάγκη επανεφεύρεσης του κοινού εκείνου χώρου διαπραγμάτευσης (διαπροσωπικής και συλλογικής). Μας ενδιαφέρει η κατασκευή ηρώων και εξιλαστήριων θυμάτων, η πολιτική ευθύνη σε καιρούς μετα-δημοκρατίας και το ιερό δικαίωμα στην απολογία.

Συντελεστές:

MedeaElectronique

Θέατρο-Περφόρμανς: Γιώργος Βαλαής

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

* Για την είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

* Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

* Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Φωτογραφίες