Ένα λιοντάρι Μεσοπέλαγα

Αρχείο Παίχτηκε από 17/01/2020 έως 15/03/2020
στο Άνεσις
Διάρκεια: 75'
Συγγραφέας: Σλάβομιρ Μρόζεκ
Μετάφραση: Ισμήνη Ραντούλοβιτς
Διασκευή: Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς
Σκηνοθέτης: Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς
Σκηνογραφία: Δήμητρα Σπυρίδωνος
Κοστούμια: Δήμητρα Σπυρίδωνος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Ερμηνεύουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αστέρης Πελτέκης, Γιάννης Οικονομίδης, Θάνος Κοντογιώργης

Περιγραφή

 Η πρώτη παραγωγή του Μικρού ‘Ανεσις εγκαινιάζοντας επίσημα τη νέα, ζεστή, θεατρική του σκηνή έρχεται από τις 17 Ιανουαρίου με το «Ένα λιοντάρι Μεσοπέλαγα» του κορυφαίου Πολωνού δραματουργού Σλάβομιρ Μρόζεκ.

Περισσότερα

Ο σπουδαίος Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης συναντιούνται για δεύτερη φορά, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη τους συνεργασία στους «’Ηρωες» του Gerald Sibleyras και προτείνουν στον αθηναïκό κοινό τη σουρεαλιστική κωμωδία «Ένα λιοντάρι Μεσοπέλαγα». Μαζί του επί σκηνής τρεις εξαιρετικοί ηθοποιοί: οι Αστέρης Πελτέκης, Γιάννης Οικονομίδης και ο Θάνος Κοντογιώργης.

Πρόκειται για μια κωμωδία με έντονο το σατιρικό στοιχείο και το γκροτέσκο για τα οποία διακρίθηκε ο Μρόζεκ και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους μεταπολεμικούς συγγραφείς  του θεάτρου του παραλόγου, δίπλα στον Μπέκετ και τον Ιονέσκο.

Τρεις ναυαγοί βρίσκονται μεσοπέλαγα χωρίς τρόφιμα. Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν τους ερχεται η ιδέα ότι πρέπει να φάνε τον έναν.

Ο Σλαβομίρ Μρόζεκ με αιχμηρό πολιτικό λόγο τα βάζει με ένα σύστημα υποκρισίας και διπροσωπίας τόσο αλλόκοτο, ώστε μια ρεαλιστική περιγραφή του να φαντάζει αυτή καθαυτή σαν μια παράλογη υπερβολή.

Φωτογραφιες: Γεωργία Σιέττου & Στέλιος Δανιήλ

Φωτογραφίες

37 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Για το είδος της δηλαδή μαύρη κωμωδία - θέατρο του παραλόγου - αλληγορική ιστορία, είναι πολύ καλή αλλά κωμωδία όπως έχει χαρακτηριστεί σίγουρα δεν είναι, οι συντελεστές ήταν υπέροχοι και ειδικά ο κ. Μιχαηλίδης για ακόμα μια φορά ξεχώριζε

 2. Εξαιρετική παράσταση με χιουμοριστικό και αλληγορικό σενάριο. Τροφή για σκέψη σε πολλά θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Οι ηθοποιοί ήταν όλοι πολύ καλοί! Αξίζει να την παρακολουθήσετε! Ευχαριστούμε Θεατρομάνια για τις προσκλήσεις.

 3. Αρκετά καλή η παράσταση. Το πρώτο μέρος ήταν πολύ καλό με έξυπνους διαλόγους και αρκετό χιούμορ, το δεύτερο δεν νομίζω να κόλαγε και πολύ με το πρώτο, αν και η παράσταση σχετίζεται με το θέατρο του παραλόγου επομένως από την στιγμή που ήταν και μικρό δεν χάλασε την όλη εικόνα. Πολύ καλοί και οι ηθοποιοί και κυρίως ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης που την ανεβάζει επίπεδο. Σίγουρα ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη η συγκεκριμένη παράσταση.

 4. Η παράσταση ήταν φανταστική. Είναι ιδιαίτερα καλή για παιδιά που είναι στην εφηβεία (ο γιος μου ξετρελάθηκε). Θεωρώ ότι είναι η καλή πλευρά του θεάτρου του παραλόγου..
  Οι ηθοποιοί μέσα στο ρόλο τους και η σκηνοθεσία ευφάνταστη. Επίσης η μουσική μας άρεσε πολύ.
  Θεατρομάνια σε ευχαριστώ

 5. Μία έξυπνη, αλληγορική, επίκαιρη παράσταση που καυτηριάζει τα κακώς κείμενα του κοινωνικοπολιτικού συστήματος όπου το "μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό"... θίγει το ζήτημα της πολιτικής και οικογενειακής ευθύνης, της διαφάνειας και πολλά άλλα συναφή με σουρεαλιστικό-κωμικό τρόπο. Η σκηνοθεσία λιτή και εύστοχη με τα ηχητικά εφέ να σε μεταφέρουν μεσοπέλαγα. Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών ήταν εξαιρετικές και απόλυτα φυσικές.!Μια διαφορετική, ιδιαίτερη παράσταση με πολλά μηνύματα και διδάγματα που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή!!! Μην την χάσετε!!!

 6. Μια εμπνευσμένη και έξυπνη αλληγορία με εύστοχους συμβολισμούς που σου δίνει τροφή για σκέψη. Πρόκειται για 2 μέρη που συνδέονται όμορφα μεταξύ τους και συνδυάζουν την κωμωδία, θέατρο του παραλόγου και μια αίσθηση από Κάφκα, ένα εγχείρημα δύσκολο που όμως χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών αποδίδεται σωστά.Αν πάτε προετοιμασμένοι ότι θα δείτε κάτι τέτοιο, θα απολαύσετε και θα εκτιμήσετε αυτή την άρτια στημένη παράσταση!

 7. Το κείμενο δεν με ενθουσίασε..αν και πέρασε μηνύματα! Οι ηθοποιοί ήταν όλοι πολύ καλοί και ειδικά ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης έπαιζε τελείως φυσικά! Κάποια σημεία είχαν γέλιο, στο σύνολο μια καλή παράσταση. Σε γενικές γραμμές, λίγο βαρετό, λίγο ευχάριστο...δε μπορώ να πω ότι το προτείνω για θεατρόφιλους...αρκετό για ένα ευχάριστο βράδυ!

  Το

 8. Το δραματουργικό σκέλος της παράστασης «Ένα λιοντάρι Μεσοπέλαγα» παρουσιάζει ένα προκλητικό ενδιαφέρον, καθώς η διασκευή του σπουδαίου Σέρβου σκηνοθέτη Μιλιβόγιεβιτς, επιτυγχάνει να φέρει στο προσκήνιο την προβληματική του τρόπου με τον οποίο πραγματώνουν την πολιτική τους υπόσταση οι πολίτες του δυτικού κόσμου,όταν τρεις ναυαγοί που βρίσκονται μεσοπέλαγα χωρίς τρόφιμα και, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, τους έρχεται η φαεινή ιδέα ότι πρέπει να φάνε τον έναν,κατά το «Ο θάνατός σου, η ζωή μου»,ψάχνοντας σαν ζώο που αγωνιά τα ίχνη της επιβίωσης...
  Ειδικά στο Λιοντάρι, αυτή η προοπτική σωματοποιείται και μέσα από ένα εικονοκλαστικό παιχνίδι μάσκας και κοστουμιών, το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης παίρνει τις διαστάσεις μιας παραβολής.
  Σε ευχαριστώ πολύ Θεατρομανία για την πρόσκληση!