Ενώχ Άρντεν

Αρχείο Παίχτηκε από 29/04/2017 έως 29/04/2017
στο Αγγέλων Βήμα
Διάρκεια: 60'
Κείμενο: Άλφρεντ Τέννυσον
Συγγραφέας: Άλφρεντ Τέννυσον και Ρίχαρντ Στράους
Μετάφραση: Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος
Σκηνοθέτης: Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος
Ερμηνεύουν: Αφηγητής: Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος
Παίζουν μουσική: Πιάνο: Ελένη Στογιάννη

Περιγραφή

Ο Ενώχ Άρντεν αφήνει την αγαπημένη γυναίκα και τα τρία παιδιά του, μπαρκάροντας λοστρόμος στις μακρινές ανατολικές θάλασσες, για ν’ αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες στην Αγγλία του 18ου αιώνα. Εκείνη τον περιμένει μάταια δέκα χρόνια και, θεωρώντας πως έχει πιά πεθάνει, παντρεύεται τον παιδικό φίλο και των δυό τους, που την αγαπούσε κρυφά από έφηβος και την πρόσεχε τα χρόνια της συζυγικής απουσίας. Όμως, ο Ενώχ ναυαγεί σε μακρινό νησί κ’ επιστρέφει αγνώριστος στην πατρίδα από τις κακουχίες...

Περισσότερα

Το αφηγηματικό ποίημα του Τέννυσον (γράφτηκε μεταξύ 1861 και 1862) αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες δημιουργίες του, όπου η ποίηση συνδυάζεται με μία σπαρακτική ιστορία περιπλάνησης, επιβιώσης κι ανατροπών. Ο Στράους αποδίδει τις αρετές του αρχικού κειμένου (συνέθεσε τη μουσική του μεταξύ 1896 και 1897 - op. 38) αναπτύσσοντας ακόμα περισσότερο την τραγική συγκίνηση σ’ ένα έργο που πια συγκαταλέγεται στο κλασσικό ρεπορτόριο του ενόργανου θεάτρου (instrumental theatre).

Κείμενο: Άλφρεντ Τέννυσον
Μουσική: Ρίχαρντ Στράους
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μουσικό σύνολο Παρουσίες
Σύμβουλος παραγωγής: Άλκης Παναγιωτόπουλος
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Δίδεται με το εισιτήριο ως πρόγραμμα το βιβλίο που περιέχει τη μετάφραση από τις εκδόσεις των Διορθώσεων.

http://dieleusi.map-in-box.gr/enoch-arden

 

Το Μουσικό Σύνολο ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
 δραστηριοποιείται σ’ επίπεδο συναυλιών κ’ ηχογραφήσεων, με στόχο την προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, όπως καί του κλασσικού ρεπερτορίου σε πρωτότυπες μεταγραφές. Δίδεται έμφαση σε νέες μορφές έκφρασης και, κυρίως, στη σχέση της μουσικής με το λόγο και την εκφραστική κίνηση, δηλαδή το είδος που ονομάζεται ενόργανο θέατρο (instrumental theatre). Οι Παρουσίες συνεργάζονται τακτικά με την ΕΡΤ από το 2014 σε ζωντανές συναυλίες του Τρίτου Προγράμματος, ενώ οι ηχογραφήσεις αρχειοθετούνται και μεταδίδονται σ’ επαναλήψεις. Από το 2016 επιχορηγείται από το ΥΠΠΟ. Το ρεπερτόριο του συνόλου περιλαμβάνει δημιουργίες για διαφορετικούς συνδυασμούς μουσικών (εγχόρδων, πνευστών, κρουστών κ.λ.).

 

Βιογραφικά συντελεστών

Ελένη Στογιάννη:
Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου έλαβε δίπλωμα μ’ άριστα παμψηφεί και διάκριση (τάξη Πόπης Ευστρατιάδη). Με υποτροφία του Ιδρύματος Αλ. Ωνάσης συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο, στη Royal Academy of Music (τάξη Philip Jenkins) και στο Trinity College of Music (τάξη John Bingham). Παρακολούθησε επίσης masterclass με τους πιανίστες Fr. Geuers, V. Freidman και N. Demidenko. Μελέτησε μουσική μπαρόκ με τον διακεκριμένο οργανίστα-τσεμπαλίστα J. Henry. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της διακρίθηκε κερδίζοντας Α΄ βραβείο στο Longsmire Piano Duet Competition και σε Concerto Session με την SOTCM. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί ως σολίστ ή σε σχήματα μουσικής δωματίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ινστιτούτο Goethe, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο Athenaeum, στο Ωδείο Φ. Νάκας και αλλού, παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, έργα Ελλήνων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση. Με το σύνολο Παρουσίες, του οποίου είναι μέλος, έχει ηχογραφήσει έργα για το Τρίτο Πρόγραμμα.

 Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος:
Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Απόφοιτος Γερμανικής Σχ. Αθηνών. Διπλωματούχος Σχ. Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, Δραματικής Σχ. ΕΜΠΡΟΣ-Θεατροεργαστήριον. Μαθήτευσε πλάι στο σκηνοθέτη-ηθοποιό Γιάννη Ζημιανίτη. Θεατρικά έργα: ΜακιαβέλλιΑυτός που γύρευα, είμαι!.., ΕίδωλαΤο άρωμα του Έρωτα (πρώτη σκην. Αλ. Πολιτάκη - Αγγέλων βήμα, Νοέμ. 2015), Αμφιτρύων, Προς εαυτούς. Εξέδωσε την ποιητική συλλογή Διατονίες. Μεταφραστής-σχολιαστής του Ίψεν (ΚατιλίναςΠέερ Γκύντ, Ένας εχθρός του λαούΗ αγριόπαπιαΟ αρχιμάστορας ΣόλνεςΟ μικρός ΕγιολφΙωάννης Γαβριὴλ ΜπόρκμανΌταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί)· συνέγραψε τη Σπουδή στην Πάροδο των Περσών του Αισχύλου. Επιμελητής-στοιχειοθέτης στις Διορθώσεις. Σκηνοθεσίες: Μίλαν Κούντερα, Ο Ιάκωβος κι ο αφέντης του (Θ. του Ήλιου, Μάιος 2007), Σινιόρε Μακιαβέλλι,.. γελάστε! (Θ. Αλκμήνη, Δεκ. 2012), Αυτός που γύρευα, είμαι!.. (Θ. Βικτώρια, Ιούν. 2014), Ερείπια: Μνήμες της Πέτρας (Λαγκάδια, Ιούλ. 2016). Ηχογραφήσεις λογοτεχνίας για τις Διορθώσεις και τις εκδ. Gutenberg. Υπήρξε μέλος του γερμανόφωνου θιάσου MAERZ BUEHNE (ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη). Διατηρεί το ιστολόγιο Διέλευση (dieleusi.map-in-box.gr)· τα περιεχόμενα εκδίδονται ως διμηνιαίο περιοδικό από τις Διορθώσεις (http://ww.diorthoseis.gr/ekdoseis).