Fast Forward Festival 4

Σχετικά

FFF4_poster

Εντός και εκτός Στέγης

 

Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες εμπλέκουν τους θεατές σε ισχυρές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.

 To Fast Forward Festival της Αθήνας είναι πάλι εδώ, με παγκόσμιες πρεμιέρες και αναθέσεις της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Από 2 έως 14 Μαΐου ανακαλύψτε ξανά τον Πειραιά μέσω ενός audio-walk mapping, φορτισμένου από ιστορικές μνήμες (Akira Takayama & Port B, Piraeus / Heterotopia). Δείτε σε πρωτότυπο φιλμ την πραγματικότητα του Πειραιά μέσα από τις ιστορίες των κατοίκων του (Hikaru Fujii, Piraeus / Heterochronia). Γίνετε μάρτυρες της «εξαφάνισης» της πλατείας Ομονοίας (Gregor Schneider, Invisible City). Περιηγηθείτε σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας που αντανακλά το σκοτεινό είδωλο της Φουκουσίμα (Chim↑Pom, Kenji Kubota, Eva & Franco Mattes και Jason Waite, Don't Follow the Wind). Πάρτε μέρος σε ένα πενθήμερο σεμινάριο με μορφή ταινίας (We Refugees, A Scenario for a Schizoanalytical Seminar, από τους Ayreen Anastas & René Gabri). Μπείτε στη λαβυρινθώδη εγκατάσταση ζωντανών ταμπλό με ενοίκους της πρόσφυγες, μετανάστες, ακτιβιστές και διερμηνείς, σε μια σουρεαλιστική περιήγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της κρίσης (Brett Bailey, Sanctuary). Αναζητήστε τα παιδιά που διέσχισαν κάποτε τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, στις νέες τους πατρίδες (Rimini Protokoll / Daniel Wetzel, Evros Walk Water 1 & 2). Καταδυθείτε στα άδυτα ενός τρένου του τρόμου για να ξορκίσετε ό,τι σας φοβίζει (Dries Verhoeven, Phobiarama). Συνταξιδέψτε σε ένα βαν με τους περφόρμερ προς άγνωστο προορισμό (Ζωή Δημητρίου, Peregrinus). Παρακολουθήστε ένα συγκλονιστικό χρονικό μοναξιάς και συντροφικότητας, καταστροφής και επιβίωσης στο Τσερνόμπιλ (BERLIN, Zvizdal [Holocene #6], [Chernobyl – so far so close]). Μη χάσετε το διεθνές συμπόσιο Για τις Πατρίδες και τους Απάτριδες καθώς ο Κόσμος κλίνει προς τα Δεξιά, που συνδιοργανώνεται από τη Στέγη και τον οργανισμό Creative Time της Νέας Υόρκης.

Για δύο εβδομάδες, η Στέγη, η πλατεία Ομονοίας, η πλατεία Συντάγματος, το λιμάνι του Πειραιά και η Δραπετσώνα μεταμορφώνονται με ισχυρές παρεμβάσεις επιδραστικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

 

Σημείωμα καλλιτεχνικής διευθύντριας Fast Forward Festival

Μπορεί η τέχνη να φανταστεί μια εναλλακτική απέναντι στα κυρίαρχα πρότυπα ζωής; Μπορεί ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ να διαταράξει τις τρέχουσες παγκόσμιες στρατηγικές της επισφάλειας και της επιστροφής στην πολιτική της ταυτότητας; Μπορούν οι καλλιτέχνες να δημιουργήσουν νέους «χώρους κοινής χρήσης» που να διαρρηγνύουν τους κυρίαρχους μηχανισμούς περιχαράκωσης και να ξεπεράσουν τον κοινωνικό στιγματισμό του Άλλου;

Το 4ο Fast Forward Festival εστιάζει στην έννοια της «οικίας», τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής, της πρόσκαιρης και της μόνιμης, της οικείας και της ανοίκειας. Οι διεθνείς και οι Έλληνες καλλιτέχνες του 4ου FFF θα αποπειραθούν να εμπλέξουν τους θεατές σε ισχυρές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στα όρια μεταξύ εγκατάστασης, περφόρμανς, κινηματογράφου και αρχιτεκτονικής, ιδιωτικού και δημόσιου χώρου.
Κάτια Αρφαρά

Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου & Χορού στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

 FAST FORWARD FESTIVAL 4

Σύλληψη & Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ: Κάτια Αρφαρά

Γενική Διεύθυνση Παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου

Γενική Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας

Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος

Γενικός Συντονισμός: Μαρίνα Τρουπή

Συντονισμός Συζητήσεων και Εργαστηρίων: Μυρτώ Λάβδα, Ελεάννα Σεμιτέλου

Βοηθοί Εκτέλεσης Παραγωγής: Δέσποινα Σιφνιάδου, Ειρηλένα Τσάμη

 

 

2-14 Μαΐου 2017

Akira Takayama, Port B

Piraeus / Heterotopia

Ώρες και ημέρες: Τρίτη 2 – Κυριακή 14 Μαΐου | 11:00-18:00 (οι θεατές μπορούν να προσέρχονται στα σημεία εκκίνησης οποιαδήποτε στιγμή, από τις 11:00 έως 18:00)

Είσοδος ελεύθερη

 Στην πρώτη ευρωπαϊκή εκδοχή αυτού του πολυσυζητημένου πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2013 στο Τόκυο, ο Πειραιάς και η μακραίωνη προσφυγική ιστορία του αποκαλύπτονται ως μια «ετεροτοπία», ένας «άλλος» τόπος, άγνωστος αλλά οικείος, μυθικός αλλά πραγματικός. Εξοπλισμένοι με smartphones, apps και χάρτες, οι θεατές, ως περιπατητές-γεωγράφοι, τον ανακαλύπτουν ξανά, μέσω ενός audio-walk mapping, φορτισμένου από ιστορικές μνήμες, μύθους και μυθοπλασίες. Ο διεθνώς διακεκριμένος Ιάπωνας δημιουργός site-specific πρότζεκτ μεγάλης εμβέλειας συμπράττει με επτά ποιητές, πεζογράφους και στοχαστές από όλο τον κόσμο για το Piraeus / Heterotopia.

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Akira Takayama
Επιμέλεια πρότζεκτ: Κάτια Αρφαρά
Εποπτεία κειμένων: Keijiro Suga
Κείμενα εντύπου οδηγιών: Tatsuki Hayashi
Έρευνα: Παυσανίας Καραθανάσης, Αθηνά Σταματοπούλου
Σύμβουλος έρευνας: Ελένη Κυραμαργιού
Συντονισμός πρότζεκτ: Fumiko Toda
Σχεδιασμός εφαρμογής: Μαρίνος Κουτσομιχάλης
Γραφικά εφαρμογής & Σχεδιασμός εντύπου οδηγιών: Bend

Συμμετέχοντες συγγραφείς: Kyoo Lee, Rabih Mroué, Θοδωρής Ρακόπουλος, Keijiro Suga, George Szirtes, Deniz Utlu, Chen Yu-Chin

Ανάθεση & Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

Διαδρομή 1
Σημείο εκκίνησης: Janeiro Café | Σταδίου & Πλατεία Ομονοίας (εντός της στοάς)
Σημείο τερματισμού: Πλωτό Μουσείο "Hellas Liberty" | Πύλη Ε2 | Ακτή Βασιλειάδη, Σιλό, Πειραιάς.
Διαδρομή 2
Σημείο εκκίνησης: Πλωτό Μουσείο "Hellas Liberty" | Πύλη Ε2 | Ακτή Βασιλειάδη, Σιλό, Πειραιάς.
Σημείο τερματισμού: Janeiro Café | Σταδίου & Πλατεία Ομονοίας (εντός της στοάς)

Προτείνουμε τη χρήση άνετων ρούχων, καπέλου και κλειστών υποδημάτων, καθώς ο περίπατος του κοινού διαρκεί περίπου 3 ώρες.

 

 

2-14 Μαΐου 2017

Hikaru Fujii

Piraeus / Heterochronia
11:00-18:00
Η προβολή γίνεται στα δύο σημεία εκκίνησης του πρότζεκτ Piraeus / Heterotopia:

Καφέ Janeiro | Σταδίου & Πλατεία Ομονοίας (εντός της στοάς)

Πλωτό Μουσείο “Hellas Liberty” | Πύλη Ε2 | Ακτή Βασιλειάδη, Πειραιάς

Είσοδος Ελεύθερη

 Το Piraeus / Heterochronia είναι ένα έργο video art, στο οποίο καταγράφηκαν τέσσερις διάλογοι με τους ανθρώπους εκείνους που ζουν στην περιοχή γύρω από τον πύργο με το ρολόι του Σιλό, δηλαδή της κεντρικής σιταποθήκης στο λιμάνι του Πειραιά. Το Piraeus / Heterochronia δεν παρουσιάζει την ιστορία του Πειραιά, αλλά καθρεφτίζει «το χρόνο της ετερότητας» (αυτό που δηλώνει η λέξη «ετεροχρονία») των συνεντευξιαζόμενων, ο οποίος ζει και επιβιώνει με την πραγματικότητα του Πειραιά, που είναι ισχυρά συνυφασμένη με την περίπλοκη ιστορία του. Κάθε συνεντευξιαζόμενος/-η σε αυτό το βίντεο έχει ιδιαίτερη και διαφορετική ζωή, κοινωνικό υπόβαθρο και χρόνο. Προκειμένου όμως να φανεί ο κοινός ρους του πραγματικού χρόνου, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διάλογοι και κινηματογραφήθηκαν την ίδια ώρα σε διαδοχικές ημέρες.

Κάθε ώρα, το ρολόι του Σιλό, το οποίο είναι ορατό από οποιοδήποτε σημείο του Πειραιά, παίζει το περίφημο τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά», από την ταινία Ποτέ την Κυριακή. Στην πραγματικότητα, το ρολόι δεν είναι πλέον καθόλου ακριβές, καθώς η ανθρώπινη αντίληψη του χρόνου είναι υποκειμενική. Τότε, πώς μπορούμε να θωρούμε το «χρόνο της ετερότητας», που έχει μια μεταβλητή ταχύτητα, βαίνοντας είτε πιο γρήγορα είτε πιο αργά;

Το Piraeus / Heterochronia, που λειτουργεί σε συνδυασμό με το διαδραστικό έργο του Ακίρα Τακαγιάμα, Piraeus / Heterotopia, προσκαλεί τους θεατές να ταξιδέψουν, αισθανόμενοι όλους τους διαφορετικούς χρόνους –το χρόνο της ετερότητας, το χρόνο των ίδιων των θεατών και τον πραγματικό χρόνο που περνάει– να διασταυρώνονται.

Σκηνοθεσία, Κινηματογράφηση & Μοντάζ: Hikaru Fujii
Επιμέλεια πρότζεκτ: Κάτια Αρφαρά
Συντονισμός πρότζεκτ: Natsuko Odate
Υπεύθυνη παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου
Έρευνα: Παυσανίας Καραθανάσης, Ελένη Κυραμαργιού
Εκτέλεση παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Χρήστος Χασαπάκης
Ηχοληψία: Αλέξης Σακελλαρίου
1η Βοηθός Εικονολήπτη: Ειρήνη Ζευγώλη
Μακενίστας: Κώστας Μερίδης
Σεφ Ηλεκτρολόγος: Σπύρος Βουτσινάς
Βοηθός Μακενίστα: Στέφανος Γεωργιακάκης
Ηλεκτρολόγος: Νεκτάριος Βουτσινάς
Βοηθός παραγωγής: Νίκος Ντρέκης

Συνεντεύξεις:
Ελένη Κυραμαργιού, Ιστορικός, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Σταύρος Κυραμαργιός, Συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος, κάτοικος Δραπετσώνας
Deeya Orfali: Εκπαιδευτής στο «Σχολείο της Ελπίδας» του Κέντρου Προσφύγων Σκαραμαγκά, πρόσφυγας από τη Συρία
Ζήνα Χάμου: Κάτοικος Αθήνας, μετανάστρια από τη Συρία
Θωμάς Σιαμέτης: Συνταξιούχος λιμενεργάτης
Νίκος Γεωργίου: Λιμενεργάτης, Πρόεδρος της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς
Βαγγέλης Κούζιλος: Καπετάνιος του Πλωτού Μουσείου “Hellas Liberty”
Άγγελος Φατούρος: Λοστρόμος, “Hellas Liberty”

Ανάθεση & Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

 

8-21 Μαΐου 2017

Gregor Schneider

Invisible City

Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

 Ποιος άλλος θα μπορούσε να «εξαφανίσει» την πλατεία Ομονοίας, αν όχι ο Γερμανός εικαστικός και γλύπτης που θεωρείται από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νέας εννοιολογικής τέχνης, βραβευμένος με Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2001; Αξιοποιώντας την τεχνική του καμουφλάζ και συνδέοντάς την με την αορατότητα της ιστορικής πλατείας από ψηλά, ο Γκρέγκορ Σνάιντερ με το Invisible City παρεμβαίνει στο αστικό τοπίο, μετατοπίζοντας το κέντρο του, τον ομφαλό της Αθήνας, στο λεπτό σημείο συνάντησης του ορατού με το αόρατο και της τέχνης με την οντολογία.

Σύλληψη & Σχεδιασμός: Gregor Schneider

Επιμέλεια πρότζεκτ: Κάτια Αρφαρά

Επιμέλεια & Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός εγκατάστασης: Γιώτα Πασσιά, Παναγιώτης Ρούπας

Τεχνικός Βοηθός: Kamil Jackiewicz

Ανάθεση & Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

 

Don't Follow the wind _09 Flag designed by Naohiro Ukawa with first viewers, Fukushima Exclusion Zone, Japan

2-14 Μαΐου 2017

Chim↑Pom, Kenji Kubota, Eva & Franco Mattes, Jason Waite

Don't Follow the Wind
12:00-20:00
Ξενοδοχείο Classical Acropol (Πειραιώς 1, Ομόνοια)

Γενική Είσοδος: 3 €

 Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, το «ραδιενεργό», πολυσυζητημένο εν εξελίξει πρότζεκτ, που δημιουργήθηκε με έναυσμα το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα. Η επιμελητική ομάδα που το 2015 κινητοποίησε 12 καλλιτέχνες να στήσουν έργα μέσα στη Ζώνη Αποκλεισμού της Φουκουσίμα, «καταδικασμένα» έτσι να μείνουν αθέατα –ίσως και για πάντα–, ενεργοποιεί τώρα μια πλειάδα καλλιτεχνών για να δημιουργήσουν, σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο της Αθήνας, το σκοτεινό είδωλο του Don’t Follow the Wind: πρωτότυπα έργα για την κατάσταση στην Ελλάδα, σε διάλογο με τη Φουκουσίμα, την οικογένεια που παραμένει στη μολυσμένη περιοχή, αλλά και ένα φόρουμ για τους βιαίως εκτοπισθέντες πληθυσμούς του πλανήτη μας.

Επιμελητική ομάδα: Chim↑Pom, Kenji Kubota, Eva & Franco Mattes, Jason Waite

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Chim↑Pom, Meiro Koizumi, Kota Takeuchi, Eva & Franco Mattes, Nikolaus Hirsch & Jorge Otero-Palios, Aiko Miniyaga

Εκτέλεση παραγωγής: Δήμητρα Μπουζάνη, Όλγα Παπαδοπούλου

Εύρεση χώρου: Παναγιώτης Λαζαράκος, Έλενα Λάμπρου

Ανάθεση & Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

 

 

2-5 Μαΐου 2017

Workshop: «Εμείς οι πρόσφυγες: σενάριο για ένα σχιζοαναλυτικό σεμινάριο» από τους Ayreen Anastas, René Gabri

Εργαστήριο: 2-5 Μαΐου | Εκτός Στέγης

Δημόσια παρουσίαση εργαστηρίου (συζήτηση & προβολή): 6 Μαΐου | Μικρή Σκηνή

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχή στο εργαστήριο, πατήστε εδώ.

To εργαστήριο «Εμείς οι πρόσφυγες: σενάριο για ένα σχιζοαναλυτικό σεμινάριο» έχει θέμα το σπίτι που όλοι βλέπουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει. Οι καλλιτέχνες Ayreen Anastas και René Gabri προσκαλούν μια ομάδα συμμετεχόντων να μοιραστούν μαζί μια περίοδο 5 ημερών για να παραγάγουν ένα σεμινάριο με μορφή ταινίας, την οποία θα υλοποιήσουν, θα κατοικήσουν, θα καταγράψουν συλλογικά και, στη συνέχεια, θα τη μοιραστούν με το κοινό. Το σενάριο για το σεμινάριο αυτό με τη μορφή ταινίας δομείται και αντλεί έμπνευση από τα γραπτά του Felix Guattari πάνω στη σχιζοανάλυση και από το Verfremdungseffekt (τεχνική της αποστασιοποίησης) του Bertolt Brecht, μεταξύ άλλων. Η βασική αρχή είναι ότι με τη δημιουργία ενός χώρου μεταξύ ενός κανονικού σεμιναρίου και μιας κανονικής θεατρικής ερμηνείας, μπορεί να δημιουργηθεί ένας πολύ ενδιαφέρων αναλυτικός και επιτελεστικός χώρος, ο οποίος ενδεχομένως να είναι γόνιμος για τη δημιουργία ισχυρών αισθητικών, αναλυτικών και πολιτικών βιωμάτων.

Οργάνωση: Μυρτώ Λάβδα, Ελεάννα Σεμιτέλου, Μαρίνα Τρουπή

Ανάθεση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

 

Santuary _Nicky Newman_p

3-7 & 9-10 Μαΐου 2017

Brett Bailey

Sanctuary

18:00 | 18:15 | 18:30 | 18:45 | 19:00 | 21:00 | 21:15 | 21:30

Εκτός Στέγης

Λιμάνι Πειραιά | Πύλη Ε2 | Πέτρινη Αποθήκη

Εισιτήρια:

Κανονικό: 10 € | Φίλος, Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 € | Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 € | Μειωμένο, ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Προτείνεται η προκράτηση θέσης λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.

 Σε συμπαραγωγή με τη Στέγη και σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα, υποδεχόμαστε τη νέα περφόρμανς-εγκατάσταση του Νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη και εικαστικού που τάραξε τα παγκόσμια ύδατα της τέχνης με το Exhibit B, το οποίο είδαμε στο περσινό Fast Forward Festival. Μέγας ουμανιστής και επικριτής της μετα-αποικιοκρατικής Ευρώπης, ο Μπρετ Μπέιλυ εμπνέεται από το μύθο του Μινώταυρου και στήνει μια λαβυρινθώδη εγκατάσταση – μια σουρεαλιστική περιήγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της κρίσης. Φυλακή, άσυλο, ναός ή θυσιαστήριο, το Sanctuary, με μια ιερατική εικαστικότητα, εκθέτει τις χαμένες, απειλούμενες και ποθητές οικίες του σήμερα, μέσα από μια σειρά ζωντανών ταμπλό, φορτωμένων με συμβολισμούς. «Κάτοικοί» τους, οχτώ άνθρωποι –πρόσφυγες, μετανάστες, ακτιβιστές και διερμηνείς– ηλικίας 20-70 ετών.

Σύλληψη, Σχεδιασμός & Σκηνοθεσία: Brett Bailey
Δραματουργία: Eyad Houssami

Ερμηνεύουν: Karam Al Kafri, Magd Asaad, Sandrella Dakdouk, Françoise Hémy, Muna Mussie, Ian Robert, Nidal Sultan, Lionel Tomm

Τεχνική Διεύθυνση & Διεύθυνση Παραγωγής: Miguel Munoz
Σχεδιασμός Φωτισμών & Φωτιστής: Colin Legras
Ηχολήπτης & Τεχνικός Video: Carlo Thompson
Σχεδιασμός Ήχου: Μανώλης Μανουσάκης
Hχοτοπίο: Neroli, Brian Eno
Πιάνο: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Τεχνικός οπτικοακουστικών μέσων: Carlo Thompson
Διαδραστικός Προγραμματισμός: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης
Μάστερινγκ ήχου: S19st
Εικονογράφηση & Γραφιστικός Σχεδιασμός: Roger Williams
Βίντεο εγκατάσταση: Catherine Henegan
Κατασκευή σκηνικών: Ray Studios
Διεύθυνση Ομάδας & Σκηνής: Helena Erasmus
Εύρεση χώρου: Παναγιώτης Λαζαράκος, Έλενα Λάμπρου
Παραγωγή & Διεύθυνση Περιοδείας: Barbara Mathers
Διεύθυνση Παραγωγής: Jan Ryan
Εκτέλεση Παραγωγής (Αθήνα): Γιώργος Τσίτσας

Μάνατζμεντ: UK Arts International / Third World Bunfight

Η Third World Bunfight υποστηρίζεται από το National Lottery Distribution Trust Fund South Africa.

Συμπαραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival, Kampnagel (Αμβούργο), Festival de Marseille (Μασσαλία), Vooruit (Γάνδη), Teatro Maria Matos (Λισαβόνα), LIFT (Λονδίνο), Künstlerhaus Mousonturm (Φρανκφούρτη), Teatro Municipal do Porto (Πόρτο) και Maillon, Théâtre De Strasbourg – Scène Européenne (Στρασβούργο), σε συνεργασία με τη Third World Bunfight

Παγκόσμια πρεμιέρα: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

 

Evros Water Walk_ Doppelbildwanne1-(c) Rimini Apparat _ Daniel Ammann

3-8 Μαΐου 2017

Daniel Wetzel / Rimini Protokoll

Evros Walk Water 1 & 2

18:00, 20:00 & 22:00
Στα αγγλικά και στα ελληνικά
Εκθεσιακός χώρος

Εισιτήρια:

Κανονικό: 10 € | Φίλος, Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 € | Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 € | Μειωμένο, ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.

 Σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα, η κορυφαία γερμανική ομάδα «θεάτρου της πραγματικότητας» στήνει μια ευφάνταστα στοχαστική οπτικοακουστική περφόρμανς-εγκατάσταση για μικρούς και μεγάλους, συνδέοντας την περιπέτεια έξι ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών με τη μουσική φαντασία του John Cage και το λόγο περί ελευθερίας. Έξι ανήλικοι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, που πρωτοσυναντήθηκαν με τον Ντάνιελ Βέτσελ στην Αθήνα το 2015, από τους νέους προορισμούς τους ανά την Ευρώπη γίνονται οι μαέστροι, αλλά και οι άτυποι εισηγητές των θεατών σε έναν ουσιαστικό διάλογο για τα όρια της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης στο Evros Walk Water 1 & 2.

Evros Walk Water 2

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Daniel Wetzel

Δραματουργία: Ιωάννα Βαλσαμίδου

Έρευνα: Κωνσταντίνος Καλλιβρετάκης

Έρευνα, Βοηθός: Νεφέλη Μυρωδιά

Σκηνικά: Μάγδα Πλευράκη

Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρία Κακάρογλου

Sound Artist: Peter Breitenbach

Συνεργάτης Sound Artist: Λάμπρος Πηγούνης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γκάι Στεφάνου, Μιχάλης Κλουκίνας

Video Artist: Μενέλαος Καραμαγγιώλης

Συνεργάτης Video Artist: Παναγιώτης Παπαφράγκος

Έρευνα (Σουηδία): Μαργαρίτα Γερογιάννη

Διεύθυνση Παραγωγής: Βιολέττα Γύρα, Juliane Männel, Heidrun Schlegel (Rimini Apparat)

Παγκόσμια πρεμιέρα: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

Παραγωγή: Rimini Apparat και Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

Συμπαραγωγή: HAU Hebbel am Ufer (Βερολίνο)

Χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα για τον Πολιτισμό και την Ευρώπη – Τμήμα Πολιτισμού της Γερουσίας του κρατιδίου του Βερολίνου

Βασισμένο στο Evros Walk Water – μια συμπαραγωγή των TAK Λίχτενσταϊν, Schloßmediale Werdenberg και Rimini Apparat

Το Evros Walk Water 2 είναι βασισμένο στο Evros Walk Water:

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Daniel Wetzel

Δραματουργία: Ιωάννα Βαλσαμίδου

Έρευνα, Βοηθοί: Κωνσταντίνος Καλλιβρετάκης, Ιωάννα Βαλσαμίδου

Σκηνικά: Αδριανός Ζαχαριάς

Βοηθός Σκηνογράφου: Μάγδα Πλευράκη

Ήχος: Peter Breitenbach

Βοηθός Ήχου: Πάνος Τσαγκαράκης

Φωτισμοί: Roger Stieger

Σύμβουλος: Φώτης Παρθενίδης

Μετάφραση: Bakar Albakar, Abbas Golbas

Διεύθυνση Παραγωγής: Heidrun Schlegel (Rimini Apparat), Charlotte Streck

Βοηθός Παραγωγής: Κώστας Βαλσαμίδης

Συμπαραγωγή: TAK Λίχτενσταϊν, Schloßmediale Werdenberg, Rimini Apparat

Σε συνεργασία με την: Polyplanity Productions

 

Phobiarama_Dries Verhoeven_photography by Willem Popelier_landscape_p

9-14 Μαΐου 2017

Dries Verhoeven

Phobiarama

Δευ-Παρ: 18:00 | 19:00 | 20:00 | 21:00 | 22:00

Σαβ-Κυρ: 11:00 | 12:00 | 13:00 και 18:00 | 19:00 | 20:00 | 21:00 | 22:00

Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα

Διάρκεια: 40'

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσης. Πατήστε εδώ για κράτηση θέσης.

Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες και δεν ενδείκνυται για όσους αντιμετωπίζουν επιληπτικά επεισόδια.

Ένα αλλιώτικο «τρενάκι του τρόμου». Μια διαδραστική εγκατάσταση, εκτός Στέγης, στην καρδιά της πόλης. Σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Ελλάδα, το Phobiarama μάς καλεί να μπούμε στη μαύρη τέντα του και να καταδυθούμε στα άδυτά του για να ξορκίσουμε ό,τι μας φοβίζει: τη διεθνή τρομοκρατία, την οικονομική κρίση, την πολιτική απογοήτευση… Ένα πρότζεκτ του φημισμένου Ολλανδού εικαστικού και σκηνοθέτη, ο οποίος στο 1ο Fast Forward Festival, με το No Mans Land, μας κάλεσε να περπατήσουμε στην Αθήνα παρέα με έναν μετανάστη.

Σύλληψη: Dries Verhoeven
Ερμηνεία: Michelangelo Hansen, Earl Daniel, Faiz Faouzi, Malcolm Pengel, Ozan Aydogan, Quincy Nelstein, Rodney Glunder, Rosario Roumou, Sohrab Bayat, Virginio Papa, Zouhair Mtazi
Δραματουργία: Lara Staal
Προσαρμογή για την Αθήνα: Θεοδώρα Καπράλου
Σχεδιασμός Ήχου: S.M. Snider
Λογισμικό: Sylvain Vriens
Κοστούμια: Tentacle Studio
Τεχνικό σύστημα ανάπτυξης: Nelissen decorbouw
Σχεδιασμός Βίντεο (πρακτική): Casper Wortmann
Σκηνοθεσία (πρακτική): Carmen Schwarz
Φωτογραφία: Willem Popelier
Τρέιλερ Βίντεο: Bowie Verschuuren
Τεχνικός Διευθυντής: Roel Evenhuis
Παραγωγή: Olga Godschalk
Βοηθός παραγωγής: Bart van de Woestijne
Εκτέλεση παραγωγής: Νικήτας Βασιλάκης
Δημόσιες σχέσεις: Harmen van Twillert
Διοίκηση: Valérie Julémont, Cees van Gemert, Inez Coumans

Συν-ανάθεση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival και Holland Festival
Παγκόσμια πρεμιέρα: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival
Το Phobiarama υλοποιείται χάρη στο Creative Industries Fund NL, The Prins Bernhard Cultuurfonds, NORMA Fonds και VSBfonds.

 

peregrinus_Photo_Credit_Andy Ferreira

10-14 Μαΐου 2017

Ζωή Δημητρίου

Peregrinus

18:30 & 20:30
Εκτός Στέγης

Σημείο εκκίνησης: Κεντρική είσοδος Στέγης

Εισιτήρια:

Κανονικό: 10 € | Φίλος, Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 € | Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 € | Μειωμένο, ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.

 Ένα βαν. Με τα τζάμια σφαλιστά. Από εδώ ξεκινά το Peregrinus, με τους περφόρμερ και τους θεατές συνεπιβάτες σε ένα ταξίδι που καταλήγει σε μια λαβυρινθώδη εγκατάσταση. Η εγκατεστημένη στο Λονδίνο διεθνώς διακεκριμένη Ελληνίδα χορογράφος Ζωή Αντωνίου, που ξεχωρίζει με τη μινιμαλιστική γλώσσα και την καίρια αφηγηματικότητά της, στήνει κάτι περισσότερο από μια χορογραφία: μια συμμετοχική δαιδαλώδη περιπατητική εμπειρία. Σε παγκόσμια πρώτη στην Ελλάδα, το Peregrinus (λατιν. «προσκυνητής», «ξένος») διερευνά –κινησιολογικά και βιωματικά– το ζήτημα του ακούσιου νομαδισμού. Ο καταξιωμένος Βρετανός ερευνητής Joe Kelleher υπογράφει τη δραματουργία.

Σύλληψη, Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Χορογραφία & Performance: Ζωή Δημητρίου

Δραματουργία: Joe Kelleher

Σκηνικά & Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Σχεδιασμός Ήχου: Coti K.

Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Peter Von Salis

Έρευνα & Συνεντεύξεις: Μπετίνα Παναγιωταρά, Ζωή Δημητρίου

Προεπισκόπηση Χώρου: Δημήτρης Χαλκιαδάκης

Συνεργάτης Αρχιτέκτονας: Ευθύμιος Δούγκας

Βοηθός Χορογράφου: Ανδρονίκη Μαραθάκη

Βοηθός Σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου

Συνεργάτης Παραγωγής: Λία Πρεντάκη

Εκτέλεση Παραγωγής: Άννα Τσαπάρα

Σχεδιασμός Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς

Οργάνωση Παραγωγής: Delta Pi

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

Με την υποστήριξη: Firkin Crane (Ιρλανδία), Laban Theatre (Λονδίνο), Metal Southend (Λίβερπουλ), Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν (Αθήνα)

Παγκόσμια πρεμιέρα: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

 

 

10-11 Μαΐου 2017

BERLIN

Zvizdal [Chernobyl – so far so close]

21:00

Κεντρική Σκηνή

Εισιτήρια:

Κανονικό: 10 € | Φίλος, Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 € | Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 € | Μειωμένο, ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

 27 Απριλίου 1986, Τσερνόμπιλ: Αμέσως μετά την έκρηξη, η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό εκκενώνεται. 350.000 κάτοικοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Δύο, όμως, αρνούνται. Παραμένουν στο χωριό τους επί 27 χρόνια. Η ακραία ζωή τους αποτελεί την πρώτη ύλη της περφόρμανς/κινηματογραφικής εγκατάστασης των Berlin, αυτού του δυναμικού ντουέτου καλλιτεχνών από την Αμβέρσα, που επισκεπτόταν και κινηματογραφούσε, επί πέντε χρόνια, την καθημερινότητα της Νάντια και του Πέτρο στο χωριό-φάντασμα Ζβίζνταλ, στη ραδιενεργό Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Τώρα, με το Zvizdal [Chernobyl – so far so close] μας καθιστούν μάρτυρες ενός συγκλονιστικού χρονικού μοναξιάς και συντροφικότητας, καταστροφής και επιβίωσης.

Με τους: Nadia & Pétro Opanassovitch Lubenoc

Σύλληψη: Bart Baele, Yves Degryse, Cathy Blisson

Σκηνογραφία: Manu Siebens, Ina Peeters, Berlin

Συνεντεύξεις: Yves Degryse, Cathy Blisson

Κάμερα & Μοντάζ: Bart Baele, Geert De Vleesschauwer

Ηχογραφήσεις: Toon Meuris, Bas de Caluwé, Manu Siebens, Karel Verstreken

Διερμηνεία: Olga Mitronina

Ηχητική Επένδυση & Μείξη Ήχου: Peter Van Laerhoven

Κατασκευή Σκηνικών: Manu Siebens, Klaartje Vermeulen, Dirk Stevens, Kasper Siebens, Kopspel, Rex Tee (πρακτική)

Μηχανικοί: Joris Festjens, Dirk Lauwers

Κλίμακα μοντέλου: Ina Peeters, με τη βοήθεια των Puck Vonk, Rosa Fens και Thomas Dreezen

Γραφικά: Jelle Verryckt

Website: Stijn Bonjean

Επικοινωνία/Παραγωγή: Laura Fierens

Μάνατζμεντ: Kurt Lannoye

Διαχειριστική υποστήριξη: Jane Seynaeve

Συμπαραγωγή: Het Zuidelijk Toneel (Τίλμπεργκ, Ολλανδία), PACT Zollverein (Έσεν, Γερμανία), Dublin Theatre Festival (Δουβλίνο, Ιρλανδία), le CENTQUATRE (Παρίσι, Γαλλία), Kunstenfestivaldesarts (Βρυξέλλες, Βέλγιο), Brighton Festival (Μπράιτον, Αγγλία), BIT Teatergarasjen – House on Fire (Μπέργκεν, Νορβηγία), Künstlerhaus Mousonturm (Φρανκφούρτη, Γερμανία), Theaterfestival Boulevard (Ντεν Μπος, Ολλανδία), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

Οι Berlin είναι συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες του CENTQUATRE (Παρίσι)

Σε συνεργασία με: deSingel (Αμβέρσα, Βέλγιο)

Με την υποστήριξη: Κυβέρνησης της Φλάνδρας (Βέλγιο)

 

 

13-14 Μαΐου 2017

Διεθνές Συμπόσιο: “On Homelands and the Stateless as the World Tilts Right”

Μικρή Σκηνή

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.
Προκράτηση θέσεων στο [email protected] και το Τ.: 213 017 8036.
Τα δελτία εισόδου θα διανέμονται 1 ώρα πριν από την έναρξη του συμποσίου και κατά τη διάρκειά του.

Το διεθνές συμπόσιο Για τις Πατρίδες και τους Απάτριδες καθώς ο Κόσμος κλίνει προς τα Δεξιά, που συνδιοργανώνεται από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και τον οργανισμό Creative Time της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο του Fast Forward Festival, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 13 και 14 Μαΐου 2017. Το συμπόσιο θα λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα διαλόγου, προσφέροντας εκφράσεις αλληλεγγύης, αλληλεξάρτησης και αντίστασης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Παίρνοντας αφορμή από το θεματικό ενδιαφέρον του Fast Forward Festival για την υπέρβαση διαχωριστικών γραμμών, το συμπόσιο συγκεντρώνει επτά διεθνείς και ελληνικές αποστολές καλλιτεχνών, επιμελητών, πολιτιστικών διαχειριστών και οργανωτών για να παράσχει γεωγραφικά διακριτές, διαθεματικές, καίριες καταθέσεις πολιτικών και αισθητικών τακτικών που να μπορούν να φανούν αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της κατάστασης των απάτριδων, των τοξικών εθνικισμών και του διαρκώς πιο επισφαλούς βιοπορισμού.

Σήμερα, η Αθήνα είναι μάρτυρας σε δύο από τα πιο επείγοντα και βιωμένα ζητήματα της υφηλίου. Η καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος στη Συρία έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους να καταφύγουν στα ελληνικά παράλια. Συγχρόνως, ένα καθεστώς αυστηρής λιτότητας και η αναζωπύρωση του νεοφιλελευθερισμού έχουν συντελέσει σε μια πολύπλευρη κοινωνική κρίση. Παγκοσμίως, τα γεγονότα αυτά έχουν υποδαυλίσει τρομακτικά φαινόμενα, όπως την άνοδο της ξενοφοβίας, τον αντιδραστικό λαϊκισμό και τη φθίνουσα υποστήριξη στο διεθνισμό. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, το συμπόσιο θα απαντήσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προοδευτικοί καλλιτέχνες και οι κοινότητες ακτιβιστών υπό τις επικρατούσες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες.

Συνδιοργανώση: Fast Forward Festival, Creative Time

Επιμέλεια συμποσίου:
Κάτια Αρφαρά, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου & Χορού, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Nato Thompson, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Creative Time

Διεύθυνση Creative Time Summit: Sally Szwed
Οργάνωση: Μαρίνα Τρουπή
Συντονισμός: Teal Baskerville

Εισιτήρια: Κανονικό: 10 € | Φίλος, Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 € | Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 € | Μειωμένο, ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Κρατήσεις: Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00

Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00
Προπώληση: Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Συγγρού 107
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες Amex,Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
• ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
• IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου