Φιλιώ Χαϊδεμένου

Κείμενο: Άνδρη Θεοδότου
Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθέτης: Ζαχαρίας Καρούνης
Σκηνογραφία: Εύα Παραδέλλη
Κοστούμια: Εύα Παραδέλλη
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης
Ερμηνεύουν: Ευγενία Δημητροπούλου, Ζαχαρίας Καρούνης
Τραγουδούν: Ζαχαρίας Καρούνης
Παίζουν μουσική: Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι )

Περιγραφή

 Η Φιλιώ έφυγε, όμως ο λόγος της επιστρέφει σαν ανάλαφρο αεράκι, σαν ψυχή αναπαυμένη που ζητά να τακτοποιήσει το δωμάτιο της ζωής της, να κάνει μια τελευταία βόλτα σε ότι τη σημάδεψε. Χωρίς ο χρόνος να κυλά αυτή τη φορά, άλλωστε τον νίκησε το χρόνο γιατί «την ήθελε η ζωή».

Περισσότερα

Η προσωπική μαρτυρία της Μικρασιάτισσας Φιλιώς Χαϊδεμένου, επιστρέφει στη σκηνή  6 χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τότε ήταν που γεννήθηκε η ιδέα της μεταφοράς στο θέατρο, του βιβλίου «Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα» από τον Ζαχαρία Καρούνη και το Ίδρυμα Ιωνία της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Φιλαδελφείας , Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, την υλοποίησε. Οι θεατές αγκάλιασαν το λόγο της αξέχαστης  Φιλιώς  Χαϊδεμένου,  και οι αρχικά 30 προγραμματισμένες παραστάσεις έγιναν 130, χάρη στην αγάπη του κόσμου και τις διθυραμβικές κριτικές.

Όσα είδαν τα μάτια της, δε θα μπορούσαν να λείπουν από την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Η ζωντανή της μαρτυρία αποτελεί αδιάψευστο ντοκουμέντο της νεότερης Ελληνικής ιστορίας, αφού έζησε 107 ολόκληρα χρόνια, γεμάτα από χαρές, λύπες, αγωνίες, πολέμους, υποσχέσεις, αγώνες, απογοητεύσεις, όλα συνοδευμένα από ένα φοβερό πείσμα για ζωή.

Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε στίχους Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου

 

Βοηθός σκηνοθέτη : Λουκία Κλεώπα

Ηχολήπτης : Γιώργος Αλειφέρης

Οργάνωση παραγωγής : Αναστασία Παπαγεωργίου – Τέχνης πολιτεία

Φωτογραφίες παράστασης Ευαγγελία Θωμάκου

Video credits : Σκηνοθετική - μουσική επιμέλεια : Ζαχαρίας Καρούνης

Φωτογραφία - μοντάζ : Kiss the frog

Φωτογραφίες

Βίντεο