Φόβος

Αρχείο Παίχτηκε από 10/10/2022 έως 08/11/2022
στο Studio Μαυρομιχάλη
Κείμενο: Βασισμένο στη νουβέλα «Φόβος» του Stefan Zweig (πρωτ. τίτλος Angst)
Μετάφραση: Μαριλένα Καβάζη 
Διασκευή: Martin Scharnhorst
Δραματουργική επεξεργασία: Martin Scharnhorst
Σκηνοθέτης: Martin Scharnhorst
Σκηνογραφία: Marion Fischer
Κοστούμια: Marion Fischer
Μουσική: Jörg Holland
Ερμηνεύουν: Μαριλένα Καβάζη, Εύη Καρρά, Μέμος Ρούσσος, Βασίλης Χατζηδημητράκης

Περιγραφή

Το έργο φωτίζει τον εσωτερικό κόσμο μιας παντρεμένης και ευκατάστατης γυναίκας, που αποφασίζει να διακόψει την παράλληλη σχέση με τον εραστή της. Ο φόβος της αποκάλυψης και το ενδεχόμενο να χάσει όλα αυτά που κατέχει, την οδηγούν σε ένα μεθυστικό κυνηγητό και σε ένα εμμονικό αρχιτεκτόνημα ψεύδους. Η ένταση φτάνει στο αποκορύφωμα… και η ιστορία παίρνει μια αναπάντεχη τροπή.

Περισσότερα

Ο Zweig αναδεικνύει την ασφυκτική μοναξιά, τον κυριαρχικό ρόλο της κοινωνικής ταυτότητας και την ψυχολογική βία ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των προσώπων για επικοινωνία και τρυφερότητα. 

 Για 10 παραστάσεις

Η παράσταση είναι στα ελληνικά.

Mε γερμανικούς υπέρτιτλους για το γερμανόφωνο κοινό στις εξής ημερομηνίες: Δευτέρα 17/10, 24/10, 31/10 και 7/11.

Επιμέλεια κίνησης: Μέμος Ρούσσος 
Βοηθός σκηνοθέτη, υπεύθυνη υπερτιτλισμού: Φαίδρα Χατζοπούλου 
Φωτογραφίες: Δανάη Νικολοπούλου
Σχεδιασμός αφίσας: Λυδία Τσάτσου- Παρασκευοπούλου
Παραγωγή: Art (Ob)Sessions AMKE

Φωτογραφίες

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην παράσταση γιατί είχα αγοράσει εισιτήριο για άλλη παράσταση. Προσπάθησα να την παραχωρήσω σε κάποιον άλλον αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να παρευρεθώ και που δεν αξιοποιήθηκε η πρόσκληση.

 2. Λόγω ασθένειας δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην παράσταση στις 7/11 που κέρδισα την διπλή πρόσκληση και για αυτό προχώρησα σε κοινοποιήσεις παραχώρησης της σε διάφορες ομάδες,ωστόσο δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κάποιο μέλος αυτών. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι!

 3. Ζεστός και άμεσος ο χώρος του θεάτρου.
  Η αίσθηση που μου άφησε η παράσταση ήταν ότι κυλούσε σχετικά αργά. Λιτό το σκηνικό, δεν υπήρχε κάποια μουσική να το συνοδεύσει και οι ερμηνείες μέτριες έως καλές. Το κείμενο είναι πολύ δυνατό και θέλει συγκέντρωση να καταλάβεις τα νοήματα που εκφράζει. Θέτει προβληματισμούς το εν λόγω έργω.

 4. Η παράσταση ήταν μέτρια, δεν ένιωσα τον φόβο και την αγωνία της πρωταγωνίστριας (η οποία δεν ταίριαζε καθόλου με τον εραστή της) ενώ όλο το έργο είχε τη μορφή απαγγελίας κι αυτό κουράζει.Όμως απολαύσαμε μια όμορφη θεατρική έξοδο με φίλους και ευχαριστούμε πολύ τη θεατρομανία γι αυτό!!!

 5. Πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση, η οποία μας κράτησε σε .. αναμονή ως το τελευταίο λεπτό. Πιο πολύ απ'όλα μας άρεσε το κείμενο το οποίο ήταν έξυπνο, δυνατό και "ψαγμένο".. Έντονη ηθοποιία από τον "σύζυγο", και αρκετά καλή η "φίλη". Η πρωταγωνίστρια είχε όμορφη αφήγηση αλλά δεν έδειχνε ότι βίωνε ..φόβο! Μου άρεσε το στυλ της και ταίριαζε στις απαιτήσεις του ρόλου της. Ένα λάθος σκηνοθετικό ήταν ότι μιλούσε για τον εαυτό της σε τρίτο πρόσωπο!! Όμορφα δοσμένο το θεατρικό. Δεν βαρεθήκαμε ούτε στιγμή, και το απολαύσαμε ως το τέλος!

 6. Δυστυχώς έλειπε η απαραίτητη δραματουργική επεξεργασία ώστε να τύχει ανεβάσματος μία νουβέλα και όσο σπουδαίο και αν είναι το κείμενο του Τσβάιχ δεν μπορούσε να κρατήσει μόνο του το ενδιαφέρον, αφού τα λόγια εκφέρονταν με τη μορφή απαγγελίας και δυστυχώς αυτό δεν περιορίστηκε στην αφήγηση των γεγονότων αλλά υπεισήλθε και στους διαλόγους, με αποτέλεσμα οι ηθοποιοί να φαίνονται ότι δεν πιστεύουν όσα διαδραματίζονταν και να μην υπάρχει ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Αυτό επιβαρυνόταν ακόμα περισσότερο από τις παύσεις ανάμεσα σε διαλόγους και αφήγηση που δεν γνωρίζω αν ήταν σκηνοθετική οδηγία ή τεχνική ανεπάρκεια. Απότοκο των ανωτέρω ήταν η παράσταση να στερείται νεύρου και οι αργοί ρυθμοί της να μην μπορούν να κρατήσουν τον θεατή. Η σκηνοθεσία άφησε ακάλυπτους τους ηθοποιούς.

  Νικήτας Μ.

 7. Καλή στο ρόλο της η κυρία Εύη Καρρά, πολύ καλός ο κύριος Βασίλης Χατζηδημητράκης. Ένα πολύ σοβαρό σενάριο που πιστεύω ότι θα μπορούσε να αποδοθεί ακόμα καλύτερα, εάν βοηθούσαν περισσότερο η σκηνοθεσία και ο φωτισμός. Ωστόσο περάσαμε αρκετά ευχάριστα και δεν κουραστήκαμε καθόλου!

 8. Θα συμφωνήσω δυστυχώς με τη Βασιλική. Μου φάνηκε και εμένα αρκετά επιφανειακό από πλευράς σκηνοθεσίας και ερμηνειών. Παρόλα αυτά ένα έργο του Zweig σου δίνει πάντα ερεθίσματα και τροφή για σκέψη. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

 9. Η παράσταση ήταν άνευρη με χλιαρές ερμηνείες. Η κ. Μ.Καβάζη δεν είχε ωραίο ηχόχρωμα, μιλούσε πολύ αργά και σε παρέπεμπε στον θρυλικό Φώσκολο. Ο δε Μ. Ρούσσος που υποδυόταν τον εραστή δεν έπειθε καθόλου με την ερμηνεία του. Του έλειπε το πάθος. Οι άλλοι δύο ήταν καλοί. Δεν υπήρχε χημεία μεταξύ των ηθοποιών. Το έργο ήταν πολύ αφηγηματικό και σε κούραζε από ένα σημείο και μετά. Σκηνοθετικά η παράσταση δεν κορυφώθηκε...είχε πολλές αδυναμίες. Ο φόβος της ηρωίδας δεν μεταφέρθηκε στον θεατή. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.