Για τη Μαρίτα

Αρχείο Παίχτηκε από 06/10/2018 έως 07/10/2018
στο Φούρνος
Διάρκεια: 60' Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό
Κείμενο: Αριστοτέλης Χαΐτίδης
Σκηνοθέτης: Αριστοτέλης Χαΐτίδης
Ερμηνεύουν: Έρη Μπακάλη

Περιγραφή

 Μετά από μεγάλη επιτυχία σε θέατρα του γερμανόφωνου χώρου, το έργο του Αριστοτέλη Χαΐτίδη «Για τη Μαρίτα» με την Έρη Μπακάλη παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία του ιδίου και για πρώτη φορά στην Αθήνα, μόνο για δύο παραστάσεις στις 6 και 7 Οκτωβρίου στο Θέατρο Φούρνος.

Περισσότερα

Ένας βαθιά γυναικείος μονόλογος

«Κάθε μάνα έχει τις δικές της έγνοιες. Όλες θα σου πουν πως καταλαβαίνουν τον πόνο σου, αλλά αυτό δεν ισχύει. Όλες με τον τρόπο μας είμαστε μόνες με τα παιδιά μας.»

Ο Μονόλογος «Για τη Μαρίτα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2016 στη Βιέννη στα Γερμανικά (Marie-Fragment, Dschungel Wien). Ακολούθησαν πολλές ακόμα παραστάσεις τόσο στη Βιέννη όσο και σε φεστιβάλ του γερμανόφωνου χώρου. Η ελληνική παραγωγή του μονολόγου είναι η τέταρτη κατά σειρά σκηνοθετική προσέγγιση του ίδιου έργου στη διάρκεια 2 ετών.

 

Το έργο

Ο μονόλογος «Για τη Μαρίτα» είναι ένα έργο βαθιά γυναικείο. Είναι η διεισδυτική ματιά στη ζοφερή πραγματικότητα που ζει μια γυναίκα, πολλά χρόνια έπειτα από τον θάνατο του μοναδικού της παιδιού. Η Μαρίτα, που πέθανε στην αρχή της εφηβείας της λόγω μιας σοβαρής διατροφικής διαταραχής, κυριαρχεί στη μνήμη της μητέρας της. Ωστόσο, η ίδια παραμένει μια μακρινή φιγούρα, σαν να μην έχει ζήσει ποτέ πραγματικά. Προσπαθώντας να διαχειριστεί το βάρος μιας ολόκληρης ζωής σε άρνηση, η μητέρα, ίσως στο τέλος των ημερών της, μονολογεί σε μια απόπειρα να ξεπεράσει τη μοναξιά μέσα της.

Μπορεί η καρδιά της να σπάσει ξαφνικά τα δεσμά της άρνησης;

Μπορεί η ψυχή της, συνηθισμένη να σιωπά, ξαφνικά να μιλήσει;

Σε αυτό το έργο, ο Αριστοτέλης Χαΐτίδης επιχειρεί την προσέγγιση συναισθημάτων μέσω μιας εσωτερικευμένης ερμηνείας, αλλά και της ιδιαίτερης μουσικότητας της γλώσσας. Καθώς το πρωτότυπο έχει γραφτεί στα Γερμανικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόδοσή του στα Ελληνικά, καθώς διερευνούνται άλλες πτυχές του κειμένου.

Βίντεο