706

Γιαννούλα η Κουλουρού

Αρχείο Παίχτηκε από 18/06/2019 έως 21/06/2019
στο Πειραιώς 260
Διάρκεια: 80'
Συγγραφέας: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνοθέτης: Γιώργος Παπαγεωργίου
Σκηνογραφία: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Ματούλα Ζαμάνη
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Ερμηνεύουν: Έλενα Τοπαλίδου, Μιχάλης Συριόπουλος, Κίμωνας Κουρής, Αθανασία Κουρκάκη
Παίζουν μουσική: Μένιος Γούναρης, Γιάννης Κονταράτος, Ρία Ελληνίδου, Παναγιώτης Τσάκος

Περιγραφή

Η πραγματική ιστορία της Γιαννούλας της κουλουρούς, που γεννήθηκε το 1868 στην Άνω Πόλη της Πάτρας, γίνεται παράσταση σε σκηνοθεσία του ευρηματικού σκηνοθέτη και ηθοποιού Γιώργου Παπαγεωργίου, που ανέθεσε τη συγγραφή ενός πρωτότυπου θεατρικού έργου μ’ αυτό το θέμα στη Θεοδώρα Καπράλου.

Περισσότερα

Η Γιαννούλα, ένα κορίτσι που πουλούσε κουλούρια στους δρόμους της Πάτρας, ζούσε με τον καημό να παντρευτεί. Η ελαφριά νοητική της υστέρηση την έκανε, όμως, αντικείμενο περίγελου στην τοπική κοινωνία. Καθώς όλο και περισσότεροι συμμετείχαν στα «δρώμενα» που στήνονταν για τους εικονικούς γάμους της με διάφορους υποψήφιους «γαμπρούς», οι φάρσες σε βάρος της απέκτησαν διαστάσεις μαζικής διαπόμπευσης. Δέκα χιλιάδες άτομα υπολογίστηκε ότι βρίσκονταν στην οδό Αγίου Νικολάου και την παραλία, συνοδεύοντας τη Γιαννούλα στην τελευταία τέτοια φάρσα που στήθηκε σε βάρος της. Μετά από αυτήν, η Γιαννούλα κατέρευσε. Πέθανε φτωχή και μόνη στην Κατοχή. Ωστόσο, η θλιβερή ιστορία της έγινε αστικός μύθος.

Η παράσταση θα επιχειρήσει να ζωντανέψει αυτόν τον μύθο με όχημα την αφήγηση, μέσω των ηθοποιών, με ζωντανή μουσική επί σκηνής, σε πρωτότυπη σύνθεση Ματούλας Ζαμάνη, και ακολουθώντας τους «δρόμους» του πατρινού καρναβαλιού, καθώς η «Γιαννούλα η κουλουρού» αποτελεί μέχρι και σήμερα τη βάση ενός παραδοσιακού δρώμενου της πατρινής Αποκριάς.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Ηχολήπτης: Δημήτρης Δημητριάδης
Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Παπαδάκη
Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καλακίδης
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννης Λατουσάκης
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Νίκος Συμεωνάκης
Επικοινωνία Μαρία Τσολάκη
Παραγωγή: Goo Theater Company

Φωτογραφίες

1 ΣΧΟΛΙΟ