Γράμμα στον Ορέστη & Ο Επικήδειος

Αρχείο Παίχτηκε από 07/09/2020 έως 10/09/2020
στο Αλεξάνδρεια - Πολυχώρος Τέχνης
Φωτισμοί: Δημήτρης Τσιούμας

Περιγραφή

Δύο έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη στον όμορφο Κήπο της «Αλεξάνδρειας»

Περισσότερα

Α’ ΜΕΡΟΣ

«Γράμμα στον Ορέστη» του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Μονόλογος
Ερμηνεύει η Ιωάννα Γκαβάκου

Η ματιά του Καμπανέλλη πάνω στο μύθο των Ατρειδών, με κεντρική μορφή την Κλυταιμνήστρα. Ο συγγραφέας έχει δηλώσει ότι αυτήν κατανοεί, αυτήν δικαιώνει, αυτήν θεωρεί μεγάλη αδικημένη. Στο έργο «Γράμμα στον Ορέστη» δίνει το λόγο στην Κλυταιμνήστρα και προεκτείνει τη ζωή ενός χαρακτήρα που αγάπησε πολύ.

Το «Γράμμα στον Ορέστη» μαζί με το «Δείπνο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη έχει παιχτεί με τη συμμετοχή της Ιωάννας Γκαβάκου στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην Ελλάδα (Θέατρο ‘Κάτω από τη Γέφυρα’) και την Αμερική (SCENA THEATER), στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.
Τον μονόλογο «Γράμμα στον Ορέστη» έπαιξε η ηθοποιός στα Strawberry festival (Nέα Υόρκη), Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού-Νέα Υόρκη, Scena theater-Ουάσινγκτον κ.α.

Επίσης, απόσπασμα αυτού του μονολόγου ακούγεται από την Ι. Γκαβάκου στο «Αγήρων ήχος Θεάτρου», cd με μουσικές συνθέσεις της Νένας Βενετσάνου που αντλούν έμπνευση από την αρχαία και σύγχρονη θεατρική τραγωδία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Γράμμα στον Ορέστη»
του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Σκηνική προσαρμογή, ερμηνεία: Ιωάννα Γκαβάκου
Μουσική: Νένα Βενετσάνου
Επιμέλεια (φωτισμοί, ήχος): Σίμος Παπαναστασόπουλος
Διάρκεια παράστασης: 30 λεπτά
7, 8, 9, 10 Σεπτεμβρίου 2020, (Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη)

Β’ ΜΕΡΟΣ
«Επικήδειος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Μονόλογος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσικονούρης
Ερμηνεία:  Βασίλης Βλάχος

«Επικήδειος»: καυστικό χιούμορ για την ματαιοδοξία των ανθρώπων
Ο συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης συναντά τον Δάσκαλο των Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής από ένα σημαντικό εκπρόσωπο της νέας γενιάς συγγραφέων στον Πατριάρχη της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, Ιάκωβο Καμπανέλλη.
Ο «Επικήδειος» σχολιάζει με καυστικό χιούμορ και σαρκασμό την ματαιοδοξία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, που στο τέλος της ζωής τους ανάβει η σπίθα για υστεροφημία. Παρουσιάζει το δράμα ενός ηλικιωμένου συγγραφέα που διαπιστώνει ότι δεν είχε την αναγνώριση που του άξιζε και προσπαθεί να γίνει γνωστός μετά θάνατον.ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΦΥΕΣ: η ευρηματικότητα του Καμπανέλλη, η πρωτοτυπία του, εδώ απογειώνονται. Χιούμορ ποιοτικό, υπόγειο, μαύρο αλλά και ολόφρεσκο, καθότι διαχρονικό.
Σπαρακτική κωμωδία, τρελοί ρυθμοί, εξωφρενικό ύφος, άριστη ερμηνεία. Λέανδρος Πολενάκης, Εφημ. Αυγή
Καταπληκτικό κείμενο, υπέροχος ερμηνευτής ο Βασίλης Βλάχος, καθηλώνει τον θεατή. Μαρία Μαρή, Θεατρομάνια
Απολαυστική παράσταση. Ο Βασίλης Βλάχος δεν αφήνει τον θεατή να ξεχαστεί ούτε λεπτό. Μαρία Πανούτσου, independent.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Ο Επικήδειος»
του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Κατσικονούρης
Ερμηνεία: Βασίλης Βλάχος
Σκηνικά-Κοστούμια: Ανθή Σοφοκλέους
Φωτισμοί: Δημήτρης Τσιούμας
Διάρκεια: 30 λεπτά
7, 8, 9, 10 Σεπτεμβρίου 2020, (Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη)

*Ο χώρος τηρεί όλες τις συστάσεις και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Ακολουθεί σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων, ώστε κανείς να μη διστάσει και στερηθεί το αγαθό της ψυχαγωγίας. Για τον λόγο αυτό, το φετινό καλοκαίρι ο Κήπος της Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, μπορεί να δεχθεί max. 50 άτομα και είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Φωτογραφίες