1465

Η Γερτρούδη Στάιν και η Συνοδός της

Αρχείο Παίχτηκε από 11/11/2019 έως 06/01/2020
στο Άλμα
Συγγραφέας: Win Wells
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Σκηνοθέτης: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνογραφία: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Ερμηνεύουν: Λυδία Φωτοπούλου, Μαρία Κατσιαδάκη

Περιγραφή

Η ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και η ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΙΑΔΑΚΗ ξανά μαζί στη σκηνή, στο έργο του Win Wells «Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της» σε μια παράσταση που γνώρισε την αποθέωση κοινού και κριτικών.

Οι δύο εξαιρετικές ηθοποιοί, θα βρεθούν από τις 11 Νοεμβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ του θεάτρου ΑΛΜΑ, για να ερμηνεύσουν δύο αγαπημένες ηρωίδες του θεατρόφιλου κοινού της Αθήνας, την Γερτρούδη Στάιν [Μαρία Κατσιαδάκη] και την Άλις Μπ. Τόκλας [Λυδία Φωτοπούλου], η σχέση των οποίων επηρέασε όλες τις μορφές τέχνης και δημιουργίας στο Παρίσι του μεσοπολέμου.

Περισσότερα

5η Εποχή στο Θέατρο ΑΛΜΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Οι δύο ερμηνεύτριες πρωτόπαιξαν στο έργο του Wells σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη στο θέατρο Αμόρε, σε μια παράσταση που άφησε εποχή! Στο νέο ανέβασμα στο θέατρο ΑΛΜΑ, οι δύο πρωταγωνίστριες και η σκηνοθέτρια ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ, επιστρέφουν στο έργο που λάτρεψαν και που σε μεγάλο βαθμό τις καθόρισε καλλιτεχνικά μέσα στο χρόνο.

Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της είναι ένα απολαυστικό κείμενο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Οι δυο ηρωίδες, μας ταξιδεύουν στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη μιας άλλης εποχής, γεμάτης εκπλήξεις, σπαρταριστά γεγονότα και τετελεσμένα, που ανάγουν την μοναδική τους σχέση στην επιτομή της αγάπης για όλους όσοι ήταν τυχεροί να αγαπήσουν, να αγαπηθούν και να μείνουν πιστοί στον έρωτά τους, μιαν ολόκληρη ζωή...

Μέσα από την υπόθεση του έργου, ξεπηδούν μυθικές προσωπικότητες όπως ο Πικάσο, ο Ματίς, ο Χεμινγουαίη και γίνονται σ’ εμάς πρόσωπα οικεία, όπως άλλωστε ήταν και για την Γερτρούδη και την Άλις.

Οι μουσικές της παράστασης βασίζονται στα ακούσματα των ηρωίδων σε Παρίσι και Αμερική, ακούσματα από τους Αμερικανούς τζαζίστες στο Παρίσι του Μεσοπολέμου, τις πρώτες επιτυχίες του Έλβις και τις «γυμνοπαιδιές» του Ερίκ Σατί.

Φωτογραφίες

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν και δεν γνώριζα την ιστορία της Γερτρούδη Στάιν, ομολογουμένως η παράσταση με τις άψογες Λυδία Φωτόπουλου και Μαρία Κατσιδάκη με ταξίδεψε στον χωροχρόνο! Το καλαίσθητο αυτό θέατρο από μόνο του είναι μια όαση στο κέντρο της Αθήνας,και σε συνδυασμό με την βαθυστόχαστη παράσταση, μου δημιούργησε ποικίλους συνειρμούς σε σχέση με την απώλεια, τη δέσμευση ,τη χαρά της συντροφικότητας , την αφοσίωση ,το θαυμασμό για δημιουργικότητα ,και ταυτόχρονα μια γλυκιά μελαγχολία που όταν όλα θα τελειώσουν θα έχει μείνει αυτό που ζήσαμε μονάχα..

  2. Πολύ καλή παράσταση!
    Οι ερμηνείες στρωτές, σε αρμονία, εξαιρετική η άρθρωση και των δύο ηθοποιών, με την παρουσία τους να γεμίζει τη σκηνή.
    Η ιστορία εξελίσσεται με ροή, μέσα από περιγραφές και δραματοποίηση, με χιούμορ και τρυφερότητα, με πληροφορίες για τη ζωή και τη σχέση των δύο αυτών ιδιαίτερων προσωπικοτήτων και το πώς επηρέασαν το περιβάλλον τους, την κορωνίδα της τέχνης και της δημιουργίας στο Παρίσι του Μεσοπολέμου. Ακούγονται τα μικρά ονόματα του Πικάσο και του Χεμινγκγουέη κι αισθανόμαστε τη σημασία των δύο γυναικών. Διακρίνουμε το θάρρος της απόφασής τους να ζήσουν μαζί και να δηλώσουν τη συντροφικότητά τους.
    Ήταν μια παράσταση αφορμή να ενημερωθώ περαιτέρω για τη ζωή και το έργο της Γερτρούδης Στάιν.
    Ευχαριστώ πολύ Θεατρομάνια για την πρόσκληση και ιδιαιτέρως την κυρία Βούλα Ηλιοπούλου για την παραχώρησή της!