Η Γυναίκα της Ζάκυθος

Διάρκεια: 60'
Συγγραφέας: Διονύσιος Σολωμός
Σκηνοθέτης: Άντζελα Μπρούσκου
Σκηνογραφία: Άντζελα Μπρούσκου
Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Φωτισμοί: Παντελής Μάκκας
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Ανδριώτης
Ερμηνεύουν: Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Δανάη Κατσαμένη

Περιγραφή

Ένα από τα κορυφαία έργα του νεοελληνικού λόγου  Η Γυναίκα της Ζάκυθος του Διονύσιου Σολωμού  σκηνοθετεί η  Άντζελα Μπρούσκου στο Ξενοδοχείον Μπάγκειον, από τις 4 Οκτωβρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις.

Περισσότερα

Τρεις γυναίκες - η Άντζελα Μπρούσκου, η Παρθενόπη  Μπουζούρη και η Δανάη Κατσαμένη - έγκλειστες σ’ ένα ασφυκτικό πατριαρχικό περιβάλλον αφηγούνται τoν πυρακτωμένο λόγο του Διονύσιου Σολωμού στον απόηχο της πτώσης του Μεσολογγίου.

Κείμενο αιρετικό και αλληγορικό τοποθετείται στο κέντρο μίας βίαιης πραγματικότητας που συνδιαλέγεται με το παρελθόν και το μέλλον της Ιστορίας. Σε αυτό το σύμπαν της σύγχρονης Κόλασης, που αποτυπώνεται σκηνικά σ’ ένα ηχητικό και εικαστικό περιβάλλον σαν ένα σύγχρονο χορικό, το σώμα της Γυναίκας στοιχειώνεται μέσα από μια γεωγραφία εικόνων που συνθέτουν το προσωπείο της γυναίκας δαίμονα μέσα στους αιώνες.

Ανοίγοντας ένα διάλογο με το ημιτελές κείμενο του Σολωμού, η Γυναίκα της Ζάκυθος συναντιέται σήμερα με το ρέκβιεμ μιας Ελλάδας που χάνει την γλώσσα της, όταν μπορεί να βασιλεύει η ρητορική του μίσους, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός  που αντικαθιστούν την όποια ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Η πρώτη εκδοχή της Γυναίκας της Ζάκυθος, παρουσιάστηκε σε μια online απόδοση της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε μια απόπειρα να κινηματογραφηθεί σαν μια παράσταση πολυμέσων που θα διατηρούσε την αυτονομία της και το ενδιαφέρον της και σαν μια ταινία γυρισμένη στο πλατώ ένος στούντιο.

Κατασκευή σκηνικού: Κομνηνός Κουσιέρας

Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Χατζόπουλος

Βιντεοσκόπηση: Παντελής Μάκκας

Φωτογραφίες : Βαγγέλης Πουλής, ‘Αντζελα Μπρούσκου

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ

Φωτογραφίες