Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων

Κείμενο: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Διασκευή: Έκτορας Λυγίζος
Σκηνοθέτης: Μάνος Βαβαδάκης
Ερμηνεύουν: Μάνος Βαβαδάκης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Κατερίνα Ζησούδη, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Λάμπρος Κωνσταντέας, Γρηγόρης Μπαλλάς, Κατερίνα Πατσιάνη

Περιγραφή

Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που φέτος φέρουν τον γενικό τίτλο «Αγάπης Αγώνες», συνεχίζονται και αυτόν τον μήνα στον Φάρο με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου.

Περισσότερα

Παραβάσεις 2022-23

Αγάπης Αγώνες

Ο έρωτας, η πλάνη και η έμφυλη ταυτότητα, όπως τα πραγματεύτηκε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές και διασκεδαστικές κωμωδίες του, αποτελούν τα θέματα της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναλογίων του ΚΠΙΣΝ. Μετά το Αγάπης Αγώνας Άγονος (μετάφραση: Στρατής Πασχάλης, σκηνοθεσία: Άρης Μπαλής) και τη Δωδέκατη Νύχτα (μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος, σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου) σειρά έχει, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 17.00, Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων σε μετάφραση Διονύση Καψάλη, διασκευή Έκτορα Λυγίζου και σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη.

Στην Κωμωδία των Παρεξηγήσεων, ένας έμπορος από τις Συρακούσες και ο υπηρέτης του φτάνουν στην Έφεσο, δίχως να γνωρίζουν πως στην πόλη αυτή ζουν οι δίδυμοι αδελφοί τους. Μέσα σε λίγες μόλις ώρες και ύστερα από αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις οι ζωές και των τεσσάρων πλανημένων ηρώων θα ανατραπούν εντελώς.

Ένα από τα πρώτα έργα, αλλά και το συντομότερο του Σαίξπηρ, αυτή η καταιγιστικού ρυθμού φάρσα, που συνδυάζει απολαυστικά τη σωματική κωμωδία με τα πνευματώδη λογοπαίγνια, καταφέρνει να μιλήσει με τρόπο συγκινητικό για την κρίση του συζυγικού ζευγαριού, αλλά -κυρίως- ενός άλλου ζεύγους: της σχέσης του κοινωνικού μας εαυτού με την άγνωστη, σκοτεινή και αθέατη πλευρά του.

 

Μάνος Βαβαδάκης

Ο Μάνος Βαβαδάκης μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης και είναι αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2013). Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, απ’ όπου κατέχει και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ιστορία. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους Ακύλλα Καραζήση, Χρήστο Θεοδωρίδη, Δανάη Θεοδωρίδου, Άρη Λάσκο, Γιωργή Τσουρή και Βασίλη Παπαβασιλείου.

Έχει σκηνοθετήσει τις εξής παραστάσεις: Salem (Θησείον, 2016), Georges Feydeau, Το έξυπνο πουλί (Tempus Verum, 2017), την επιθεώρηση Το Μεγάλο Κρεβάτι (Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, 2017-18), Alfred Jarry, Υμπύ Τύραννος (Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, 2018), Jose Triana, Η Νύχτα των Δολοφόνων (ΘΝΚ, 2019), Περικλή Κοροβέση, Ανθρωποφύλακες (Θέατρο Τέχνης, 2019-20), Roger Vitrac, Βικτώρ ή Τα παιδιά στην εξουσία (Σφενδόνη, 2020) και Γεωργίου Χορτάτση, Πανώρια (ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, 2021). Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας RMS MATAROA.

Στην παράσταση της Κυριακής 12/03, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας snfcc.org/TheComedyofErrors καθώς και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμος δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συνολικού ύψους €618 εκατομμυρίων ($750 εκατομμυρίων). Σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το RPBW, παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2017. Περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Μέσα από τη συνεχή υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους.

========================================================================

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

To τρέχον ωράριο λειτουργίας είναι:

o Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: καθημερινά: 06.00-22.00

o Κεντρική Υποδοχή: καθημερινά 09.00-21.00

o Υποδοχή Κέντρου Επισκεπτών: καθημερινά 10.00-14.00 και 17.00-21.00

Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.

Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.

Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.

Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Στο 5ο επίπεδο του κτιρίου της ΕΛΣ λειτουργεί το βραβευμένο -με δύο MICHELIN Αστέρια στον Οδηγό της Αθήνας για το 2022 και ένα MICHELIN Green Αστέρι για τη Βιώσιμη Γαστρονομία- εστιατόριο DELTA.

Στο ΚΠΙΣΝ λειτουργεί το SNFCC Store με μία μεγάλη και διαρκώς εξελισσόμενη συλλογή από χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα.

Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Φωτογραφίες