Η μαζώχτρα

Αρχείο Παίχτηκε από 15/10/2016 έως 15/01/2017
στο 104

2ος χρόνος παραστάσεων
Συγγραφέας: Αργύρης Εφταλιώτης
Σκηνοθέτης: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Ερμηνεύουν: Νάντια Δαλκυριάδου, Θοδωρής Θεοδωρίδης,  Δημοσθένης  Ξυλαρδιστός

Περιγραφή

Ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες. «Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε, να βρούνε τη φύτρα και τη ρίζα τού κακού. Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…» Η «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη αλλάζει θεατρική στέγη και παρουσιάζεται - σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου- στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, από τις 15 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα καθημερινών πρωινών παραστάσεων-κατόπιν συνεννόησης-για Σχολεία.

Περισσότερα

mazochtra-2016
Η παράσταση της "Μαζώχτρας" είναι η συνέχεια και η εξέλιξη της φόρμας, που πρωτοείδαμε στους "Χαλασοχώρηδες" και αποτελεί πρόταση της ομάδας πάνω στη δραματοποίηση της λογοτεχνίας, απαντώντας με τον πιο δημιουργικό τρόπο στο ερώτημα πώς μπορεί ένα διήγημα με τριτοπρόσωπη αφήγηση, να παιχτεί στο θέατρο, χωρίς να υποστεί διασκευή και χωρίς τη χρήση αφηγητή.

Λίγα λόγια για το έργο:

«Η Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη είναι μία νουβέλα που δημοσιεύτηκε το 1900, μαζί με άλλα διηγήματα του συγγραφέα με τον τίτλο «Η Μαζώχτρα και άλλες ιστορίες».

Η ιστορία διαδραματίζεται σ’ένα χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», όπου δύο νέοι ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Αλλά ένα αρχοντόπουλο δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα. Ο Πανάγος παίρνει τον λόγο του πίσω και η προδομένη Ασήμω αντιμετωπίζει τον χλευασμό του χωριού. Δεν συμβιβάζεται όμως με την κοινωνική αδικία κι αποφασίζει να εκδικηθεί. Με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό, σπέρνει τη συμφορά. Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες…

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Σκηνικά-Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη
Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Περισσότερες Πληροφορίες: https://www.facebook.com/hmazoxtra

Τηλέφωνο επικοινωνίας για Σχολεία: 6977635806 (κα Αγγελική Μαρίνου).

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Πραγματικά καταπληκτική παράσταση. Το κείμενο είναι η σταθερή αξία. Οι ηθοποιοί ήταν ο ένας καλύτερος από τον άλλον. Κατάφεραν να μας μεταδώσουν με λιτά σκηνικά και πολύ μεράκι και πάθος όλα τα νοήματα του έργου. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Για να θυμηθούμε τι σημαίνει καλό θέατρο.

  2. Ευχαριστώ πάρα πολύ τη Θεατρομάνια για την πρόσκληση στη συγκεκριμένη παράσταση! Ήταν εξαιρετική! Έξυπνη σκηνοθεσία, όμορφες ερμηνείες, ωραία μουσική! Μετάνιωσα για ακόμη μια φορά που δεν είχα προλάβει να παρακολουθήσω τους "Χαλασοχώρηδες" της ίδιας ομάδας παλαιότερα (ελπίζω να επαναληφθεί). Το θέατρο ήταν γεμάτο και πιστεύω πως τα παιδιά το αξίζουν. Ευχαριστώ και πάλι 🙂