Η Μαζώχτρα

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης
Σκηνοθέτης: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Σκηνογραφία: Ζωή Αρβανίτη
Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης
Ερμηνεύουν: Θοδωρής Θεοδωρίδης, Νάντια Δαλκυριάδου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός

Σχετικά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


20/8 : ΚΗΠΟΘΈΑΤΡΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ

23/8 : ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟΣ, ΠΑΝΟΡΜΟΣ –ΡΕΘΥΜΝΟ

26/8 : ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ,ΦΟΡΤΕΤΖΑ-ΡΕΘΥΜΝΟ

 28/8: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ "ΚΗΠΟΣ" –ΧΑΝΙΑ

30/8: ΠΛΑΖ Ε.Ο.Τ.- ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9.15 μ.μ

 

Μετά από δύο χρονιές παραστάσεων στην Αθήνα και μια περιοδεία στην βόρεια Ελλάδα με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης , «Η Μαζώχτρα » , σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου , περιοδεύει τον Αύγουστο στην Κρήτη.

Ο Αργύρης Εφταλιώτης βασίζεται σε μια αληθινή κρητική ιστορία ενός χωριού των Χανίων στα τέλη του 19ου αιώνα και μάς παραδίδει την «Μαζώχτρα», ένα σπουδαίο διήγημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

«Η Μαζώχτρα» μεταφέρεται για πρώτη φορά στην θεατρική σκηνή , χωρίς διασκευή , μέσω της πρωτότυπης φόρμας που προτείνει η σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου , αναδεικνύοντας το χιούμορ και τον επίκαιρο λόγο του συγγραφέα. Με σκηνοθετική πρόταση να παραμείνει χωρίς διασκευή το διήγημα, με την τριτοπρόσωπη αφήγηση να χρησιμοποιείται χωρίς σε μονολόγους και διαλόγους. Αναδεικνύοντας τα κωμικά και τα τραγικά στοιχεία του διηγήματος.

«Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε, να βρούνε

τη φύτρα και τη ρίζα τού κακού. Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…»

Ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες.

 

Η υπόθεση
Σ’ένα χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», η Ασήμω δουλεύει ως μαζώχτρα , μαζεύει δηλαδή ελιές στα χτήματα των άλλων . Στο ίδιο όμως χωριό ζει και ο Πανάγος, αρχοντόπουλο με δικά του χτήματα. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Ένα αρχοντόπουλο όμως δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα. Έτσι, ο Πανάγος παίρνει τον λόγο του πίσω. Η προδομένη Ασήμω ενώ αντιμετωπίζει τον χλευασμό του χωριού και σκέφτεται να πέσει στον γκρεμό, αποφασίζει να μην συμβιβαστεί με την κοινωνική αδικία και εκδικείται : Με ένα ψέμα της -που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό - σπέρνει τη συμφορά. Και τότε, αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες…

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Σελίδα παράστασης: https://www.facebook.com/hmazoxtra

Λίγα λόγια για την ομάδα
Η ομάδα συναντήθηκε για πρώτη φορά με αφορμή την παράσταση «Οι Χαλασοχώρηδες» του Α.Παπαδιαμάντη που παρουσιάστηκε για τρεις θεατρικές σεζόν στην Αθήνα και σε πόλεις και νησιά όλης της Ελλάδας. Η παράσταση της «Μαζώχτρας» είναι η συνέχεια και η εξέλιξη της φόρμας που πρωτοδημιουργήθηκε στους «Χαλασοχώρηδες» και που αποτελεί πρόταση της ομάδας πάνω στη δραματοποίηση της λογοτεχνίας, απαντώντας με τον πιο δημιουργικό τρόπο στο ερώτημα πώς μπορεί ένα διήγημα με τριτοπρόσωπη αφήγηση, να παιχτεί στο θέατρο χωρίς να υποστεί διασκευή και χωρίς τη χρήση αφηγητή.

«Η Μαζώχτρα» έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2015 στο θέατρο Μικρό Γκλόρια πραγματοποιώντας έναν πρώτο κύκλο παραστάσεων έως και τον Φεβρουάριο του 2016.
Την επόμενη σεζόν επαναλήφθηκε στο θέατρο 104 στο Γκάζι από τον Οκτώβριο του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2017.

Τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2017, μετά από πρόσκληση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, πραγματοποίησε περιοδεία σε 22 χωριά και πλατείες του Νομού Κοζάνης.

Εισιτήρια: 12 €, 8 € (φοιτητικό), 5 € (ανέργων)


Βίντεο