Η Περιέργεια του Κοινού

Διάρκεια: 55'
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Σκηνοθέτης: Δώρα Δόριζα
Ερμηνεύουν: Έλενα Πολυγένη, Μένια Ορφανίδου, Ρούλα Σπύρου, Δώρα Δόριζα, Χαράλαμπος Παυλίδης

Περιγραφή

Σκηνική σύνθεση των αθηναϊκών διηγημάτων «Φιλόστοργοι» (1895), «Απόλαυσις στη γειτονιά» (1900), «Πατέρα στο σπίτι» (1895) του Α. Παπαδιαμάντη καθώς και αποσπασμάτων από την προσωπική αλληλογραφία του συγγραφέα.

Περισσότερα

Τα τρία διηγήματα γράφτηκαν την περίοδο μεταξύ 1894 και 1900, λίγο μετά τη πτώχευση του 1893, σε μια περίοδο δύσκολων οικονομικών συνθηκών και πολιτικών εξελίξεων.

Η «Περιέργεια του Κοινού» θίγει κοινωνικά και προσωπικά ζητήματα που φαίνεται να απασχολούν το συγγραφέα, εστιάζοντας στην αλληλένδετη σχέση κοινωνίας-οικογένειας-παιδιού και πώς το ένα επηρεάζει την εξέλιξη του άλλου. Εστιάζει κυρίως στη κακόβουλη αδιακρισία του κοινού και πώς αυτή μπορεί να καθορίσει τις ζωές των ανθρώπων.

Η φτώχεια, η κρίση στην οικογένεια, η σκληρότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπο το παιδί και τέλος η ‟παρέμβαση” της κοινωνίας, αποδεικνύουν ότι η κατάσταση εκείνη την εποχή δε διαφέρει και πολύ από τη σημερινή.

Διαπιστώνοντας το συσχετισμό που προκύπτει ανάμεσα στα τρία διηγήματα, την προσωπική αλληλογραφία του συγγραφέα και τη δημοσίευση του Παύλου Νιρβάνα στο περιοδικό Νέα Εστία το 1933 *, τολμήσαμε τη σύνθεση των εν λόγω κειμένων δίνοντάς της τον τίτλο «Η περιέργεια του Κοινού».

 

*«Nous excitons la curiosité du public…»

[…] Αλλά ό Αλέξανδρος ήταν βιαστικός να τελειώνουμε. Γιατί; Μου το ψιθύρισε, ανήσυχα στο αυτί, και ήταν η πρώτη φορά που τον είχα ακούσει - ούτε φαντάζομαι πως θα τον άκουσε ποτέ κανένας άλλος - να μιλεί γαλλικά:

 Nous excitons la curiosité du public…»

Ακούσατε; Ερεθίζαμε την περιέργεια του... Κοινού! Ποιου Κοινού; Δεν ήταν εκεί κοντά μας παρά ένα κοιμισμένο γκαρσόνι του καφενείου, ένας γεροντάκος που λιαζότανε στην άλλη γωνία του μαγαζιού, και δυο λουστράκια που παίζανε παράμερα. Αυτό ήταν το Κοινό, πού ανησυχούσε τον Παπαδιαμάντη η "περιέργεια" του.[…]

Παύλος Νιρβάνας. (Η φωτογράφιση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Νέα Εστία,1933)

Η παράσταση  παρουσιάζεται και για σχολεία Β’θμιας εκπαίδευσης από τον Οκτώβριο 2016.

Συγγραφέας : Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Επεξεργασία κειμένου-Σκηνοθεσία : Δώρα Δόριζα
Πρωτότυπη μουσική : Έλενα Πολυγένη
Φωτογραφίες : Υπατία Κορνάρου
Σχεδιασμός αφίσας : Βίκτωρας Γκόγκας