Ίχνη της Αντιγόνης

Αρχείο Παίχτηκε από 19/05/2022 έως 29/05/2022
στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Σύλληψη: Έλλη Παπακωνσταντίνου 
Συγγραφέας: Χριστίνα Ουζουνίδου
Μετάφραση: Margarita Mellberg (ελληνικά), Gemma Hαnsson Carbone, Ειρήνη Δερμιτζάκη, Έλλη Παπακωνσταντίνου (μετάφραση στα αγγλικά)
Σκηνοθέτης: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Σκηνογραφία: Μυρτώ Λάμπρου
Μουσική σύνθεση: Nalyssa Green, Κατερίνα Παπαχρήστου
Κίνηση: Βάλια Παπαχρήστου
Ερμηνεύουν: Nalyssa Green (φωνή/keyboards), Σεραφίτα Γρηγοριάδου ,Βάλια Παπαχρήστου, Gemma Hansson Carbone, Κατερίνα Παπαχρήστου (φωνή/keyboards/μπάσο), Σοφία Μανώλη, Χαρίκλεια Πετράκη, Έλλη Παπακωνσταντίνου

Περιγραφή

H διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτης Έλλη Παπακωνσταντίνου έρχεται στην Ελλάδα μόνο για 9 παραστάσεις, για να παρουσιάσει από τις 19 έως τις 29 Μαΐου το έργο Ίχνη της Αντιγόνης στο Θέατρο του Νέου Κόσμο. Η παράσταση Ίχνη της Αντιγόνης (Traces of Antigone)  της σύγχρονης Σουηδής Χριστίνας Ουζουνίδου υπό το φως του “metoo” κινήματος, αντλεί από τον αρχαιοελληνικό μύθο της Αντιγόνης και καταπιάνεται με την διαχρονική έμφυλη βία. 

Περισσότερα

 Η παράσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην χώρα μας μετά την παρουσίασή της σε σημαντικούς σταθμούς της Ευρώπης και της Αμερικής όπως το Centre Pompidou/ IRCAM (Γαλλία), Romaeuropa Festival (όπου και απέσπασε την υποψηφιότητα για το βραβείο των Ιταλών Κριτικών Θεάτρου), O. Festival (Ολλανδία) και Εθνικό Θέατρο της Γένοβα (Ιταλία) κ.α. 

 Εδώ, οι μουσικοί Nalyssa Green και Κατερίνας Παπαχρήστου (Tango With Lions) ερμηνεύουν ζωντανά ενώ οι έξι performers (Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Σοφία Μανώλη, Βάλια Παπαχρήστου, Gemma Hansson Carbone) συνθέτουν επί σκηνής “μία καθηλωτική διερεύνηση της γυναικείας ταυτότητας, ένα συναρπαστικό οπτικό καλειδοσκόπιο.” Douglas Kennedy, τέως διευθυντής του Peacock Theatre του Λονδίνου, Συγγραφέας διεθνών  bestseller όπως The Big Picture, The Pursuit of Happiness, Leaving the World 

Πράγματι, πρόκειται για μια περφόρμανς που μαγνήτισε σύγχρονους queer theorists και κριτικούς, όπως την Αμερικανίδα φιλόσοφο Judith Butler, που παρακολούθησε την παράσταση και έγραψε για αυτήν: "Λάτρεψα την παράσταση και είμαι ευγνώμων που μεταφέρατε το έργο στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες. Είναι κοινωνικά δυνατό και υπέροχα πειραματικό. Με συγκίνησε και με έκανε να νιώσω ιδιαίτερα ευγνώμων για την φεμινιστική τέχνη που συνδέει την οργή μας με την αλληλεγγύη.” 

Technical Director: Χαρίκλεια Πετράκη

Technical assistant: Αφροδίτη Αναστοπούλου

Υπεύθυνη παραγωγής: Κορίνα Κοτσίρη

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας και οι κανονισμοί λειτουργίας του συμμορφώνονται με την τρέχουσα νομοθεσία.

Φωτογραφίες