Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Διάρκεια: 90’ (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Ευριπίδη
Σκηνοθέτης: Βίβιαν Ιωάννου
Ερμηνεύουν: (με σειρά εμφάνισης): Αγαμέμνων: Κώστας Δράκος, Μενέλαος: Γιάννης Παπαθύμνιος, Πρεσβύτης: Αντώνης Μουλάς, Κλυταιμνήστρα: Αλεξία Πετροπούλου, Ιφιγένεια: Βίβιαν Ιωάννου, Αχιλλέας: Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Άγγελος: Γιάννης Κωσταράς, Κορυφαία Χορού: Δανάη Καλαχώρα, Χορός: Αρσινόη-Λίλυ Καραδήμα

Σχετικά

Μια ομάδα «ασπιδοφραγμένων» έμπειρων ηθοποιών, αναζητητών της τραγωδίας, χορευτών, εικαστικών και μουσικών, παρουσιάζουν το φετινό καλοκαίρι, σε μια παράσταση υψηλής αισθητικής, την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», που θα παρουσιαστεί στο Κέντρο της Αθήνας στο ΠΑΛΑΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (Θόλου 5, Πλάκα, στις 10, 17 & 24 Ιουνίου 2017, ώρα 9:00μμ), αλλά και σε Αρχαιολογικούς Χώρους: ΔΕΛΦΟΙ (Ρωμαϊκή Αγορά στις 22 Ιουλίου, ώρα 9:00μμ, σε συνεργασία με την 11η ANIMART), ΜΥΚΗΝΕΣ, ΚΡΗΤΗ (αρχαιολογικοί χώροι Ρεθύμνου, Ηρακλείου) κ.λπ.

Η Ιφιγένεια θυσιάζεται για να πνεύσουν ούριοι άνεμοι στον Ευβοϊκό κόλπο, στο λιμάνι της Αυλίδας. Μια ελεύθερη έφηβη αποφασίζει να δώσει τη ζωή της, με το ατομικό να υποχωρεί μπροστά στο συλλογικό.  Ο στόχος της σκηνοθεσίας είναι να οδηγήσει τους θεατές σε μια «αγχολυτική» -«αντικαταθλιπτική» κάθαρση, ενάντια στην μεμψιμοιρία και το εμμονικό ερώτημα σε κάθε αντιξοότητα «Γιατί σ’ εμάς;», «Γιατί να συμβαίνει αυτό στη χώρα μας;». Μέσα από το άχρονο-διαχρονικό κείμενο του Ευριπίδη, ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τελετουργικά και συλλογικά, όπως τότε στην πόλη-κράτος, όλα τα στάδια της λύπης-παραίτησης-κατάθλιψης, που μαστίζουν τη χώρα. Ο καθαρός νους και ο καθαρός λόγος επαναφέρουν στην κοινότητα ψυχραιμία και ομοψυχία και οδηγούν στην κάθαρση, στη λύση.

«Χιλιάδες και χιλιάδες ασπιδοφραγμένοι Έλληνες, αφού η πατρίδα αδικήθηκε! Δέχονται και τολμούν να χαθούν για την πατρίδα! Και θα σωθώ εγώ ενάντια για μια ψυχή και μόνο!»

Ευριπίδη «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ»

Μια παράσταση που φιλοδοξεί να είναι μια αγκαλιά από την Ελλάδα προς την ανθρωπότητα.

Συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία : Βίβιαν Ιωάννου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αλεξία Πετροπούλου
Μουσική Σύνθεση: Αρετή Κοκκίνου
Κοστούμια: Αλέξανδρος Μπουρλάκης
Special effects: Αλέξανδρος Λόγγος
Video art: Λίνα Δαμασκοπούλου
Δημιουργικό: Αελλα
Επιστημονική Σύμβουλος: Ασπασία Χαραλαμπάκου

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

10, 17 & 24 Ιουνίου 2017, 9:00μμ, ΠΑΛΑΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (Θόλου 5, Πλάκα, Αθήνα

22 Ιουλίου 2017, 9:00μμ, ΔΕΛΦΟΙ [Ρωμαϊκή Αγορά, σε συνεργασία με την 11η ANIMART]

Θα ανακοινωθούν κι άλλες παραστάσεις σε ΜΥΚΗΝΕΣ, ΚΡΗΤΗ κ.λπ.

Εισιτήρια: 10 ευρώ γενική είσοδος [10, 17, 24 Ιουνίου, Παλαιό Πανεπιστήμιο, Πλάκα] Ελεύθερη είσοδος [22 Ιουλίου, Ρωμαϊκή Αγορά Δελφών]


Βίντεο