Ειρήνη

Συγγραφέας: Αριστοφάνης
Μετάφραση: Γιάννης Καλαvτζόπουλος 
Σκηνοθέτης: Μάκης Αρβανιτάκης
Ερμηνεύουν: Μάκης Αρβανιτάκης, Νίκος Τσεργάς, Ιορδάνης Καλέσης, Ανδρομάχη Γεωργίου, Κατερίνα Οικονομίδη, Μαρία Παπαγιάννη, Σοφία Φράστα

Περιγραφή

Η παιδική μας σκηνή με ιδιαίτερη υπερηφάνεια θα παρουσιάσει φέτος στο θέατρο Λύχνος αλλά και περιοδεύοντας σε ολόκληρη την Ελλάδα, το αρτιότερο, ομορφότερο και καυστικότερο αντιπολεμικό έργο, που γράφτηκε ποτέ, την «ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη σε διασκευή του Γιάννη Καλαντζόπουλου. Στο έργο με εύστοχο τρόπο γίνεται αναφορά στη σημερινή δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και στις εμπόλεμες ζώνες, ενώ δεικτικά προειδοποιούμε για τον κίνδυνο της εξάπλωσης του φασισμού. Όλα αυτά πάντα με τρόπο που σέβεται τον παιδικό ψυχισμό και δίχως να ξεφεύγει από τα όρια του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της παιδικής παράστασης.

Περισσότερα

Από τους ήρωες του Αριστοφάνη εμπνεύστηκαν όλοι οι νεώτεροι κωμωδιογράφοι και δημιούργησαν τους σταθερούς τύπους της έντεχνης κωμωδίας (Παλιάτσο, Αρλεκίνο, Καραγκιόζη). Ο τελευταίος ειδικά, ο Καραγκιόζης, ξεπήδησε απ ευθείας από τον Τρυγαίο, τον πρωταγωνιστή της Ειρήνης.

Εμείς απλά κάναμε το πάντρεμα. Πήραμε την καλύτερη διασκευή της "Ειρήνης" για παιδιά, που την έκανε ο Γιάννης Καλαντζόπουλος. Δανειστήκαμε απ το έργο του Ευγένιου Σπαθάρη, μιμηθήκαμε την τόσο χαρακτηριστική φωνή του και σας παρουσιάζουμε τον Τρυγαίο - Καραγκιόζη! Σας βεβαιώνουμε ότι προσπαθήσαμε με θρησκευτική ευλάβεια να κρατήσουμε το ύφος, το ήθος, τα υψηλά νοήματα και τα αριστοτεχνικά μελωδικά σημεία του έργου του τεράστιου αυτού ποιητή, του Αριστοφάνη και νομίζουμε ότι τα καταφέραμε.

Ο Τρυγαίος-Καραγκιόζης λοιπόν, αηδιασμένος από τα δεινά του πολέμου προσπαθεί με ένα σκαθάρι να βρει τον Δία και να τον παρακαλέσει να σταματήσει τον πόλεμο. Μετά από πολλές περιπέτειες και με την βοήθεια των θεατών καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη και να την φέρει πίσω στην ανθρωπότητα. Ώσπου όμως να την εδραιώσει οριστικά στον τόπο, απ το σπίτι του παρελαύνουν διάφοροι τύποι, έμποροι όπλων, ψευτομάντεις, συκοφάντες και δημαγωγοί που δημιουργούν ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Αλλά και αγρότες, τεχνίτες, διανοούμενοι και άνθρωποι του μόχθου. Τελικά η Ειρήνη και η Δημοκρατία νικούν.

Σκηνικά: Σοφία Παππά
Κοστούμια: Κατερίνα Μαλέσκου

55 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το θεατρομάνια που μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε ωραίες παραστάσεις. Οι ηθοποιοί στη συγκεκριμένη παράσταση ήταν εξαιρετικά καλοί και η κόρη μου το διασκέδασε. Ωστόσο, το κείμενο είχε πολλά κενά, τα περάσματα δεν ήταν ικανοποιητικά και στα μηνύματα υπήρχε μια σύγχυση. Προβλήθηκαν δύο περιπτώσεις, το παιδί με τα πολεμικά τραγούδια και το παιδί που φοβόταν, όμως υπάρχει και η περίπτωση του ανθρώπου που αγωνίζεται για ιδανικά, αξίες, ελευθερία κ.α., δεν μπορώ να το αγνοήσω. Πόλεμος - ειρήνη, ναι όλοι συμφωνούμε αλλά πρέπει να αναδειχτεί περισσότερο σ' ένα παιδικό έργο, ποιες είναι οι συνέπειες του πολέμου - ποιες της ειρήνης και αν δεν θέλεις πόλεμο πρέπει να αντιτάξεις κάτι και αυτό δεν είναι άλλο απο την μόρφωση, την καλλιέργεια. Με εκτίμηση.

 2. Ο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ. Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ - ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΓΕΛΙΟ- ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟΙ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ!!!

 3. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΗ "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΗ" ΚΩΜΩΔΙΑ!!! ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΠΗΓΑΙΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ...ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΜΗΝΥΜΑ... ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!!!

 4. Πραγματικά μια πολύ προσεγμένη παράσταση που χαρίζει άφθονο γέλιο από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό της! Προσεγμένοι διάλογοι, ωραία μεταφορά, πραγματικά θερμοί ηθοποιοί, ένας και ένας στους ρόλους τους! Ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ, δεν καταλάβαμε πότε πέρασε η ώρα. Φύγαμε ευχαριστημένοι τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά!!
  Πραγματικά ότι παράσταση είδαμε φέτος τόσο ενηλίκων, όσο και παιδική ήταν πολύ προσεγμένες.
  Συστήνουμε ανεπιφύλακτα το Θέατρο Λύχνος τέχνης και πολιτισμού σε όλες του τις παραγωγές.

  Ευχαριστούμε για την πρόσκληση!

 5. ΠΑΡΑΚΟΥΛΗΘΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ (27/3) ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΗ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

 6. Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση! Τόσο γέλιο σε παιδική παράσταση είχαμε πολύ καιρό να ρίξουμε, μικροί και μεγάλοι!

  Υπέροχες ερμηνείες απ' όλους τους ηθοποιούς και σημαντικότατα, πάντα επίκαιρα, μηνύματα για όλους.

  Μην τη χάσετε, θα χάσετε!

 7. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ. Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΓΕΛΑΓΕ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ.ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΤΗ ΣΥΝΙΣΤΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ!!!!!

 8. Ότι και να πω για την παράσταση είναι λίγο! Πραγματικά υπέροχη με μοναδικά μηνύματα και απόλυτα κατανοητή από τα παιδιά! Υπέροχος χώρος και πολύ φιλόξενος! Οι ηθοποιοί μας κέρδισαν από την αρχή! Περάσαμε τέλεια! Ευχαριστούμε πολύ Θεατρομάνια!

 9. Καταρχάς ευχαριστώ πολύ το θεατρομάνια για την πρόσκληση! Είδαμε μια παράσταση καλή θα έλεγα, που απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Λίγες για εμένα οι έξυπνες και χιουμοριστικές ατάκες, αλλά καλή η ερμηνεία των ηθοποιών. Το μεγάλο αρνητικό ήταν η καθυστέρηση στην έναρξη της παράστασης (άργησε γύρω στα σαράντα λεπτά να αρχίσει). Όσο για τον Καραγκιόζη, προσωπικά δε νομίζω ότι έχει θέση σε αρχαίες κωμωδίες, καθώς από μόνες τους είναι επαρκείς και πλήρεις...

 10. Μετα απο παραχωρηση προσκλησης απο Χουλιαρα Ιωαννα , παρακολουθησαμε την παρασταση η οποια ηταν πραγματικα διασκεδαστικη ,με προσαρμοσμενους διαλογους στο σημερα, ωραιες ερμηνειες , εναλλαγες κοστουμιων και εξυπνη συνδεση με θεατρο σκιων. Ευχαριστουμε πολυ θεατρομανια !!!

 11. Παρακολούθησα σήμερα 24/1 μαζί με την κόρη μου την παράσταση..Πραγματικά ήταν μία ευχάριστη έκλπηξη τό πόσο διασκεδαστική και ευχάρίστη ήταν.
  Χωρίς να ξεφεύγει από το κλίμα του Αριστοφάνη τόσο οι διάλογοι όσο τα τρσγούδια ήταν τόσο όσο χρειαζόταν για να γίνει κατανοητό από τα παιδιά.
  Συγχαρητήρια σε όλους.
  Ευχαριστώ για τις προσκλήσεις

 12. ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΕΛΕΙΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΛΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΤΕΙΟ. Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟΣ.ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ Ο ΤΡΥΓΑΙΟΣ , Η ΟΠΩΡΑ ,Η ΕΙΡΗΝΗ... ΤΟ ΣΥΣΤΥΝΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.. ΑΞΙΖΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ.ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ..

 13. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΣΗΜΕΡΑ[17-1-2016] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΜΕ.΄ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ. ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΩΡΑΙΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ.Ο ΤΡΥΓΑΙΟΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΣ.ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ