Καραγκιόζης … by night vol.3

Αρχείο Παίχτηκε από 07/11/2022 έως 05/12/2022
στο Άβατον
Διάρκεια: 90'
Σκηνογραφία: Νικόλας Τζιβελέκης, Δημήτρης Μπερέκος, Μαρία Κακόνι
Ερμηνεύουν: Νικόλας Τζιβελέκης (Καραγκιοζοπαίχτης)

Συνεργάτης σκηνής Μιχάλης Καντήλωρος (φιλική συμμετοχή)
Παίζουν μουσική: Ηλίας Μαρκαντώνης (Ούτι, τραγούδι), Τρύφωνας Παπαϊωάννου (Κλαρίνο)

Περιγραφή

Πέντε παραστάσεις θεάτρου σκιών με τον Νικόλα Τζιβελέκη ΑΥΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ, με συνοδεία ζωντανής μουσικής

Περισσότερα

Ο Καραγκιόζης, η πιο γνήσια μορφή λαϊκής τέχνης που πάντα στηλιτεύει τα κακώς κείμενα κάθε εποχής, επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο θέατρο Άβατον να ψυχαγωγήσει αποκλειστικά το ενήλικο κοινό του. Σπαρταριστές κωμωδίες, θρίλερ, ιστορικά δράματα θα παρουσιαστούν φέτος στον μπερντέ από τον Νικόλα Τζιβελέκη και τους συνεργάτες του. Πέντε διαφορετικά έργα επιλεγμένα από το σπάνιο και ξεχασμένο ρεπερτόριο του ελληνικού θεάτρου σκιών θα συγκινήσουν, θα σκορπίσουν γέλιο και θα εντυπωσιάσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς θεατές.

Πρωταγωνιστής πάντα ο Καραγκιόζης χωρίς να παύει να είναι καυστικός και ρηξικέλευθος. Και οι υπόλοιποι γνωστοί και άγνωστοι «ηθοποιοί» του σκιοθεάτρου θα παρελάσουν ζωγραφισμένοι και σκαρωμένοι σε πλαστικό, σε δέρμα ή σκαλισμένοι σε χαρτόνι από τον μπερντέ στο θέατρο Άβατον. Επίσης, η συμβολή της λαϊκής ορχήστρας θα είναι καθοριστική, αφού θα ερμηνεύσει όλα τα γνωστά τραγούδια του μπερντέ, οργανικά και σατιρικά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με όλα τα είδη της ελληνικής μουσικής.

Ο Καραγκιόζης είναι τόσο κλασσικός, όσο και επίκαιρος!

«Καθώς φαίνεται, η καλλιτεχνική, ή, καλύτερα, η πλαστική τροφή που δίνει ο Καραγκιόζης στο λαό, δεν είναι στερημένη από αξία. Το θέατρο αυτό ανακατώνει διαρκώς το μύθο με την πραγματικότητα, σκορπίζει αγνή συγκίνηση και γέλιο στο λαό και δεν ξεφεύγει από την ελληνική παράδοση».

(Ν. Νάκης, περ. «Νεοελληνικά Γράμματα, 25-5-1940).

«Θέλετε ένα θέατρο αληθινό; Ένα θέατρο πολιτισμένο, ένα θέατρο Παρισιού; Παρισιού μοντέρνου, ευγενικού, φίνου; Θέατρο της πιο χαριτωμένης ευθυμίας, του πιο αβίαστου γέλιου, της πιο παράξενης φαντασίας; Πηγαίνετε στον Καραγκιόζη».

(Στρατής Δούκας, εφ. «Πολιτεία», 31-7-1932).

Δημιουργία μακέτας: Ευαγγελία Μπαντή

Φωτογραφίες: Χαρά Τζιβελέκη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

7/11 Ο Δον Ηλίας Κολοκύθας

14/11 Η δαιμονισμένη

21/11 Η τύφλωση του στρατηγού Βελισάριου

28/11 Η θρυλική «Γκόλφω»

5/12 Δέκα γαμπροί για μία νύφη

Φωτογραφίες

1 ΣΧΟΛΙΟ