Κώστας Νούρος: «Ξένος δυο φορές»

Αρχείο Παίχτηκε από 06/09/2017 έως 24/09/2017
Κείμενο: Ανθή Γουρουντή -Χρύσα Καψούλη- Τσιμάρας Τζανάτος
Σκηνοθέτης: Χρύσα Καψούλη
Σκηνογραφία: Σπύρος Γκέκας
Κοστούμια: Σπύρος Γκέκας
Ερμηνεύουν: Τσιμάρας  Τζανάτος, Μικαέλα Δανά, Νικόλαος Χαλδαιάκης
Τραγουδούν: Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro
Συνεργάζονται: Η σοπράνο Σοφία Γιαννίτσιου – Παπαευαγγέλου, η σοπράνο Χριστίνα Ασημακοπούλου, ο τενόρος Στέφανος Καλτσής και ο ηθοποιός Λευτέρης Παπακώστας. Συμμετέχει η  Δήμητρα Μακρυγιάννη
Παίζουν μουσική: Βιολί-Σταυρούλα Μέντη, Μαντολίνο-Τζουράς Τάσος Δερέσκος, Κιθάρα- Τραγούδι Ευφροσύνη Γιαννή, Κόντρα μπάσο-Νίκος Τσαχτσίρης, Πιάνο- Ανθή Γουρουντή

Σχετικά

6/9 ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΥΝΟΥ Α.Κ.Σ.Σ. - ΣΠΕΤΣΕΣ, 21:15

10,11/9  &  22,23,24/9 ΤΑΒΕΡΝΑ "ΡΕΒΑΪΖΙ", ΠΕΙΡΑΙΑΣ(Θερμοπυλών 28,Πειραιάς  21 0408 0017), στις 20:30

16,17,18/9 ΤΑΒΕΡΝΑ "ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ", ΠΕΙΡΑΙΑΣ              (Ελ. Βενιζέλου 166, Κερατσίνι  2104633264), στις 20:30

Ελάχιστη κατανάλωση στις ταβέρνες 10 ευρώ

 

 Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων της μουσικής βιογραφίας Κώστας Νούρος / Ξένος δυο φορές , μας ξανασυστήνει αυτό τον ιδιαίτερο τραγουδιστή και άνθρωπο.  

η μουσική βιογραφία ενός  σπουδαίου τραγουδιστή Σμυρναίικων τραγουδιών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, η συγκλονιστική περιπλάνηση ενός ανθρώπου, που υπήρξε αποδιωγμένος από παντού, ως ο πιο ξένος, από όλους.

Ο Κώστας Μασσέλος ή Νούρος υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδιστή, του οποίου το ταλέντο άνθησε τόσο στη Σμύρνη όσο και στον Πειραιά. Η φωνή, αλλά και η ζωή του σφράγισαν μοναδικά και ανατρεπτικά το ρεμπέτικο. Μοναχικός και αλύτρωτος τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο του, σφράγισε με τη βελούδινη φωνή του την πρώτη περίοδο του σμυρναίικου/ρεμπέτικου τραγουδιού και δημιούργησε ρήγμα στα στερεότυπα ερωτικής συμπεριφοράς του ρεμπέτη. Δύο φορές πρόσφυγας, μπόλιασε με τη φινέτσα του το μπρούτο πειραιώτικο ρεμπέτικο, μένοντας συγχρόνως αόρατος, μια ντελικάτη φιγούρα που δεν χωρούσε στα στερεότυπα μιας συντηρητικής κοινωνίας.

Εμπνευσμένη από τη βιογραφία του σπουδαίου τραγουδιστή Σμυρναίικων τραγουδιών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, Κώστα Νούρου, η παράσταση παρουσιάζεται σε κείμενα και μουσική δραματουργία των Ανθή Γουρουντή - Χρύσας Καψούλη- και Τσιμάρα Τζανάτου, σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη,  μουσική- ενορχήστρωση  των Χάρη Βλαστάκη και Ανθής Γουρουντή .

Τον Τσιμάρα Τζανάτο ο οποίος ερμηνεύει το ρόλο του Κώστα Νούρου πλαισιώνουν πολύ καλοί ερμηνευτές και το 40μελές Πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro

 

Κώστας Νούρος / Ξένος δυο φορές : η παράσταση

Υπάρχουν κάποια πρόσωπα στην Ιστορία του ανθρώπου, που η ζωή τους συχνά συμπυκνώνει τις ζωές πολλών. Με έναν εμβληματικό τρόπο.

Παρότι η ιστορία του βίου τους, δεν είναι μια καθημερινή ιστορία, περιέχει όλα όσα ο καθένας μας συνάντησε στη δική του ζωή και τον σημάδεψαν, αν και παραμείναν στο χώρο του αόρατου. Κάθε εποχή σκιάζει τον κόσμο ή τον φωτίζει ανάλογα τις αντοχές της.

Ο Κώστας Μασσέλος, γνωστός ως Κώστας Νούρος, ένας σπουδαίος τραγουδιστής Σμυρναίικων τραγουδιών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, είναι ένα από αυτά τα πρόσωπα, που, έχοντας ζήσει φωτισμένος και με μια σπουδαία καριέρα στη Σμύρνη και στον Πειραιά, πετάχτηκε εν τούτοις στο στενό εκείνο μισόφωτο που ονομάζουμε λήθη. Το «στενό» της λήθης, περιέργως, «στρίμωχνε» ανέκαθεν πολλούς, έχοντες μέγεθος βουνού, συχνά.

Η μουσική βιογραφία «Κώστας Νούρος: Ξένος, δυο φορές» έρχεται να αφηγηθεί με ποιητικό τρόπο την ιστορία ενός ανθρώπου, που υπήρξε αποδιωγμένος από παντού, ως ο πιο ξένος, από όλους.

Ο – με πλήρη στοιχείων ταυτότητας - Κώστας Νούρος, παρέμεινε στην ουσία, άνευ ταυτότητας. Εθνική, πολιτική, κοινωνική, ερωτική, και εν τέλει βαθιά υπαρξιακή. Οντολογική σχεδόν.

Με μια ζωή σημαδεμένη από θανάτους, απώλειες και ματαιώσεις, κατάφερε μέσω της φωνής του και των τραγουδιών του, να φωτίσει το βαθύ σκότος ενός πολιτισμού που χτίστηκε από ανθρώπους, αλλά αγνόησε τον άνθρωπο.

Και συνεχίζει. Να τον αγνοεί.

 

Θάλασσα δικαιοσύνης κυριαρχήσει επί  του μέλλοντος.

 Η στιγμή, χρόνος αληθινός του ανθρώπου,

τα ρολόγια του κόσμου εκ νέου συντονίσει

Ομοούσια του περαστικού της ζωής,

το τίποτα να μας υπενθυμίζουν.

 Τον δι’ ημάς τους κατατρεγμένους και δια την ημετέραν σωτηρίαν εμφανισθέντα Έρωτα

Και σαρκωθέντα εις τρυφερότητα σώματος και αγκάλης, επανανθρωπήσαντα

Τον αποανθρωπισμένο τε υπέρ κοινωνίας και υπέρ πολιτισμού ταφέντα άνθρωπο,

Και αναγεννηθέντα την πάσα μέρα, κατά τας μη Γραφάς…»

 

«Πιστεύω εις κάτι μικρόν, στου ανθρώπου το ανάστημα

Στο ασήμαντο της ζωής,  το ορατόν τε και το αόρατον

Εις φως μέλλοντος, εκτυφλωτικόν,

Τα μεγέθη του κόσμου σμικρυνθούν

 (Απόσπασμα της παράστασης/Κείμενα:Τσιμάρας Τζανάτος )

 

 

 

Κείμενα-Μουσική Δραματουργία: Ανθή Γουρουντή -Χρύσα Καψούλη- Τσιμάρας Τζανάτος
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Μουσική- Ενορχήστρωση -Τραγούδια: Χάρης Βλαστάκης-Ανθή Γουρουντή
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λευτέρης Παπακώστας/
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού/
Φωνητική προετοιμασία: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα/
Σκηνική αντιμετώπιση-Επιμέλεια κοστουμιών: Σπύρος Γκέκας Εικαστική επιμέλεια-Γραφιστικά: Σταύρος Παπαγιάννης
Stage Design Office /Φροντιστήριο: Φραγκίσκος Δακτυλίδης/ Χορηγός πιάνου: ”Ελληνικό Ωδείο”

Προπώληση: www.ticketservices.gr