Η Λυσιστράτη τρολάρει

Διάρκεια: 70’
Κείμενο: Χρήστου Προσύλη, εμπνευσμένο από τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη
Σκηνοθέτης: Χρήστος Προσύλης
Ερμηνεύουν: Μαρία Δρακοπούλου

Περιγραφή

Μία σύγχρονη Λυσιστράτη γράφει τα απομνημονεύματά της, τρολάρει διαδικτυακά και ονειρεύεται να εφαρμόσει το αρχαίο σχέδιο επιβολής της ειρήνης μέσω του έρωτα, ενσαρκώνοντας την πολυσχιδή προσωπικότητα μιας σύγχρονης γυναίκας. Πόλεμοι, οικονομική, ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση, μοναξιά, καταστροφή του περιβάλλοντος, κόσμος σε απόγνωση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Περισσότερα

Πώς μπορεί να εφαρμόσει το σχέδιο μια σύγχρονη Λυσιστράτη σε έναν κόσμο μοναξιάς, αδιεξόδων, σύγχυσης, άγχους και αγωνίας; Η σύγχρονη Λυσιστράτη έχει όραμα τελικά ή απλώς ζει την ουτοπία της; Η γυναίκα που ονειρεύεται να αλλάξει τον κόσμο, έχει τον πιο σκληρό αντίπαλο απέναντί της: τον εαυτό της!

Αριστοφανική γλώσσα, γέλιο κωμικοτραγικών καταστάσεων, σουρεαλισμός και διαδραστικό ύφος σύγχρονου καμπαρέ σε μια συνεχή αλληλεπίδραση με τους θεατές. Ρυθμοί χορευτικοί, αλλαγές κουστουμιών επί σκηνής, video art installation. Χαλαρώστε… η Λυσιστράτη τρολάρει.

* Τρολάρισμα < τρολάρω + -ισμα < τρολ < αγγλική troll. Ουσιαστικό ουδέτερο (νεολογισμός): οι ενέργειες που κάνει ένα τρολ (κάποιος χρήστης του διαδικτύου με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις) και το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών. Μεταξύ άλλων λοιπόν, στη γλώσσα του διαδικτύου η λέξη τρολ (troll) περιγράφει τη δράση κάποιου χρήστη του διαδικτύου (άλλοτε με σκοπό να προκαλέσει αναταραχή, άλλοτε για διασκέδαση), που με προκλητικές, σκόπιμα επιτηδευμένες θέσεις και απόψεις σε μία on-line ανοιχτή κοινότητα, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης κλπ, προσπαθεί να δημιουργήσει αντιδράσεις.

Ο Χρήστος Προσύλης είναι σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, συγγραφέας, θεατρολόγος, performer και καλλιτέχνης των νέων μέσων. Είναι ο εμπνευστής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του London Greek Film Festival, καθώς και των CosmoCinema και CosmoΤheatre του Λονδίνου.

Website: www.prossylis.com

Η Μαρία Δρακοπούλου είναι ηθοποιός, απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έχει πολλές και σημαντικές συνεργασίες στο Εθνικό Θέατρο και στο ελεύθερο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με τη μουσική και το τραγούδι.

www.facebook.com/ilysistratitrolarei

Κείμενα - Σκηνοθεσία: Χρήστος Προσύλης
Λυσιστράτη: Μαρία Δρακοπούλου