Νέα απ’ τον Θερβάντες

Αρχείο Παίχτηκε από 23/01/2021 έως
στο Από Μηχανής
Συγγραφέας: Μιγκέλ ντε Θερβάντες
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κυριακού
Σκηνοθέτης: Κωνσταντίνος Κυριακού
Σκηνογραφία: Έρση Δρίνη
Κοστούμια: Εύα Παραδέλλη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική σύνθεση: Μιρέλα Πάχου
Χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη
Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη
Ερμηνεύουν: Αλμπέρτο Εσκενάζη, Κατερίνα Μπιλάλη, Μιχάλης Μαρκάτης, Βίλη Σωτηροπούλου, Γιώργος Μπανταδάκης, Γιώτα Τσιότσκα, Κωνσταντίνος Κυριακού

Περιγραφή

Οι θεατρικές ομάδες «TheArtes» των Κυριακού και Μπιλάλη και «Μπουφόνοι» της Σωτηροπούλου παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενιαία παράσταση με τον τίτλο “Νέα απ’ τον Θερβάντες”, τέσσερα μονόπρακτα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, συστήνοντας έτσι τον μεγάλο Ισπανό συγγραφέα ως “δραματουργό” στο ελληνικό θεατρικό κοινό!

Περισσότερα

Τέσσερις μονόπρακτες κωμωδίες

Πρόκειται για τέσσερα σκηνικά διαμαντάκια κωμικού χαρακτήρα. Η θεματολογία τους περιστρέφεται γύρω από το θέμα του ερωτικού πάθους, της συζυγικής απιστίας, και των κωμικών ή τραγικών συνεπειών τους. Μέσα σε αυτά αντανακλώνται οι ιδεοψυχαναγκαστικές ψυχολογικές καταστάσεις που συνορεύουν με την τρέλα – περίφημα εκπροσωπούμενες από τον Δον Κιχώτη. Οι ιστορίες τους φωτίζονται από “χιουμοριστικά παιχνίδια”, με πρωταγωνιστές τούς αιώνια γελοίους τύπους (μπούφοι, ρουφιάνοι, σπουδαστές, προξενήτρες, γερο-παράξενοι, κ.λπ.), με εμφανείς τις επιρροές που άσκησε η commedia dell’ arte στο θεατρικό corpus του Θερβάντες.

Έχοντας ως έναυσμα αυτήν την επιρροή, τα τέσσερα μονόπρακτα γίνονται το όχημα μιας αναδρομής της ιστορίας της Κωμωδίας. Με αφετηρία την commedia dell’ arte και με σημείο τερματισμού τη σύγχρονη κωμωδία, οι ενδιάμεσοι σταθμοί της παράστασης είναι η κλασικιστική κωμωδία του Μολιέρου και η ελληνική πολιτική κωμωδία ηθών και το κωμειδύλλιο του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.

Παραγωγή: «TheArtes» Α.Μ.Κ.Ε. – «Μπουφόνοι» Α.Μ.Κ.Ε.

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ.Α..