Νικαράγουα, Περιστατικό 315

Συγγραφέας: Χουλιάν Εχέα Μαρτίνεθ
Μετάφραση: Λένα Φραγκοπούλου
Σκηνοθέτης: Μάνια Παπαδημητρίου
Σκηνογραφία: Ολυμπία Σιδερίδου
Φωτισμοί: Λίνος Μεϊτάνης
Ερμηνεύουν: Μανώλης Μαυροματάκης

Περιγραφή

Η παράσταση έχει θέμα τη ζωντανή μαρτυρία ενός νεαρού Σαντινίστα που έπειτα από μία περιπέτεια που έζησε στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής, όταν συνελήφθη από τους Κόντρας, νοσηλεύτηκε σε κέντρο αποκατάστασης τραυματιών πολέμου ως ψυχασθενής. Το ερώτημα που απασχολούσε τους θεράποντες γιατρούς ήταν αν είναι πράγματι ψυχασθενής ή αν είναι φυσιολογικό να συμπεριφέρεται έτσι ύστερα από μία τέτοια εμπειρία.

Περισσότερα

Τη μαρτυρία αυτή κατέγραψε ο Χουλιάν Εχέα Μαρτίνεθ, που είχε δουλέψει ως παιδαγωγός σ' αυτό το κέντρο αποκατάστασης τραυματιών πολέμου. Δημοσιεύτηκε στην ισπανική εφημερίδα El Pais και έγινε παράσταση στη Βαρκελώνη το 1987.
Η μαρτυρία αυτή αποτελεί μία αλληγορία για την ιστορία αυτής της μικρής χώρας, σήμερα πλέον δορυφόρου της πολιτικής των ΗΠΑ, που αποτόλμησε και κατάφερε να αποτελέσει ένα παράδειγμα τρίτου δρόμου την εποχή του ψυχρού πολέμου, επί 11 χρόνια, προκαλώντας τη συγκίνηση όλου του προοδευτικού κόσμου, αλλά και το μένος της αμερικανικής κυβέρνησης, που φοβήθηκε ότι η χώρα αποτελούσε τη λεγόμενη «απειλή από ένα καλό παράδειγμα».
Δείτε το βίντεο ντοκιμαντέρ της αρχής της παράστασης εδώ
Δείτε το βίντεο ντοκιμαντέρ του τέλους της παράστασης εδώ
 
Στη διάρκεια των παραστάσεων λειτουργούσε στο Δώμα του θεάτρου έκθεση με Φωτογραφίες από την Νικαράγουα της Εύης Κώτσου.
 
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2003 δόθηκε παράσταση της οποίας τα έσοδα διατέθηκαν για την καμπάνια «Ένα Σχολείο για τους Τσιάπας», για την ολοκλήρωση ενός κέντρου Επιμόρφωσης Δασκάλων στην επαρχία Τσιάπας στο Μεξικό.
 
Σκηνοθεσία βίντεο ντοκιμαντέρ: Μαργαρίτα Μαντά
Βιντεοσκόπηση παράστασης: Κώστας Αλεφάντης
 
Θέατρο του Νέου Κόσμου - Μηχανουργείο δίπλα στο θέατρο, από 24.9.2003 μέχρι 29.10.2003
 
ΚΑΒΑΛΑ, «Θεατρικός Μάιος», ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ, 22-23.5.2004
Σουδενά Καλαβρύτων, 7.8.2004

Βίντεο