Ο Αρμένης

Σκηνοθέτης: Τάνια Κίτσου - Τάσος Μπλάτζιος
Ερμηνεύουν: Τάσος Μπλάτζιος, Βούλα Πελεκάνου, Μαρία Καστάνη

Περιγραφή

Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ (Θ.Ο.Ε.) www.thoe.org.gr φιλοξενεί στην Ερμιονίδα το θεατρικό έργο «Ο Αρμένης» της Χαράς Κοσεγιάν για δύο παραστάσεις, Τετάρτη 8/2/2107, ώρα 21.00 & Πέμπτη 9/2/2017, ώρα 12.00 (για σχολεία)

Περισσότερα

Συνδιοργάνωση Θ.Ο.Ε. – ΗΑΜΑΖGΑΥΙΝ Aττικής (Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Αρμενίων)

Με την υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ & του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Ναυπλίου

 

Η παράσταση εντάσσεται στους ευρύτερους σκοπούς του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ, ο οποίος δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια, με σκοπό την προώθηση και προβολή του θεάτρου και του πολιτισμού γενικότερα, μέσω καλλιτεχνικών δυνάμεων, επαγγελματικών και ερασιτεχνικών, εγχώριων ή διεθνών.

Θα παρουσιαστεί επίσης στο ΝΑΥΠΛΙΟ, ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΑΝΟΝ, την Παρασκευή 10/2/2017, ώρα 12.00 (για σχολεία) και 21.00

 

Το έργο

«O ΑΡΜΕΝΗΣ” είναι η δραματοποίηση του ομότιτλου λογοτεχνικού διηγήματος της Χαράς Κοσεγιάν (από το βιβλίο "Η ΛΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ", εκδ."ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ"), με χρήση αυθεντικού πρωτότυπου οπτικοακουστικού υλικού.

Παίζοντας με σκηνικές δράσεις και εικόνες πάνω στην ιδέα του πώς το συλλογικό επηρεάζει την ατομικότητα, το διήγημα εντάσσει το μικρόκοσμο ενός αυθεντικού προσώπου στο μεγάλο γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, πετυχαίνοντας να καταδείξει πόσο αδύνατες είναι οι υπερβάσεις για τους ανθρώπους των οποίων τη ζωή όρισαν άλλοι, χαράζοντας γραμμές στο χάρτη, εξασφαλίζοντας σφαίρες επιρροής και "καθαρές" περιοχές, βυθίζοντας τους στην απαξίωση και κουρελιάζοντάς τους το όνειρο.

Η θεατρική μεταφορά του κειμένου διασχίζει όλα τα τοπία ερμηνείας: οι λέξεις, οι ηθοποιοί, η μουσική και η εικόνα, βαλμένα στον αλχημικό καταλύτη της θεατρικής σκηνής, αλληλεπιδρούν για να φέρουν στην επιφάνεια αυτά τα βαθιά, ανέκφραστα συναισθήματα που γράφουν την ατομική “μικρή” ιστορία του καθενός μας και στιγματίζουν τις μνήμες και τις ζωές μας...

 

“Τον λέγαν Καραμπέτ

Τον φώναζαν Καραμπέτη

Όλοι τον ήξεραν “ο Αρμένης”.

... Όλα άρχισαν στον “μεγάλο πόλεμο”, αν και δεν κατάλαβα ποτέ μου: ποιος πόλεμος είναι τάχα μεγάλος και ποιος μικρός... Αλλά, η γενοκτονία είναι παζάρι διαλογής. Όλα ανοιχτά στο χωράφι, μα μόνο κάποια στάχια ξεπατώνονται… η κατάρα κάποιων που γεννήθηκαν Αρμένιοι, Πόντιοι, Κούρδοι, Εβραίοι… Φόρτωμα για την Ελλάδα το 1915, όπου φύγει-φύγει, όποιος προλάβει να γλιτώσει την κατάρα της γενοκτονίας, ενάμιση εκατομμύριο ψυχές σκότωσαν οι γείτονες τότε στο καραβάνι θανάτου, της πείνας, της δίψας και της ντροπής... Από κει και πέρα η προσωπική του καθενός ιστορία.”

H παράσταση δημιουργήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δραματουργική επεξεργασία: Τάσος Μπλάτζιος
Σκηνοθεσία: Τάνια Κίτσου - Τάσος Μπλάτζιος
Σκηνογραφία - φωτισμοί: Τάνια Κίτσου
Μουσική επένδυση: παραδοσιακή Αρμένικη μουσική και τραγούδια
Video art: gcl.dp productions Γιώργος Συμεωνίδης, Άρτεμις Σταθάκου
Κοστούμια-Μακιγιάζ: Λάζαρος Μήλιος
Οπτικοακουστικό υλικό: Περιοδικό ΑΡΜΕΝΙΚΑ--Μάικ Σιλιγκιριάν, Κρισταμπόρ Μισικιάν