1286

Ο χορός της φωτιάς

Αρχείο Παίχτηκε από 30/10/2019 έως 05/01/2020
στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Συγγραφέας: Άρης Μπινιάρης
Δραματουργική επεξεργασία: Άρης Μπινιάρης
Σκηνοθέτης: Άρης Μπινιάρης
Σκηνογραφία: Κωστής Καραντάνης
Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Ερμηνεύουν: Χρήστος Λούλης, Ιωάννα Παππά, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Κώστας Σεβδαλής, Γρηγορία Μεθενίτη, Ελένη Μπούκλη, Κατερίνα Δημάτη, Μάνος Πετράκης, Νίκος Τσολερίδης, Ορέστης Χαλκιάς
Παίζουν μουσική: Μιχάλης Βρέττας(βιολί), Νίκος Μαγνήσαλης(κρουστά), Νίκος Παπαϊωάννου(τσέλο)

Περιγραφή

Το  Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει τη θεατρική περίοδο με το Χορό της Φωτιάς σε σκηνοθεσία- κείμενο-δραματουργία  Άρη  Μπινιάρη. Πρεμιέρα 30 Οκτωβρίου.

Περισσότερα

ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

 Τι απέγιναν όσοι είχαν μέσα τους το σπέρμα  της ζωής;

 Ο Άρης Μπινιάρης γράφει και σκηνοθετεί μια παράσταση ενθύμησης μέσα από τη μουσική, την κίνηση και την αναπαράσταση. Ο αγώνας αντίστασης, απέναντι στηνκαταστροφικήεπέλαση του ολοκληρωτισμού, στην περιοχή του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα, στέκεται η αφορμή. Αφορμή για να εστιάσουμε στις γονιμικές ιδιότητες ενός λαού, που εγείρεται και μάχεται ενάντια στις δυνάμεις, που αρνούνται τη ζωή.

Μέσα από κείμενα της εποχής, επιστολογραφία, άρθρα εφημερίδων και μαρτυρίες αποδίδει ανάγλυφα ως πανανθρώπινο σύμβολο, τον διαχρονικό αγώνα για τη μετάβαση από μια κατάσταση σκλαβιάς προς έναν ορίζοντα απελευθέρωσης.

Μουσική και λόγος συνυπάρχουν και με όχημα τη θεατρική δράση, ανάγουν τα γεγονότα, τον τόπο και τον χρόνο, στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων, εκεί που απηχεί, ολόθυμα, η επιθυμία για τη ζωή και τη δημιουργία.

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Ξαγοράρη
Videoartist: Γιώργος Δασκαλόπουλος
Hair&make-upartist: Άννα- Μαρία Προκοπίδου

Φωτογραφίες

Βίντεο

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ένα ποιητικό αλλά και οδυνηρό ταξίδι στην ιστορική μνήμη του αδικοχαμένου Ελληνισμού. Μουσικοχορευτικοι πίνακες άγριας ομορφιάς συνθέτουν αυτήν την εξαιρετική προσέγγιση στη μεγάλη εθνική απώλεια μέσα από ένα ανελέητο μαστίγωμα ήχου, κίνησης και φωτός. Συγχαρητήρια στον κ. Μπινιάρη και όλο το θίασο.

  2. Πολύ ιδιαίτερη παράσταση, που παρ' ότι έχει εκπληκτική σκηνοθεσία , οι επαναλαμβανόμενοι στίχοι την κάνουν κουραστική. Η μουσική επένδυση ταιριάζει απόλυτα και δίνει συναισθηματική ένταση.
    Δεν υπάρχει πρωταγωνιστικός ρόλος, όλοι οι ηθοποιοί επί σκηνής δίνουν την εντύπωση χορού σε αρχαία τραγωδία, με πολύ κίνηση, και επαναλαμβανόμενους στίχους.