Ο Μέγας Ιεροεξεταστής

Διάρκεια: 70'
Συγγραφέας: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
Σκηνοθέτης: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
Σκηνογραφία: ΠΑΝΟΣ ΦΕΞΗΣ 
Κοστούμια: ΜΠΕΤΥ ΛΥΡΙΤΗ
Ερμηνεύουν: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
Παίζουν μουσική: Βιολοντσέλο: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Περιγραφή

«Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ» του Φ. Ντοστογιέφσκι επιστρέφει στο ΕΚΣΤΑΝ, μετά από 2 και πλέον χρόνια, όπου είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο ’20 με μεγάλη επιτυχία, που διακόπηκε από τα μέτρα αντιμετώπισης του covid19.

Περισσότερα

Ο Δημήτρης Βερύκιος σκηνοθετεί και ερμηνεύει το προφητικό έργο «Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ», από το ομώνυμο κεφάλαιο του κορυφαίου έργου ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΩΦ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, συνεχίζοντας να εμπνέεται από το πνεύμα του μεγάλου συγγραφέα και διανοητή.

Η υπόθεση του έργου αναφέρεται στην σκοτεινή περίοδο της Ιεράς Εξέτασης, που στην κορύφωση της ο Μέγας Ιεροεξεταστής συλλαμβάνει και ανακρίνει τον επανελθόντα στη Γη, Ιησού Χριστό, λίγο πριν τον ρίξει στην πυρά. Έτσι αρχίζει η σκοτεινή, άπνοη, αγωνιώδης νύχτα της Σεβίλλης.. Ο αέρας μυρίζει δάφνη και λεμονιά… Μια μνημειώδης σύγκρουση ανάμεσα στο Καλό και το Κακό!

Ο "Μέγας Ιεροεξεταστής" είναι ένα αριστούργημα με διαχρονική αξία, βαθύτατα νοήματα και αλήθειες για την ατομικότητα αλλά και την συλλογική συνείδηση, για την έννοια της ελεύθερης βούλησης, της ελευθερίας και της αγάπης. 

Μαζί του επί σκηνής ο εξαιρετικός μουσικός Σταύρος Παργινός με το βιολοντσέλο του, στον βουβό ρόλο του Ιησού Χριστού! Η ομοιότητα του με τον Χριστό δίνει ένα ρεαλιστικό τόνο στην παράσταση!

Φωτογραφίες

Βίντεο