Ο Μπίντερμαν και οι Εμπρηστές

Στίχοι: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Συγγραφέας: Μαξ Φρις
Μετάφραση: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Δραματουργία: Ειρήνη Μουντράκη (συνεργάτιδα)
Σκηνοθέτης: Σοφία Βγενοπούλου
Σκηνογραφία: Τίνα Τζόκα
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Ερμηνεύουν: (αλφαβητικά) Ασημίνα Αναστασοπούλου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Βασίλης Καλφάκης, Μελίνα Κοτσέλου, Κατερίνα Πατσιάνη, Γιώργος Σκαρλάτος, Αμαλία Τσεκούρα, κ.α

Περιγραφή

Ένα έργο για όσα αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε –ως ανθρωπότητα, ως κοινωνίες, ως άτομα– για όσα αφήνουμε κλεισμένα στη συλλογική μας σοφίτα. Ένα έργο για τη θέση μας μέσα και απέναντι στον κόσμο και την πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν αυτή καταλήγει να βγάζει όλο και λιγότερο νόημα.

Περισσότερα

Ένα κλασικό έργο που διερευνά τα θέματα της επιλογής, της συνείδησης, της ιδιωτικής και δημόσιας ηθικής, της οικογένειας, του κακού, του πολέμου, της δυσπιστίας προς τον ξένο, της μοίρας, της ιδιοκτησίας, του ταξικού συστήματος. Ένα ­–κατά τον συγγραφέα­– διδακτικό έργο χωρίς δίδαγμα. Γιατί, όπως το ονειρευόταν ο Φρις, η απάντηση στο ερώτημα που καίει το έργο, δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο μετά το τέλος της παράστασης και από τον καθένα μας προσωπικά.

«Δεν μπορούμε να είμαστε αξιοπρεπείς άνθρωποι στο σπίτι αγνοώντας τα κακά του κόσμου. Απλά δεν λειτουργεί», σημειώνει ο μεταφραστής της αγγλικής εκδοχής του έργου, Α. Beaton. Και αυτό μας κάνει να αναρωτηθούμε: ποιο είναι το μεγάλο κακό που αποτυγχάνουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα; Είναι ακόμα τα πυρηνικά όπλα; Είναι η συνεχής καταβύθισή μας σε μια οθόνη, η εξάρτησή μας από τα social media και η διασπορά των fake news; Η αμφισβητήσιμη αλήθεια και ο ταξικός διχασμός; Είναι η καταστροφή του περιβάλλοντός μας, η κλιματική αλλαγή; Είναι η δυστυχία που προκαλέσαμε στον Τρίτο Κόσμο; Είναι η διάβρωση των ελευθεριών μας στο όνομα της ασφάλειας; Μέσα σ’ ένα διαχρονικό σκηνικό, «οι Εμπρηστές» μοιάζουν να ζητούν από το ίδιο το κοινό, εφηβικό και μη, να πάρει θέση.

Βοηθός Σκηνοθέτιδας: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου

Β’ Βοηθός Σκηνοθέτιδας: Κατερίνα Κωνσταντινίδη

Οι δράσεις της Εφηβικής Σκηνής για το έτος 2021-2022 τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η δημιουργία της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που  έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πότε & Πού

Εθνικό θέατρο - Κτήριο Rex

Πανεπιστημίου 48, Αθήνα
Τηλ: 2118000080 Email: [email protected] Website: www.n-t.gr

Πληροφορίες: 2118000080

Πρεμιέρα: 11/02

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ
Π
Π
Σ
Κ