Οιδίπους Τύραννος

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνοθέτης: Σίμος Κακάλας
Σκηνογραφία: Γιάννης Κατρανίτσας
Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Ερμηνεύουν: ΔΙΑΝΟΜΗ

Οιδίπους: Γιάννης Στάνκογλου
Ιοκάστη: Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Κρέων: Γιάννης Νταλιάνης
Τειρεσίας: Χρήστος Μαλάκης
Αγγελιοφόρος: Γιώργος Αμούτζας
Εξάγγελος: Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Υπηρέτης: Πανάγος Ιωακείμ
Χορός (αλφαβητικά): Γιώργος Αμούτζας, Μάρκος Γέττος, Πανάγος Ιωακείμ, Σίμος Κακάλας, Απόστολος Καμιτσάκης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιώργος Λόξας, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Παύλος Παυλίδης
Παίζουν μουσική: Φώτης Σιώτας

Σχετικά

Τον εμβληματικό ρόλο του Οιδίποδα ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου σε μια καθηλωτική ερμηνεία.

Μαζί του ένα σύνολο σημαντικών ηθοποιών: Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιάννης Νταλιάνης, Χρήστος Μαλάκης, Σίμος Κακάλας, Γιώργος Αμούτζας, Πανάγος Ιωακείμ, Μάρκος Γέττος, Απόστολος Καμιτσάκης, Γιώργος Κορομπίλης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιώργος Λόξας, Παύλος Παυλίδης. Μουσικός επί σκηνής ο Φώτης Σιώτας, ο οποίος έχει συνθέσει και τη μουσική της παράστασης.

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, τα σκηνικά του Γιάννη Κατρανίτσα, την κίνηση υπογράφει η Σοφία Πάσχου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος και ο σχεδιασμός των μασκών, που αποτελούν δομικό στοιχείο της παράστασης, είναι έργο της Μάρθας Φωκά.

Ο Οιδίπους βρίσκεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του, από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από τότε που γεννήθηκε. Ο χρησμός που έλαβε ο πατέρας του, βασιλιάς της Θήβας, Λάιος, επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Ο Οιδίπους γίνεται εν αγνοία του πατροκτόνος, παντρεύεται την μητέρα του Ιοκάστη και ανεβαίνει ο ίδιος στον θρόνο της Θήβας. Η τραγική αλήθεια δεν αργεί να αποκαλυφθεί, επιβεβαιώνοντας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του.

Σημείωμα Σίμου Κακάλα

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουμε «δει» τόσο μακριά μέσα στο σύμπαν και τόσο βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα.

Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας.

Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Βοηθός σκηνοθέτη:  Γιώργος Παύλου
Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη
Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Social media: Ιdeation
Γραφίστας: Γιάννης Σταματόπουλος
Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Υπεύθυνη περιοδείας: Ελένη Σπετσιώτη
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη
Εκτέλεση παραγωγής: Kart Productions – Μαρία Ξανθοπουλίδου

Τα Θεατρικά Δρώμενα ΙΑΣΜΟΣ σχεδίασαν με σεβασμό και γνώση την παραγωγή ενός από τα πιο σημαντικά έργα του ελληνικού πνεύματος.

Μια παράσταση αρχαίου δράματος στο Θέατρο Επιδαύρου είναι παλιά οφειλή για τα Θεατρικά Δρώμενα ΙΑΣΜΟΣ. Από τη δεκαετία του 1990 ο ιδρυτής τους, Βασίλης Διαμαντόπουλος, διεκδικούσε κατ' επανάληψη μια παράσταση εκεί– χωρίς ωστόσο να εκπληρωθεί ποτέ η επιθυμία του.

Σαράντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης και παραγωγής... και ο ΙΑΣΜΟΣ δίνει σάρκα και οστά στο όραμα εκείνου – σε συνθήκες ιδανικές. Κορυφαίο κείμενο, υψηλοί συντελεστές και ηθοποιοί, και μια μεγάλη παραγωγή που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα κι ύστερα –φιλοδοξία μας– θα περάσει τα σύνορα της Ελλάδας.

Η αρχή έγινε δυναμικά: πέρσι ο Φιλοκτήτης, φέτος ο Οιδίπους, του χρόνου... Η περιήγησή μας στο αρχαίο δράμα μάς βοηθά όλους –θεατές και συντελεστές– ν' ανακαλύπτουμε την αλήθεια της εποχής μας, να εντοπίζουμε την άρρηκτη σύνδεσή μας με το παρελθόν, και εν τέλει να πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στην ταυτότητά μας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

 Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου

ΠΑΠΑΓΟΥ - Κηποθέατρο Παπάγου

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου

ΚΟΛΩΝΟΣ - Θέατρο Κολωνού

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου

ΝΙΚΑΙΑ - Κατράκειο Θέατρο

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Προπώληση: viva.gr viva.gr


Φωτογραφίες