Όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου

Αρχείο Παίχτηκε από 10/12/2022 έως 11/12/2022
στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Διάρκεια: 75’
Συγγραφέας: Φιόντορ Ντοστογιέφσκι
Διασκευή: Πάνος Αγγελόπουλος
Σκηνοθέτης: Πάνος Αγγελόπουλος
Σκηνογραφία: Γιάννης Ζημιανίτης
Κοστούμια: Μάγκυ Μοντζολή
Μουσική: Πάνος Μαλανδρης
Ερμηνεύουν: Κωνσταντής Ζημιανίτης
Συμμετέχουν: Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Δανάη Νεονάκη, Χαριτωμένη Γκουράσα

Περιγραφή

Τo «Όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου» το αριστούργημα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, φωτίζει τον κόσμο της ομορφιάς της ευτυχίας και της αγάπης. Μία παράσταση ευφάνταστη, σε σκηνοθεσία του ΠάνουΑγγελόπουλου, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, μόνο για δύο παραστάσεις, 10 & 11 Δεκέμβρη 2022.

Περισσότερα

Μια φανταστική  ιστορία  που αναδεικνύει με τον πιο  απλό τρόπο, την εξέλιξη της  ανθρώπινης κοινωνίας από το στάδιο της αγάπης και της τρυφερότητας, στο επίπεδο της ενοχής και της αγριότητας. Ένα όνειρο και μία αλήθεια που οδηγουν σε  νέα ζωή , νέα εποχή, ενώ  το κακό θεριεύει.

Σκέψεις, συγκρούσεις, στοχασμοί, ανατροπές, πικρές  συνειδητοποιήσεις, από τον ιδιοφυή και συναρπαστικό Ρώσο συγγραφέα, αναδεικνύουν  καταλυτικά και λυτρωτικά  όλη την δραματική διαδρομή του ανθρώπου.

Ενα έργο  μοναδικής ευφυίας και διαχρονικών διαπιστώσεων.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Η πραγματικότητα καταστρέφει το όνειρο αλλά το όνειρο είναι η μοναδική αλήθεια, που θα αναζητούμε για πάντα.

«Το όνειρο ενός γελοίου» (Οταν ο Τσάπλιν συνάντησε τον Ντοστογιέφσκι),  αναφέρεται στην  αναζήτησης της  ανθρώπινης ελευθερίας , ανοίγει νέους δρόμους ζωής , ενώ φανερώνει άγνωστες πλευρές του ίδιου μας  του εαυτού. Είναι ένα  φαντασιακό   παραμύθι , μια σπουδή στον  πολιτισμό του  αμαρτήματος,  με βαθιές ρίζες στην  αλήθεια, στην οδύνη και τις δυσκολίες του βίου. Το εξαίσιο  αυτό φιλοσοφικό  έργο, μπορεί να αποτελέσει ένα οδηγό, μία βάση προς την  διανοητική πορεία, την ανύψωση, στην σφαίρα του υπέρτατου ιδανικού .

«Η συνείδηση της ζωής αξίζει περισσότερο από τη ζωή? Η συνείδηση των νόμων της ευτυχίας αξίζει περισσότερο από την ευτυχία ? »

Εκείνη την στιγμή που αρχίζουν τα ερωτήματα και η αναζήτηση της αλήθειας, ο Τσάρλυ Τσάπλιν συναντά στην σκηνή,  τον Ντοστογιέφσκι.

Ταπεινός και καταφρονημένος, ηλίθιος,  και προπαντός γελοίος για αυτούς που νομίζουν πως είναι έξυπνοι...

Η συνέχεια στην  μικρή  σκηνή της ζωής...

Φωτογραφίες