Otto, meine Liebe! / Ασπασμοί εξ Αθηνών

Αρχείο Παίχτηκε από 07/05/2022 έως 22/05/2022
στο Πύργος Βασιλίσσης
Διάρκεια: 70'
Κείμενο: Στέλλα Ράπτη
Δραματουργία: Στέλλα Ράπτη
Σκηνοθέτης: Χρήστος Χριστόπουλος
Σκηνογραφία: Κατερίνα Χατζοπούλου
Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου
Ερμηνεύουν: Γιάννης Ασκάρογλου, Στέλλα Ράπτη, Χρήστος Χριστόπουλος

Περιγραφή

Μια site-specific δράση εμπνευσμένη από τη ζωή του Όθωνα και της Αμαλίας

Περισσότερα

16 Φεβρουαρίου 1837

«Αχ αγαπημένε μου πατέρα, τι καλά που αισθάνομαι εδώ, στο σπίτι μου. Επιτέλους έφθασα στον τόπο του προορισμού μου. Τι ωραία που είναι να εισπνέω τον υπέροχο, διάφανο, καλό, φωτεινό αέρα, μπροστά στο ανοιχτό παράθυρό μου, να πηγαίνω περίπατο με την άμαξα φορώντας μόνο το σάλι μου. Η πόλη, βέβαια, δεν είναι ακόμη σαν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά εξαιρετικά ιδιόμορφη. Αχ έχω τόσα πολλά να περιγράψω, κι όμως πρέπει να κλείσω. Σύντομα θα γράψω περισσότερα.

Αμαλία»

Ο Όθων και η Αμαλία υπήρξαν αδιαμφισβήτητα δύο εμβληματικές μορφές που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στα πρώτα χρόνια της διαμόρφωσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Παρότι αποτέλεσαν προσωπικότητες αμφιλεγόμενες για τους σύγχρονούς τους και τους ιστορικούς, ασκούσαν τεράστια γοητεία στους Έλληνες με τον ευρωπαϊκό αέρα που μετέδωσαν στην ελληνική κοινωνία, αλλά ιδίως με την αίγλη και τα μυστικά του συζυγικού τους βίου. Η περίοδος της Βαυαροκρατίας σφράγισε εν πολλοίς την ταυτότητα του Νέου Έλληνα και το στίγμα της παραμένει ανεξίτηλο μέχρι σήμερα, όχι μόνο στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της πόλης των Αθηνών, αλλά και στη σύγχρονη πολιτικο-οικονομική πραγματικότητα.

Μέσα στο ζωντανό σκηνικό που προσφέρει το κτήμα του Πύργου της Βασιλίσσης, τον οποίο αγόρασε η ίδια η Αμαλία για να στεγάσει πρότυπες αγροτικές εγκαταστάσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωπονίας, ζωντανεύουν κάποιες λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής των πρώτων βασιλέων της Ελλάδας μέσα από τις εξιστορήσεις των αναμνήσεων του ζευγαριού μετά την εκθρόνισή τους και την επιστροφή τους στη Γερμανία. Ένα ταξίδι στον χρόνο, τον χώρο και την ιστορία που παρέχει μια διαφορετική οπτική για να κατανοήσουμε βαθύτερα την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας από τη γέννηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους έως και σήμερα.

Μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο Η Ελλάδα του Όθωνα του Edmond About που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Σύμβουλος ιστορικής έρευνας: Άννα Καρακατσούλη

Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρού

Σχεδιασμός εντύπων: Γιώτα Φώτου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Γιαλένα Κλειδαρά

Ακολουθήστε μας στο Facebook: (3) Otto, meine Liebe / Ασπασμοί εξ Αθηνών | Facebook

Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Φωτογραφίες

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ποιοτική δουλειά, σε μια λιτή κι απέριττη παράσταση, που συγκινεί και παρασύρει τον θεατή στα δρώμενα. Η παράσταση “παιγμένη” στον πύργο της Βασίλισσας, μας βοηθά να “ξαναδούμε” την ιστορία και να αγαπήσουμε την ιστορία μας.