597

Πάσπαργος

Αρχείο Παίχτηκε από 13/11/2019 έως 28/11/2019
στο Άλφα
Συγγραφέας: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Περιγραφή

Μετά τη μεγάλη sold out επιτυχία του “Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια” που συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη σκηνή του Θεάτρου Άλφα, ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας επιστρέφει με το νέο του θεατρικό έργο “Πάσπαργος”.

Περισσότερα

Πάσπαργος: Τουρκική βραχονησίδα στα ανατολικά του όρμου Καρφά, μεταξύ της Χίου και της μικρασιατικής ακτής.

Πως είναι μέσα σε ένα λεπτό να χάνεις το σπίτι σου;

Πως είναι να πρέπει να εγκαταλείψεις τον τόπο σημείο αναφοράς τη ζωής σου μέσα σε μια μέρα;

Πως είναι να κλείνεις τα μάτια και όταν τα ανοίγεις να βρίσκεσαι στη μέση της θάλασσας κρατώντας μόνο ότι χωράει στις χούφτες σου;

Πως είναι να πρέπει να αποχωριστείς τους δικούς σου ανθρώπους χωρίς να μπορείς να τους πάρεις μαζί σου;

Πως είναι να εγκαταλείπεις τις εικόνες που συνθέτουν τη μνήμη σου;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους γίνονται η αφορμή για τη νέα αυτή θεατρική παράσταση, που επιχειρεί να μας μεταφέρει στα σημεία που οι άνθρωποι ξεριζώνονται, χάνουν ότι τους ανήκει και παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε βάρκες, σε “ξένους” και “αφιλόξενους” τόπους, μόνοι, μόνοι, μόνοι. Μόνοι και από την αρχή. Σε μια αρχή που μοιάζει περισσότερο με τέλος.

Τι σημαίνει όμως Πάσπαργος;

Σύμφωνα με τον Δ’ τόμο των «Ατάκτων» του Αδαμάντιου Κοραή, η ονομασία Πάσπαργος είναι πιθανότατα μια κακογραφή της λέξης Πάσπαρος Πας + Πώρος, (Πώρος = είδος πέτρας) δηλαδή Ολόπωρος, μέρος που έχει παντού μόνο πέτρες.

Η θεατρική παράσταση «Πάσπαργος» βασίζεται σε κείμενα που προσπαθούν να φωτίσουν την ανθρώπινη εμπειρία του προσφυγικού ταξιδιού.

Φωτογραφίες

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ παράσταση, πλήρης με όλες τις συναισθηματικές της ανατροπές,πολύ όμορφα δομημένη, πολύ έντονη για οποιονδήποτε έχει κοινωνικές ευαισθησίες από έναν κατ εμέ πολύ ταλαντούχο άνθρωπο. Συγχαρητήρια σε όλους για αυτό το αποτέλεσμα.

  2. 3 δυνατες ιστοριες ξεριζωμου, 3 ιστοριες προσφυγιας και ξενιτιας, συνεθεσαν αυτο το τοσο θεατρικο εργο του σημερα.. Οι ηθοποιοι πλαισιωσαν αυτη την παρασταση με ξεχωριστες και ιδιαιτερες ερμηνειες, τετοιες, που βαζανε τον θεατη στη θεση του συνοδοιπορου τους, να συμπασχει μαζι τους και να τους νοιωθει.. Κι αυτη η θαλασσα φοβερη και απελευθερωτικη συναμα (βιντεο).. Οι συγχρονισμενες κινησεις των ηθοποιων με τα λιγα αλλα ευρηματικα σκηνικα, εντεινανε το ενδιαφερον. Και πολυ ωραια η σκηνοθεσια.