Πιο Δυνατός κι από τον Σούπερμαν

Αρχείο Παίχτηκε από 06/03/2022 έως 27/03/2022
στο Σύγχρονο

2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 90΄με διάλειμμα
Συγγραφέας: Roy Kift
Μετάφραση: Βασίλης Κουκαλάνι, Αντώνης Ρέλλας
Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι, Αντώνης Ρέλλας
Σκηνοθέτης: Βασίλης Κουκαλάνι, Αντώνης Ρέλλας
Σκηνογραφία: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιανίτης
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Κίνηση: Εριφύλη Στεφανίδου
Ερμηνεύουν: Μικές Γλύκας, Γεωργία Μαυροιδοπούλου, Βασίλης Κουκαλάνι, Τάνια Παλαιολόγου, Θάνος Αλεξίου, Φώτης Λαζάρου, Αντώνης Χρήστου

Περιγραφή

Μια παράσταση που συζητήθηκε πολύ στην εκπαιδευτική και θεατρική σκηνή της Αθήνας.

Περισσότερα

Πρόκειται για μια ξέφρενη και τρυφερή κωμωδία, που έχει στο επίκεντρο τον μικρό ανάπηρο Άρη και τις περιπέτειες του, και επιστρέφει στο ρεπερτόριο της Συντεχνίας του Γέλιου για 3η χρονιά!. Είναι ταυτόχρονα ένα έργο δυνατών συναισθημάτων, περιέχει μεγάλη πυκνότητα πληροφόρησης και διαφωτίζει αβίαστα και με νηφαλιότητα την καθημερινότητα και τα ζητήματα που προκύπτουν στη ζωή του νεαρού ήρωα με αναπηρία.

Η κωμωδία του Άγγλου Roy Kift για παιδιά και νέους είχε δημιουργήσει την δεκαετία ‘80 και ‘90, τόσο στην Αγγλία όσο και στη Γερμανία (θέατρο GRIPS), βαθειά τομή στις αντιλήψεις επάνω στο θέμα της αναπηρίας προτείνοντάς την ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και συνέβαλε στην αποδόμηση παγιωμένων συμπεριφορών, προκαταλήψεων και φόβων.

Συνδημιουργοί σε αυτή την παραγωγή είναι η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Τη σκηνοθεσία μοιράζονται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι και ο σκηνοθέτης και ντοκυμαντερίστας Αντώνης Ρέλλας. Οι δυο επιμελήθηκαν και την μετάφραση/ διασκευή.

Τα 5 τραγούδια της παράστασης υπογράφουν ο Φοίβος Δεληβοριάς, οι Χατζηφραγκέτα και ο ηθοποιός Τζούλιο Κατσής.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανάπηρους/ες και εμποδιζόμενα άτομα, διατίθεται διαγραμμισμένος χώρος μπροστά από την πρώτη σειρά θέσεων για χρήστες/στριες αναπηρικών αμαξιδίων και χώρος υγιεινής αναπήρων, ενώ οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χρήστες/στριες τους.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής ένταξης και ισότητας που πρεσβεύει το έργο μας, οι παραστάσεις θα είναι καθολικά προσβάσιμες για όλους και όλες, και θα πραγματοποιηθούν με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους στα Ελληνικά με στοιχεία που συμβάλλουν παράλληλα στην κατανόηση των ηχητικών σημάτων από Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες καθώς και Ακουστική Περιγραφή στα Ελληνικά για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης. H προσβασιμότητα περιεχομένου φέρει την πιστοποίηση της «Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών».

Τραγούδια Παράστασης: Φοίβος Δεληβοριάς, Χατζαφραγκέτα, Τζούλιο Κατσής

Σχεδιασμός οπτικού υλικού: : Nik A Visual Communication Firm (Νικόλας Αθανασιάδης)

Σκίτσο Αφίσας: John Antono

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Υπεύθυνη Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Το θέατρο θα λειτουργήσει ως χώρος covid free με πληρότητα 100% και πρόσβαση στις παραστάσεις θα έχουν κάτοχοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού και πιστοποιητικό νόσησης. Για την ασφαλή διεξαγωγή των παραστάσεων θα τηρηθούν σχολαστικά όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα διασφαλίζουν τόσο τους θεατές όσο και τους εργαζόμενους του θεάτρου. Οι ανήλικοι θεατές ηλικίας από τεσσάρων (4) έως και έντεκα (11) ετών, προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ή κηδεμόνας. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

Τα μέτρα προστασίας αναλυτικά μέσα από την ιστοσελίδα μας: www.sychronotheatro.gr.

Η διανομή τη σεζόν 2019-2020 ήταν: Γιώργος Κατσής, Βασίλης Κουκαλάνι, Μαρία Μοσχούρη, Τάνια Παλαιολόγου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Φώτης Λαζάρου

Φωτογραφίες

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια αισιόδοξη παράσταση που μπόρεσε να διαπραγματευτεί ένα δύσκολο θέμα τόσο άμεσα, απλά, με γρήγορο ρυθμό, χιούμορ και ωραία μουσική. Υπέροχοι οι ηθοποιοί, οι οποίοι με όμορφη διάθεση και πολύ θετική ενέργεια μας μετέφεραν πολλά μηνύματα. Ένα θεατρικό έργο που αξίζει να το δούνε μικροί και μεγάλοι. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης. Ευχαριστούμε πολύ θεατρομανία για τις προσκλήσεις!!!

  2. Υπέροχη παράσταση με κείμενο μεστό, γεμάτο μηνύματα και τροφή για σκέψη. Θίγει τη διαφορετικότητα, τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι μας, την αδελφική σχέση, τη δυναμική της οικογένειας, το κράτος πρόνοιας. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που παρουσιαζόταν ο κεντρικός ήρωας -δυναμικός, ασυμβίβαστος, με χιούμορ και αισιοδοξία. Θεωρώ πως από την συγκεκριμένη παράσταση μόνο κερδίζεις. Μακάρι να γίνονται περισσότερες τέτοιες θεατρικές παραστάσεις που εστιάζουν στην ουσία και όχι στο φαίνεσθαι. Κρίνοντας από το χειροκρότημα στο τέλος, την ίδια γνώμη είχαν και οι υπόλοιποι θεατές. Ευχαριστούμε πολύ Θεατρομανια για την πρόσκληση!