Πόσο πολύ φοβάμαι ότι θα φύγεις. Ένα παιχνίδι ρολών

Αρχείο Παίχτηκε από 13/01/2023 έως 08/04/2023
στο ΝτόΜ
Διάρκεια: 60 λεπτά.
Σύλληψη: Βάσια Βελτσίστα
Μετάφραση: Βάσια Βελτσίστα
Διασκευή: Βάσια Βελτσίστα
Σκηνοθέτης: Βάσια Βελτσίστα
Κοστούμια: η ομάδα της παράστασης
Φωτισμοί: η ομάδα της παράστασης
Μουσική: η ομάδα της παράστασης
Ερμηνεύουν: Αθανασία Αγοράκη, Ηλίας Κούτλας.

Περιγραφή

Πρόκειται για μία σύνθεση ερωτικών σκηνών από τη σύγχρονη και την κλασική ρωσική δραματουργία από διαφορετικά έργα διασκευές του Α.Π.Τσέχωφ, του Ι.Βιριπάγιεφ, και του Φ.Μ.Ντοστογιέφσκι.
Μια παράσταση-σπουδή για τη συνθήκη της δέσμευσης.

Περισσότερα

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο φόβος της δέσμευσης, η ταχύτητα της εποχής, τα κινητά, η διαστρεβλωμένη ερωτική συνεύρεση απάντηση της εποχής του ίντερνετ, η δυσκολία του «σ ’αγαπώ» και οι συνέπειες αυτού. Η έντονη επιθυμία για σύνδεση με την/τον απέναντι που τελικά μπορεί να είναι και δίπλα. Οι μάσκες που φοράμε στις σχέσεις, οι διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας που εμφανίζονται ανάλογα με τις συνθήκες, και τελικά οι στιγμές που δεν φοράμε μάσκα. Πώς είναι να είμαστε αληθινοί απέναντι στον άλλον, να του λέμε μόνο την αλήθεια, την πραγματική βαθιά μας αλήθεια; Τι μπορεί να συμβεί αν πέσουν οι μάσκες, και τι αν φοράμε συνέχεια μάσκες. Τι μπορεί να νιώσουμε, τι μπορεί να αποκαλυφθεί. Η συνθήκη της δέσμευσης που ίσως να αποτελεί μία αντισυμβατική προσέγγιση μπροστά στην μόδα της γρήγορης ταχύτητας και της γρήγορης φαινομενικά απόλαυσης. Ο ορισμός της σχέσης ως κυνήγι για συλλογή ωραίων μοναδικών αυτοτελών στιγμών ή ως μία δυναμική αέναη συλλογική ένωση και συνέχεια ωραίων στιγμών; «Μια ολόκληρη στιγμής ευτυχίας. Είναι λίγο αυτό για τη ζωή ενός ανθρώπου. Μία ολόκληρη στιγμή ευτυχίας». Ίσως και να είναι λίγο μόνο αυτό, για τη ζωή ενός ανθρώπου. (Φ.Ντοστογιέφσκι).

Όλα αυτά επί σκηνής του ΝΤόΜ. Δύο ηθοποιοί, δώδεκα διαφορετικοί ήρωες από θεατρικά έργα, όλοι άνθρωποι που παλεύουν να συνδεθούν.

 

Βιογραφικό Βάσιας Βελτσίστα

Η Βάσια Βελτσίστα είναι σκηνοθέτης και παιδαγωγός υποκριτικής, κάτοχος διδακτορικού από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας «ΓΚΙΤΙΣ» από το Τμήμα Σκηνοθεσίας. Με πρώτες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην μηχανολογία και στην υποκριτική, καθώς και σε γερμανικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, δημιούργησε μια σειρά ασκήσεων για την προσέγγιση των ρόλων, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της σκηνοθεσίας για το ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι». Στην Ελλάδα δημιούργησε το ερευνητικό κέντρο υποκριτικής «ΝτόΜ Θέατρο Σπίτι».  Η «Ηλιακή γραμμή» είναι η πρώτη παράσταση του «ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι», σεζόν 2021-2022, η «Πόσο πολύ φοβάμαι ότι θα φύγεις. Ένα παιχνίδι ρόλων», είναι η δεύτερη παράσταση του «Θέατρο Σπίτι» εμπνευσμένη από την «Ηλιακή γραμμή» και την απήχηση που είχε στο κοινό.

Φωτογραφία : Ηλίας Ντζόιδος

Φωτογραφίες