Προάστιο Νέου Φαλήρου

Αρχείο Παίχτηκε από 10/02/2020 έως
στο
Συγγραφέας: Δημήτρης Κεχαΐδης
Σκηνοθέτης: Αθηνά Κεφαλά
Κίνηση: Χριστίνα Σκουτέλα
Ερμηνεύουν:

(με σειρά εμφάνισης)
Έλλη: Ιωάννα Γκαβάκου
Εύα: Σίβη Σιδέρη
Γιώργος: Περικλής Λιανός

Περιγραφή

Μονόπρακτο του Κεχαΐδη πρώτη φορά επί σκηνής.

Περισσότερα

Ο Δημήτρης Κεχαΐδης έγραψε το μονόπρακτο «Προάστιο Νέου Φαλήρου» το 1959. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Θέατρο–Κινηματογράφος» (τεύχος 1, Απρίλιος 1960) και ξαναγράφτηκε το 1965. Μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο το 1986, παρουσιάστηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ1 το 1988 σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, και το 2011 επίσης από την ΕΡΤ1 σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου.

Το έργο μάς μεταφέρει σ’ ένα αστικό σπίτι του Νέου Φαλήρου, μια ωραία παλιά κατοικία που καταρρέει. Ένα από τα σπίτια που όλοι κοιτάξαμε κάποια στιγμή ξαφνιασμένοι από την ομορφιά και τη φθορά τους. Δύο αδέρφια ο Γιώργος και η Έλλη, κατοικούν εκεί, κι ο καθένας αντιμετωπίζει με τρόπο διαφορετικό τα περασμένα μεγαλεία. Ο Γιώργος, σιδηροδρομικός υπάλληλος, προσπαθεί να αποκαταστήσει την αδερφή του, η Έλλη αρνείται τον συμβιβασμό με την ανάγκη. Με τι σθένος; Με ποια βάση μπορεί να αποστρέφει το πρόσωπο από την πραγματικότητα, να υποχρεώνει τον αδερφό της να συντηρεί την εμμονή της; Είναι η αδύναμη που εκείνος πιστεύει ότι προστατεύει, ή η δυνατή που τον εκμεταλλεύεται; Περνά τη μέρα της μιλώντας για τα περασμένα μεγαλεία στη γειτόνισσα Εύα. Δεν ξέρουμε τι απ’ όλα είναι πραγματικό και τι έχει δημιουργήσει η φαντασία τους. Στο έργο του Κεχαΐδη το παράλογο συμβαδίζει με τον ρεαλισμό, οι χαρακτήρες κινούνται μεταξύ δράματος και κωμωδίας, πραγματικότητας και φαντασίας. Αναμνήσεις στοιχειώνουν το παρόν. Η Έλλη και η Εύα αρνούνται να παραμερίσουν τις μνήμες, ο Γιώργος προσπαθεί να τις προσγειώσει, εγκλωβισμένος κι αυτός στη βιοπάλη, το καθήκον και την αγάπη ταυτόχρονα.

Ο Κεχαΐδης κλιμακώνει τις καταστάσεις με διαλόγους που ρέουν, δίνει διαυγέστατες εικόνες, όπως σ’ όλα του τα έργα. Έχει ανεβάσει στη σκηνή σπαρταριστή τη ζωή μας, οι ήρωες του είναι γνωστοί και φίλοι μας, με τις γραμμές τους να διαγράφονται πιο καθαρά από τους αληθινούς.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα και πριν απ’ όλους την Ελένη Χαβιαρά, σύζυγο και συνεργάτη του Δημήτρη Κεχαΐδη, που μας παραχώρησε το έργο. Η Ελένη Χαβιαρά και ο Δημήτρης Κεχαΐδης έγραψαν μαζί τα έργα «Δάφνες και Πικροδάφνες» και «Με δύναμη από την Κηφισιά».

Επίσης ευχαριστούμε τον Σάμη Γαβριηλίδη που δέχτηκε την πρότασή μας γι’ αυτή την παράσταση και προσέφερε το χώρο του Poems & crimes, την Άννα Δαμιανίδη, την Κατερίνα Πετροπούλου και την Πάγια Βεάκη για τη γενναιόδωρη υποστήριξή τους.

Δημήτρης Κεχαΐδης

ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Βοηθός σκηνοθέτη: Λίντα Πεπέ
Μουσική επιμέλεια - DVD: Ιωάννα Κλειάσιου
Φωτογραφίες: Όλγα Γεωργιάδου
Σχεδιασμός αφίσας: Βάσω Αβραμοπούλου
Τεχνική υποστήριξη: Απόστολος Κεφαλάς

Φωτογραφίες