Signal / No Signal

Αρχείο Παίχτηκε από 09/12/2016 έως 09/12/2016
στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων - ΚΕΤ
Σκηνοθέτης: Λουίζος Ασλανίδης
Παίζουν μουσική: Guido De Flaviis: σαξόφωνο | Σπύρος Τζέκος: κλαρινέτο | Λαέρτης Κοκολάνης: βιολί | Μάριος Δαπέργολας: βιόλα | Θοδωρής Βαζάκας: κρουστά | Κώστας Σερεμέτης: κρουστά

Περιγραφή

Το θέμα της συναυλίας/παράστασης αφορά την αντίληψη της οπτικοακουστικής πληροφορίας από τον ακροατή/θεατή, σε έναν ηλεκτρονικό κόσμο, όπου ο συνεχής ''βομβαρδισμός'' με σημαντική ή ασήμαντη πληροφορία μέσω των media γίνεται ολοένα και περισσότερο μέρος της καθημερινότητας, με κοινωνικές, πολιτικές, και άλλες προεκτάσεις.

Περισσότερα

ARTéfacts Ensemble & Unsample

Μια παράσταση με βίντεο και μουσική από το μουσικό σύνολο ARTéfacts Ensemble και το ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής Unsample.

Ήχοι κρουστών, πνευστών και εγχόρδων μεταμορφώνονται σε ''σήματα'' και ''παράσιτα''. Ένα δίπτυχο οπτικοακουστικών έργων γραμμένων ειδικά για το σύνολο ARTéfacts, από τους Λευτέρη Παπαδημητρίου και Μάριο Τσάγκαρη (Unsample). Τα δύο έργα συνδυάζουν βίντεο, ηλεκτρονικούς και προηχογραφημένους ήχους και ακουστικά όργανα.

ARTéfacts Ensemble

Το σύνολο ARTéfacts Ensemble ιδρύθηκε το 2007 στην Αθήνα και πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση τον Ιανουάριο του 2008. Λειτουργεί με έναν βασικό πυρήνα 7 μελών και έναν σταθερό κύκλο εξωτερικών συνεργατών, μουσικών, αλλά και καλλιτεχνών από διάφορους τομείς.

Επιδιώκει να ανακαλύπτει και να ερμηνεύει το σύγχρονο ρεπερτόριο, προσφέροντας παράλληλα μια νέα οπτική στην παρουσίασή του, διευρύνοντας την έννοια της μουσικής συναυλίας και εξερευνώντας τις εκφραστικές δυνατότητες της σημερινής multi-media παράστασης.

Η ευέλικτη δομή του, αλλά κυρίως η παρουσία σκηνοθέτη στον πυρήνα των μελών του, του προσδίδει ποικίλες δυνατότητες για μια πιο φρέσκια, προσιτή και πλούσια παρουσίαση του σύγχρονου ρεπερτορίου.

Πραγματοποιεί συναυλίες και παραστάσεις με πολυμέσα σε διάφορες αθηναϊκές αίθουσες (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Πολυχώρος AN-ART, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ, Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, ABOUT, BIOS, Εμπρός κ.α.) και Φεστιβάλ (ΚΟΘ Underground, Φεστιβάλ Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Πορτοχελίου), αλλά και στην περιφέρεια, καθώς και στο εξωτερικό (Στρασβούργο 2013, Reims Scenes d'Europe 2016).  Έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο, τον Κωνσταντίνο Βήτα, τις  Όπερες των ζητιάνων και τον συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό.

Ειδικά για το σύνολο, έχουν συνθέσει έργα οι Maurilio Cacciatore, Στάθης Γυφτάκης, Νικόλας Τζώρτζης, Δημήτρης Ανδρικόπουλος, Balazs Horvath, Branka Popovic, Laurent Durupt και ο Κορνήλιος Σελαμσής, με τον οποίο το σύνολο διατηρεί σταθερή συνεργασία.

Για την καλλιτεχνική περίοδο 2014-2015 ήταν “ensemble in residence” στον μουσικό κύκλο Τρίτες Παράλληλες του Θεάτρου Πόρτα.

Τον Απρίλιο 2015 κυκλοφόρησε από την puzzlemusik την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο THIVA Km102 σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. ΑΜΑΚΑ με έξι νέα έργα για ηλεκτρονικά και σύνολο, γραμμένα ειδικά για το ARTéfacts Ensemble  και το πρότζεκτ PAROL! Writing and art beyond walls, beyond borders. Στις 28 Σεπτέμβρη 2016 κυκλοφόρησε επίσης από την puzzlemusik η ζωντανή ηχογράφηση της παράστασης Συγκατοίκηση με τον Κωνσταντίνο Βήτα, σε παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Οι συναυλίες του ARTéfacts Ensemble ξεφεύγουν από το καθιερωμένο «εθιμοτυπικό», χαίρουν ιδιαίτερης αποδοχής από το κοινό και έχουν λάβει πολύ θετικές κριτικές στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Unsample

Οι Unsample είναι ένα ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής από την Αθήνα και αποτελείται από τον συνθέτη Λευτέρη Παπαδημητρίου και τον μουσικό και σεναριογράφο Μάριο Τσάγκαρη. Στο έργο τους συνδυάζουν ''σύμβολα'' θορύβων, ήχων, μουσικής και εικόνας, δημιουργώντας ήμι-αυτοσχεδιαστικές αφηγηματικές δομές εμπνευσμένες από τεχνικές μοντάζ και από την σύγχρονη conceptual art. Από το 2013 έχουν ηχογραφήσει πολυάριθμα album που κυκλοφορούν σε labels της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Λευτέρης Παπαδημητρίου

Ο Λευτέρης Παπαδημητρίου έχει γεννηθεί το 1977 στην Ελλάδα. Έχει γράψει πολλές συνθέσεις για ακουστικά όργανα και ηλεκτρονικά μέσα. Έργα του έχουν παιχτεί σε Ελλάδα και εξωτερικό από πληθώρα μουσικών όπως London Sinfonietta, Asko ensemble, Elision ensemble, Sarah Nicolls και άλλους. Το 2006 κέρδισε το διεθνές βραβείο Gaudeamus Prize με τη σύνθεσή του για πιάνο και ορχήστρα Black & White. Το 2014 το πρώτο του οπτικοακουστικό έργο L'Union libre, για βίντεο και ηλεκτρονικούς ήχους, παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ νέων μέσων FILE, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ασχολείται επίσης με τον αυτοσχεδιασμό ηλεκτρονικής και ακουστικής μουσικής.

Μάριος Τσάγκαρης     

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει κυκλοφορήσει το έργο Εμμονές Α,Β για πιάνο σόλο στο cd Μουσική για πιάνο από έλληνες συνθέτες, το έργο Ακρότητες Α,Β για πιάνο σόλο στο cd Μουσική για πιάνο από έλληνες συνθέτες 2 σολίστ: Ερμής Θεοδωράκης. Επίσης, το έργο του Regular Irregularity για κουαρτέτο εγχόρδων με ηλεκτρική ενίσχυση, κυκλοφόρησε στο cd Voluntary Electrocution του Modern e-Quartet και παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνέλαβε και δημιούργησε την μουσική εγκατάσταση Χαμηλή Πιστότητα, με την οποία συμμετείχε στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών, στην Αθήνα, το 2003. Έχει συνθέσει έργα για σόλο όργανα, μικρά σύνολα, για ορχήστρα, έργα φωνητικής μουσικής, καθώς και πληθώρα ηλεκτροακουστικών έργων. Επίσης έχει επενδύσει, μουσικά, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, διαφημιστικά σποτ και θεατρικές παραστάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://artefactsensemble.gr/

https://www.facebook.com/artefactsensemble.gr/

https://soundcloud.com/unsample

www.lefterispapadimitriou.com

Unsample: Λευτέρης Παπαδημητρίου, Μάριος Τσάγκαρης 
Video art by: Βέρα Λυν, Χρήστος Τσάμης, Αργυρω Χ., Unsample
ARTéfacts Ensemble: Guido De Flaviis: σαξόφωνο | Σπύρος Τζέκος: κλαρινέτο | Λαέρτης Κοκολάνης: βιολί | Μάριος Δαπέργολας: βιόλα | Θοδωρής Βαζάκας: κρουστά | Κώστας Σερεμέτης: κρουστά | Λουίζος Ασλανίδης: σκηνοθεσία

Φωτογραφίες ARTéfacts Ensemble: Remy Musser

Βίντεο