Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ

Αρχείο Παίχτηκε από 14/10/2022 έως 04/12/2022
στο Olvio
Διάρκεια: 75' (χωρίς διάλειμμα)
Διασκευή: Ομάδα Art Vouveau
Σκηνοθέτης: Δανάη Τίκου
Σκηνογραφία: Ελένη Βαρδαβά
Κοστούμια: Ελένη Βαρδαβά
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Μουσική: Γιάννης Σελέκος (Μουσική - Πιάνο)
Κίνηση: Camilo Bentancor
Ερμηνεύουν: Τάσος Δημητρόπουλος, Αφροδίτη Κλεοβούλου, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Johnny O, Φοίβος Συμεωνίδης, Δανάη Τίκου
Παίζουν μουσική: Γιάννης Σελέκος

Περιγραφή

«ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ» της ομάδας ART VOUVEAU, μια από τις πιο ιδιαίτερες, γοητευτικές και απολαυστικές παραστάσεις των τελευταίων ετών, συνεχίζεται στο Θέατρο OLVIO έως τις 4 Δεκεμβρίου. Το θεατρόφιλο κοινό ανταποκρίθηκε με θέρμη στην ξεχωριστή αυτή παράσταση και έδωσε στην ομάδα ART VOUVEAU το έναυσμα να συνεχίσει για τέσσερις ακόμη Κυριακές, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Περισσότερα

Η παράσταση έχει ανέβει περισσότερες από δέκα φορές μέχρι τώρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Σύρο, Πήλιο, Προύσα και Τραπεζούντα. Η θερμή ανταπόκριση των θεατών και του Τύπου φέρνουν την βουβή αυτή κωμωδία, που συγκινεί μεγάλους και μικρούς θεατές, ξανά στο Θέατρο ΟΛΒΙΟ. Η σκηνοθεσία είναι της Δανάης Τίκου, ενώ στην ομάδα των πέντε ηθοποιών της ART VOUVEAU έρχεται να προστεθεί ο ταλαντούχος Johnny O της ομάδας Splish Splash. Μαζί ζωντανεύουν την συναρπαστική, πολύσημη ιστορία με αστείρευτη ενέργεια και εκφραστική κίνηση, ερμηνεύοντας πολλούς εναλλασσόμενους ρόλους. Την κίνηση επιμελείται ο έμπειρος Camilo Bentancor, ενώ όλη η παράσταση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική πιάνου, σε μουσική σύνθεση και εκτέλεση του Γιάννη Σελέκου.

ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ είναι ένα παλιό ινδικό παραμύθι, που δείχνει απλό σε πρώτο επίπεδο. Είναι όμως ταυτόχρονα μια ιστορία γεμάτη σοφία και σημαντικά νοήματα, που διατρέχει τους αιώνες με τα μηνύματά της και που εύκολα την ανάγει κανείς στο σήμερα. Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο, που πραγματεύεται διαχρονικές αξίες: τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου, τον αγώνα εναντίον στην βία και την αδικία, το να στέκεται κανείς στα δικά του πόδια -κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Αυτό που κάνει την παράσταση ακόμη πιο ιδιαίτερη και μοναδική, είναι πως η ομάδα ART VOUVEAU χρησιμοποιεί την εκφραστική «γλώσσα» της σιωπής, καθώς η ιστορία ξετυλίγεται με άξονα τις τεχνικές αφήγησης του βωβού́ κινηματογράφου και της slapstick κωμωδίας.

Η θεατρική ομάδα Art Vouveau (artvouveau.com) ιδρύθηκε το 2013 στην Αθήνα με κοινό όραμα τη δημιουργία ενός πρωτότυπου σκηνικού κώδικα που υπερβαίνει τα όρια της γλώσσας, αντλώντας υλικό από ποικίλες μορφές τέχνης και συνδυάζοντας παραδοσιακές θεατρικές φόρμες, όπως η Κομέντια Ντελ Άρτε και το Θέατρο Μάσκας, με σύγχρονες τεχνικές αφήγησης που συναντάμε στις βωβές ταινίες και στο σωματικό θέατρο. ‘Έχει στο ενεργητικό της τρεις επιτυχημένες θεατρικές παραγωγές: “Τα δεκανίκια, ή πώς ξέμαθα να περπατώ”, “Επιστροφή στο Μπουντεγιόβιτσε”, “Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι”. Οι παραστάσεις της ομάδας έχουν διακριθεί εντός και εκτός συνόρων. Την περασμένη σεζόν η ομάδα Art Vouveau σε συνεργασία με την ομάδα Κοπέρνικος δημιούργησε την παιδική θεατρική παράσταση “Δίπλα- δίπλα”, παραγωγή του Εθνικού θεάτρου.

H ΥΠΟΘΕΣΗ

Σε μια μικρή́, απομακρυσμένη πολιτεία, η ζωή́ κυλά́ ήρεμα... μέχρι την ημέρα που ο νεαρός βασιλιάς, σε μια συνηθισμένη περιήγησή του, πέφτει σε έναν γκρεμό́, με αποτέλεσμα τα πόδια του να μην τον βαστάνε πια. Οι πιο ξακουστοί́ θεραπευτές, παράξενοι και εκκεντρικοί́, θα τον επισκεφτούν – χωρίς αποτέλεσμα. Τότε δίνει μια εξωφρενική́ βασιλική́ διαταγή́: « Όλοι υποχρεωτικά́ θα περπατούν με δεκανίκια!» Και έτσι γίνεται. Ο καιρός περνάει... και πλέον στην πολιτεία αυτή́ κάθε βήμα συνοδεύεται από́ τον μεταλλικό́ ήχο που κάνει το δεκανίκι, καθώς στηρίζει τα - αδύναμα πια - πόδια των υπάκουων ανθρώπων.

Μια μέρα όμως, ο βασιλιάς πεθαίνει... και μια απρόσμενη επίσκεψη δίνει στους πολίτες μία και μοναδική́ ευκαιρία να θυμηθούν όσα με τη βία είχαν ξεχάσει…

Βοηθός σκηνοθέτη: Πωλίνα Χρυσάφη
Video: Τάσος Δημητρόπουλος
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς, Τάσος Δημητρόπουλος

 

Θα μας βρείτε:

www.artvouveau.com

Instagram page: artvouveau

Facebook page: art vouveau

Στο αρχικό ανέβασμα η διανομή ήταν: Τάσος Δημητρόπουλος, Αφροδίτη Κλεοβούλου, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Χρήστος Παληογιάννης, Φοίβος Συμεωνίδης, Μαρία Ψαρολόγου

Φωτογραφίες

Βίντεο

20 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η παράσταση ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου.
  Εντυπωσιακός ο τρόπος των ηθοποιών που επικοινώνησαν το παραμύθι δίχως να μιλούν.
  Το δούλεψαν πάρα πολύ γιατί ήταν απόλυτα συντονισμένοι κινητικά. Γρήγορος ρυθμός, ευλυγισία και πολύ χιούμορ. Ο πιανίστας φυσικά που κρατούσε το τέμπο, καταπληκτικός.
  Είναι από τις παραστάσεις που θα θυμάμαι πάντα.
  Συγχαρητήρια σε όλους για την υπέροχη δουλειά.
  Ευχαριστώ θεατρομάνια

 2. Εξαιρετική παράσταση!!! Υπέροχοι όλοι τους !!!
  Τους art vouveau ,τους είχα παρακολουθήσει σε παλιότερη παράσταση τους στο θέατρο ροές και ήταν το ίδιο εκπληκτικοί κι εκεί !! .Αξίζει να πάτε να τους δείτε !!
  Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης!! Σας ευχαριστώ πολύ

 3. Υπέροχη παράσταση. Καταπληκτικοι όλοι οι ηθοποιοί. Δεν είχα ξαναδεί βουβό θέατρο και ομολογώ ότι με κατέπληξε η εκφραστικότητα των ηθοποιών. Εξαίρετος και ο πιανίστας που συνόδευε υπέροχα τις κινήσεις των ηθοποιών με τη μουσική του. Ιδιαίτερα επίκαιρη η ιστορία του βασιλιά που μένει ανάπηρος και αναγκάζει τους υπηκόους του να περπατούν με δεκανίκια ώσπου ξεχνούν να περπατούν κανονικά. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Ευχαριστώ θεατρομάνια!

 4. Καλή προσπάθεια. Είναι σίγουρα δύσκολο εγχείρημα. Αλλά χρειάζεται περισσότερο απλότητα και αφαίρεση το όλον. Ο φωτισμός κατέστρεφε. Βέβαια αν έβλεπα πρώτη φορά αυτού του είδους το θέατρο και δεν είχα δει αρκετές παραστάσεις του James Thiérrée μπορεί να με ενθουσίαζε περισσότερο.

 5. Εξαιρετική παράσταση!!! Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!!! Οι ερμηνείες των ηθοποιών, καθώς κι ο πιανίστας που συνόδευε με τη μελωδία του το έργο ηταν φανταστικά!!! Αξίζει να παιχτεί κι για 4η σεζόν!!!

 6. Εξαιρετική παράσταση και ιδιαίτερο θέαμα, μιας και ήτο η πρώτη φορά που παρακολουθούσα βωβό θέατρο... Με χαροποίησε το γεγονός οτι το θέατρο ήταν κατάμεστο, καθώς αποδεικνύεται οτι χαίρει αναγνώρισης. Οι καλλιτέχνες (ηθοποιοί και μουσικός) μας εξέπληξαν με την υπερπροσπάθειά τους. Από τα λίγα θεάματα που θα έβλεπα ευχαρίστως δεύτερη φορά...

 7. Συγκλονιστική παράσταση! Όλοι οι ηθοποιοί απέδωσαν με τη γλώσσα του σώματος και των εκφράσεών τους το ινδικό παραμύθι, με απόλυτη πιστότητα. Μ ε συνεπήρε η παράσταση από την αρχή έως το τέλος. Πολλά συγχαρητήρια κι ευχαριστώ θερμά τη θεατρομάνια για την πρόσκληση.

 8. Πήγα με επιφυλάξεις γιατί δεν είχα ξαναδεί βουβό θέατρο, όμως η παράσταση αποδείχτηκε πολύ, μα πάρα πολύ ανώτερη των προσδοκιών μου. Χίλια μπράβο στους υπέροχους και άξιους ηθοποιούς για τον άθλο που έβγαλαν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία, αλλά και στον πιανίστα που έπαιζε καθ όλη τη διάρκεια του έργου. Δεν ήταν τυχαίο το παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος, ούτε το γεγονός ότι το θέατρο ήταν γεμάτο σε παράσταση που παίζεται για τρίτη χρονιά. Όσοι δεν την είδατε, μην τη χάσετε! Ευχαριστώ θερμά τη ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την πρόσκληση!