Τα Κάλαντα

Αρχείο Παίχτηκε από 21/12/2017 έως 22/12/2017
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Σκηνοθέτης: Λευτέρης Γιοβανίδης
Ερμηνεύουν: Στους ρόλους των Βοηθών του Άγιου Βασίλη, Δημήτρης Μακαλιάς και Σωκράτης Πατσίκας

Περιγραφή

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος μεταγράφει για τα εγγόνια του και για τα παιδιά όλου του κόσμου κάλαντα και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τον Πόντο, την Κρήτη, τη Θράκη, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και άλλα μέρη της Ελλάδας που παρουσιάζονται στο Μέγαρο για πρώτη φορά. Δύο εορταστικές συναυλίες του μεγάλου έλληνα συνθέτη στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα.

Περισσότερα

«Γιάννης Μαρκόπουλος: Τα Κάλαντα»

Πρώτη παρουσίαση

Επίσημη προσκεκλημένη του, η Ξένια Καλογεροπούλου, στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο, «μια εμβληματική προσωπικότητα, όπως λέει ο Γ. Μαρκόπουλος, συνυφασμένη με το παιδικό θέατρο που θα αποδώσει ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, συμβολικά για τη ζωή και το πνεύμα.» Συμμετέχουν 11μελές σύνολο της Ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί» (διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη, καλλιτεχνική διεύθυνση: Καλλιόπη Γερμανού). Στους ρόλους των Βοηθών του Άγιου Βασίλη οι Δημήτρης Μακαλιάς και Σωκράτης Πατσίκας. Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη.

«ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ» και ο Γιάννης Μαρκόπουλος

«[…] Η σχέση μου με τα κάλαντα είναι ισχυρή. Από τα παιδικά μου χρόνια τα τραγουδούσα μαζί με τους συμμαθητές μου συνοδεύοντάς τα με βιολί, ακορντεόν, φυσαρμόνικα, διάφορα τυμπανάκια, τριγωνάκια και φλογέρες. Πηγαίναμε από γειτονιά σε γειτονιά και από σπίτι σε σπίτι. Κρατούσαμε ένα καραβάκι στολισμένο και ένα καλαθάκι. […]

Δωδεκαετής έφτιαξα μια μελωδία θέλοντας να κάνω και δικά μου κάλαντα. Το 1971-72 τη χρησιμοποίησα για το τραγούδι-χορικό «Μαλαματένια λόγια» στο μουσικό μου έργο Θητεία σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Η θητεία μου στα κάλαντα είναι λοιπόν μακρόχρονη […].

Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε με πρόταση της κόρης μου για τα ελληνικά κάλαντα, που έγινε τελικά μια μουσική παράσταση. Την αφιερώνω στα εγγόνια μου και σε όλα τα παιδιά του κόσμου, υπενθυμίζοντας κάτι που είχα πει παλαιότερα: τα παιδιά, πριν διαμορφωθούν, είναι οι πνευματικοί μας άρχοντες.»

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Διήγηση παραμυθιών Ξένια Καλογεροπούλου

Παιδική Χορωδία Ωδείου Αθηνών

«Μικροί Μουσικοί»
Διδασκαλία Χριστίνα Μιχαλάκη

Καλλιτεχνική διεύθυνση Καλλιόπη Γερμανού

 

Μουσικό Σύνολο Παλίντονος Αρμονία

https://www.facebook.com/megaron.gr

http://www.pinterest.com/megaronathens/

 

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οντας αυτη τη στιγμη ανεργη δεν θα μπορουσα να παω το παιδι μου στο μεγαρο μουσικης.σε ευχαριστω θεατρομανια που μου εδωσες την ευκαιρια να του κανω ενα τοσο μοναδικο και ξεχωριστο δωρο.καταπληκτικη παρασταση ,μοναδικες εικονες στο μεγαρο απιστευτο γεμισμα και γαληνη που μονο ο πολιτισμος προσφερει.ευχαριστουμε!μπραβο σας!χρονια πολλα!!!