Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι

Αρχείο Παίχτηκε από 11/03/2017 έως 09/04/2017
στο Βικτώρια
Διάρκεια: 80'
Κείμενο: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ
Σκηνοθέτης: Γιάννης Φαλκώνης
Ερμηνεύουν: Γεωργία Ζώη, Κατερίνα Αγγελάκη Ρούκ, Γιάννος Θεοδούλου, Δήμητρα Ζέρβα

Περιγραφή

Κάθε Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή στις 7.30, η Κατερίνα Αγγελάκη Ρούκ σε μια παράσταση για την αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης, την αναμέτρηση με το χρόνο, την απώλεια, τον αγώνα της επιβίωσης, το όνειρο, τον έρωτα, την τέχνη της ποίησης και τελικά τη ζωή την ίδια!

Περισσότερα

Το «Έαρ» Βικτώρια εγκαινιάζει τη Δεύτερη Σκηνή του και με τιμή υποδέχεται στις 11 Μαρτίου, την ποιήτρια και μεταφράστρια, Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, σε μια παράσταση εμπνευσμένη από την τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Φαλκώνη, με την ίδια επί σκηνής να συνομιλεί με τον εαυτό της σε προηγούμενη ηλικία, ερμηνευμένο από την Γεωργία Ζώη. Παίζουν επίσης, ο Γιάννος Θεοδούλου και η Δήμητρα Ζέρβα, που ερμηνεύει ζωντανά στο πιάνο τις πρωτότυπες  μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Ψυχογιού.

Για την παράσταση

«Ήταν μια μέρα παράξενη. Μια μοναξιά με είχε τυλίξει σαν σύννεφο βαρύ. Στράφηκα στην ποίηση, όπως πάντα όταν δυσκολεύομαι στη ζωή. Αλλά κι εκείνη απουσίαζε. Αυτό το καταλαβαίνω, σκέφτηκα, αφού η νιότη είναι η κύρια πηγή της ποίησης κι ακολουθεί η έμπνευση που γεννιέται από το σμίξιμο πόνου και νιότης. Και τότε μου ήρθε η ιδέα ν’ αποκτήσω έναν καινούργιο συνομιλητή: τον εαυτό μου. Ήταν ξαφνικά πολλά που ήθελα να τον ρωτήσω, πάντα το ’θελα, αλλά όλο κάτι άλλο συνέβαινε, πιο σημαντικό, και τον ξεχνούσα. Τώρα τον βάζω απέναντι στις δύσκολες πληγές της ζωής μου και του λέω να ξαναπαίξει το έργο, που δεν του είχα δώσει ποτέ σημασία, να δω πώς αντιμετωπίζει τον πόνο, τον καθρέφτη με την ανίερη επικαιρότητά του, το άδειο –άδειο ακόμη κι από επιθυμίες–, το χρόνο κ.ά. Έτσι, εγώ κι εγώ συνομιλούμε, καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο, κι αν όχι… θα τα ξαναπούμε»

Για την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στην Αθήνα, στη νότια Γαλλία και αποφοίτησε στη Γενεύη με το δίπλωμα Μεταφραστών και Διερμηνέων (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά). Η πρώτη της δημοσίευση έγινε το 1956 στην Καινούρια Εποχή. Άρθρα της για την ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες ανά τον κόσμο. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και βρίσκονται σε παγκόσμιες ανθολογίες. Το 1984 της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 2000 το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της. Το μεταφραστικό της έργο επικεντρώνεται στην ποίηση. Έχει εκδώσει περίπου είκοσι ποιητικές συλλογές.

«ΕΓΩ: Η ευτυχία δε χρειάζεται περιγραφή ούτε ερμηνεία. Αν σου τύχει, χρειάζεται μόνο η εξυπνάδα να την αναγνωρίσεις, κι έπειτα αυτή κυλάει σαν νερό στ’αυλάκι και σε ποτίζει. Κα κάποτε, βέβαια, στερεύει.»

Κείμενο: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Φαλκώνης
Σκηνικά: Γιάννης Βλάχος
Κοστούμια: Δήμητρα Ζέρβα
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Φαλκώνης, Κώστας Χλίβας
Μουσική: Γιώργος Ψυχογιός
Πιάνο: Δήμητρα Ζέρβα
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννος Θεοδούλου 

Το λογότυπο του «Έαρ» Βικτώρια από έργο του ζωγράφου Γιώργου Σταθόπουλου