Το χρονικό των δέκα ημερών

Αρχείο Παίχτηκε από 14/07/2021 έως 19/07/2021
Δραματουργική επεξεργασία: Μάνια Παπαδημητρίου
Σκηνοθέτης: Μάνια Παπαδημητρίου
Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας
Μουσική σύνθεση: Μαρίνα Χρονοπούλου
Ερμηνεύουν: Αγγελική Καρυστινού

Βαγγέλης Ψωμάς(Αφήγηση), Μάνια Παπαδημητρίου(Αφήγηση)
Τραγουδούν: Ηρώ Σαΐα
Παίζουν μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου(πιάνο)

Σχετικά

1) Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα

Τετάρτη, 14 Ιουλίου στις 21:00

Επειδή η είσοδος είναι δωρεάν και οι θέσεις περιορισμένες παρακαλούμε να βρίσκεστε στο χώρο εγκαίρως για να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας.


2) Πολιτιστικό Κέντρο Αρτέμιδος
Λεωφόρος Αρτέμιδος 137, Αρτέμιδα

Δευτέρα, 19 Ιουλίου στις 21:00

Κρατήσεις από τις 16 Ιουλίου και μετά στο τηλέφωνο: 6907905426


Μια μουσικοθεατρική παράσταση πάνω στο κείμενο της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη με τον ομώνυμο τίτλο

Η Αγάπη-Μολυβιάτη Βενέζη αφηγείται. Μια αληθινή ιστορία, μια ιστορία ντοκουμέντο. Ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει πόσο η «Αγάπη» και η δύναμη με την οποία οπλίζει τον άνθρωπο μπορεί να νικήσει την φρίκη του πολέμου. Συγγραφέας η ίδια και αδελφή του μεγάλου συγγραφέα Ηλία Βενέζη, υπόσχεται ένα ταξίδι στην εποχή του μεγάλου κακού στην Μικρά Ασία.

Αμέσως μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Αϊβαλί το ’22, ρίχνεται στη φωτιά να σώσει τον αδελφό της. Κι εκεί που όλα έχουν χαθεί, σχεδόν λιπόθυμη, στο χείλος του θανάτου, συναντά άνθρωπο ξεχωριστό, εχθρό και αλλόθρησκο, αλλά κι αληθινό σωτήρα, που είχε κάποτε ορκιστεί εκδίκηση ενάντια στους Έλληνες. Μα τα μάτια της Αγάπης, έμοιαζαν με κείνα, της αδερφής του, που ‘χασε από χέρι ελληνικό. Κι αντί να τη σκοτώσει, κρύβει εκείνη και τον πατέρα της μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Η Αγάπη Μολυβιάτη μας απαντά πως η πίστη στον άνθρωπο νικά τη φλόγα του μίσους που γεννά ο πόλεμος. Σα θαύμα μοιάζει η συνάντησή της με τον Τούρκο στρατιώτη. Ένα θαύμα που μάλλον έσωσε και τον ίδιο τον Ηλία Βενέζη…


Η Μάνια Παπαδημητρίου σκηνοθετεί την Αγγελική Καρυστινού σε ένα μοναδικό θεατρικό μονόλογο, ντυμένο με την πρωτότυπη μουσική της Μαρίνας Χρονοπούλου και τη μελωδική φωνή της Ηρώς Σαΐα, με φόντο εικόνες αυθεντικές από τα χρόνια εκείνα της φωτιάς. Μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο «Το χρονικό των 10 ημερών», ένα ημερολόγιο της ίδιας της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη, ένα μνημείο ειρήνης και αγάπης τόσο αδελφικής, όσο και προς κάθε πλάσμα ζωντανό που ούτε ήθελε ούτε επεδίωξε ποτέ τον πόλεμο, αλλά βρέθηκε στη δίνη του ως θύμα των καιρών και της διεθνούς συγκυρίας.

Βίντεο: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου – Ίρις Κατσούλα


Φωτογραφίες