Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Αρχείο Παίχτηκε από 17/12/2016 έως 26/02/2017
στο Studio Μαυρομιχάλη
Διάρκεια: 60' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Δήμητρα Στάικου
Σκηνοθέτης: Τάκης Παρασκευόπουλος
Ερμηνεύουν: Ελένη Τζαγκαράκη, Βίκυ Κουκουτσίδη, Δήμητρα Στάικου

Περιγραφή

Όλο το έργο διαδραματίζεται σε μια σε μια στάση λεωφορείου, όπου κάθεται μια ηλικιωμένη γυναίκα με περίεργη όψη, τα ρούχα της δείχνουν αλλόκοτα, κρατά μια βαλίτσα. Φορά ακουστικά από τα οποία ακούγεται το passenger του IGGy Pop κι εκείνη κουνιέται στο ρυθμό του. Σε λίγο πλησιάζει μία νεότερη γυναίκα που κάθεται κοντά της λαχανιασμένη και ανακουφισμένη που τη βρήκε. Η ηλικιωμένη θέλει να αποδράσει από το σπίτι τους -που της μοιάζει με νεκρά φύση- αποτολμώντας την αναζήτηση της ελευθερίας και της νεανικής φρεσκάδας.

Περισσότερα

«Η Δήμητρα Στάικου, αν και μόνο 24 χρονών, φαίνεται να έχει αυτήν την επίγνωση του τραγικού. Μεγαλώνοντας θα αποχτήσει και τη βαθιά του γνώση […]  Μέχρι τότε ας είμαστε μαζί της», έγραφε ο συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης, συστήνοντας τη Δήμητρα στο κοινό, στο πρώτο της έργο «Παιχνίδια ή ένα φερμουάρ που έχει κολλήσει», που παρουσιάστηκε την περασμένη θεατρική σεζόν. Η Δήμητρα Στάικου συνεχίζει φυσικά να γράφει και φέτος παρουσιάζει (από 17/12) «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου», που θα ανέβει σε σκηνοθεσία Τάκη Παρασκευόπουλου στο Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, τηλ: 210-645.33.30).

Σε μια στάση λεωφορείου

Η Μάνα, η Κόρη, ένας αστυνομικός, ένας παπάς και μια νεαρή, είναι τα πρόσωπα του έργου «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου», που θα παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9.15 μμ.

Από το συγγραφικό σημείωμα

«… Τρεις γυναίκες: Μάνα, κόρη, εγγονή, αλλά ίσως αυτό να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί θα λειτουργούσαν έτσι ακόμη και αν δεν είχαν δεσμό αίματος. Τα πρόσωπα του έργου είναι οποιοσδήποτε θα μπορούσαμε να συναντήσουμε σε μια στάση λεωφορείου, να αναχωρεί. Στις γυναίκες αυτές βλέπουμε πρόσωπα, που σαρκάζουν την εξουσία, τους θεσμούς της, τη θρησκεία και την κοινωνική ευνομία. Χάνουν και βρίσκουν τον εαυτό τους, πότε δρώντας λογικά πότε παράλογα, αλλά πάντα με χιούμορ. Γιατί η κατάρα του homo normalis, του φυσιολογικού κοινωνικά ανθρώπου, είναι από τις πιο δύσκολες επιταγές…».

Λίγα λόγια για την συγγραφέα του έργου Δήμητρα Στάϊκου

Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή το 2014.

Σπούδασε θέατρο στην Πράξη 7 και στην Κεντρική Σκηνή της Μ. Ντενίση, έκανε μαθήματα υποκριτικής με την ηθοποιό του Εθνικού Θεάτρου Λαμπρινή Λίβα, σεμινάρια αυτοσχεδιασμού με την ηθοποιό Χρύσα Παππά και μαθήματα τραγουδιού με την Άννα Λάκη.

Πήρε μέρος σε συνέδρια προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών-Model UN από το 2010 έως το 2012 (Θεσσαλονίκη, Cambridge, Singapore, Instabul), ενώ το 2012 παρακολούθησε μαθήματα αγγλικού δικαίου στο Cambridge Summer Law School.

Γνωρίζει Αγγλικά Γαλλικά και Ισπανικά.

Στον Κινηματογράφο, έπαιξε στον ΝΟΤΙΑ του Τ. Μπουλμέτη.

Στην τηλεόραση, έχει παίζει στα: ΔΕΚΑΤΗ ΕΝΤΟΛΗ (σκην. Πάνου Κοκκινόπουλου), ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ σκην. Σπύρος Ρασιδάκης, ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ σκην. Βασίλη Θωμόπουλου - Παναγιώτη Κούτρα, ΔΙΚΑΙΩΣΗ σκην. Δημήτρη Αρβανίτη, ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ σκην. Δημήτρη Αρβανίτη, Θανάση Τσαουσόπουλου, Ρέινα Εσκενάζυ, ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ, σκην. Αντώνη Αγγελόπουλου.

Στο Θέατρο έχει παίξει στα έργα: ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Η ΕΝΑ ΦΕΡΜΟΥΑΡ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΣΕΙ (κείμενο της ιδίας, σκην. Δημήτρη Γιαμλόγλου), Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΠΟΛΗΣ (σκην. Γιώργου Γρηγοριάδη), ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΟΣ (θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, Θεσσαλονίκη).

Σκηνοθεσία: Τάκης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά: Ηλίας Γαβριήλ
Κοστούμια: Μαρίνα Μπασέτα
Φωτογραφία: Ευάγγελος Καραλής
sound design: Αλέξανδρος Πετράτος

48 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οι παραστάσεις που βλέπω τα τελευταία χρόνια στο Studio Μαυρομιχάλη είναι ιδιαίτερα καλές και προσεγμένες όπως ακριβώς και αυτή. Το κείμενο, αν και μικρό, ήταν έξυπνο και είχε ροή. Δεν έκανε ''κοιλιά'' ούτε για ένα λεπτό παρά το γεγονός ότι το θέμα του ήταν τόσο δύσκολο. Είχε ανατροπές ακριβώς εκεί που έπρεπε. Οι χαρακτήρες ήταν υπέροχοι και μπράβο στη Δήμητρα Στάικου που παρά το νεαρό της ηλικίας της μπόρεσε να δημιουργήσει το ψυχογράφημα γυναικών διαφορετικών ηλικιών από τη δική της.Ερμηνευτικά ήταν πολύ καλό, με ελάχιστα προβληματάκια κυρίως στην ερμηνεία των αντρικών ρόλων από την Κα Στάικου. Η σκηνοθεσία ήταν καλή αλλά υπήρχαν ορισμένες λεπτομέρειες, κυρίως στα σκηνικά και τη λειτουργικότητά τους που αν είχαν δουλευτεί καλύτερα το έργο θα ήταν άψογο!

 2. Καταπληκτική η παράσταση το φαινομενο του θερμοκηπιου!!! Την προτείνω ανεπιφύλακτα να την δουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για μια παράσταση με κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς σαρκαζει και τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας και περιέχει σκηνές παρμενες μέσα από την καθημερινή ζωή!!! Πολύ ψαγμενο έργο!!Συγχαρητήρια στους ηθοποιούς και στην σεναριογραφο!!!! Πολύ ψαγμενη και σε πάρα πολύ μικρή ηλικία!!!Συγχαρητήρια!!!Ευχαριστούμε πολύ θεατρομανια για τις διπλές προσκλήσεις, περάσαμε μια υπέροχη βραδιά την Κυριακη19/2/2017!!!

 3. Καταπληκτική η παράσταση το φαινομενο του θερμοκηπιου!!! Την προτείνω ανεπιφύλακτα να την δουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για μια παράσταση με κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς σαρκαζει και τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας και περιέχει σκηνές παρμενες μέσα από την καθημερινή ζωή!!! Πολύ ψαγμενο έργο!!Συγχαρητήρια στους ηθοποιούς και στην σεναριογραφο!!!! Πολύ ψαγμενο σε πάρα πολύ μικρή ηλικία!!!Συγχαρητήρια!!!Ευχαριστούμε πολύ θεατρομανια για τις διπλές προσκλήσεις, περάσαμε μια υπέροχη βραδιά την Κυριακη19/2/2017!!!

 4. Παρακολουθήσαμε την παράσταση την Κυριακή 19/2
  Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση,πολύ έξυπνη η ανατροπή στην θέση κόρης μητέρας.Ανθρώπινες καταστάσεις που μπορεί να συμβαίνουν στις οικογένειές μας θίγονται από το πολύ καλό κείμενο της κυρίας Στάικουι.
  Ευχαριστούμε πολύ την Θεατρομάνια για την πρόσκληση

 5. Αρκετα καλη παρασταση με επικαιρο θεμα.Τιποτα δεν προδιαθετει αυτο που συμβαινει στην αρχη και στο τελος.Ευγενικο προσωπικο θεατρου και ζεστος χωρος.Ευχαριστουμε τη παραγωγη τη θεατρομανια για τις προσκλησεις!

 6. Πήγαμε χθες το βράδυ (19/2) και είδαμε την παράσταση!
  Πολύ ωραία εισαγωγή!
  Οι ερμηνείες τους επίσης πολύ καλές...
  Και συγχαρητήρια στη συγγραφέα... Μία νέα κοπέλα, τόσο ταλαντούχα...
  Ευχαριστούμε πολύ θεατρομάνια για την πρόσκληση.. 🙂

 7. Πολυ ωραία και εκκεντρική παράσταση..θα μπορέσε να διαρκεί λίγο ακόμα... διότι τελειώνει λίγο απρόσμενα..!! Ίσως να μπορεί να δικαιολογηθεί ότι η συγγραφέας ειναι νέα.. ευχαριστώ πάντως για την πρόσκληση...

 8. Όμορφο κείμενο και καλοδουλεμένη παράσταση. Γλυκιά και πικρή μαζί.
  Η μικρή διάρκεια εμποδίζει το έργο από το να πλατειάσει και αυτό λειτουργεί μόνο θετικά.
  Πανέξυπνο και το τρικ πριν ανοίξουν οι πόρτες της αίθουσας αν και δεν το "βλέπουν" πολλοί.
  Ευχαριστούμε πολύ για τις προσκλήσεις.

 9. Είδα την παράσταση στις 12/02/2016.
  Οσο αυξάνονται οι παράστάσεις που βλέπω στο studio Μαυρομιχάλη τόσο μου αρέσει περισσότερο ο χόρος.
  Απο την παράσταση εχω να κρατήσω και να πω τα εξής.
  Το πολύ "δυνατό" κείμενο είναι που ξεχωρίζει και πρέπει να αναδειχθεί. Νομίζω οτι ο χώρος θέλει τέτοια κείμενα γιατί έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να γεμίσει απο σκηνικά υπερπαραγωγές οπότε πρέπει να πατήσουν κάπου αλλού για να εντυπωσιάσουν.
  Μινιμαλ λοιπόν σκηνοθεσία με υπέροχο κείμενο.
  Το γέλιο και η προσωπική αναζήτηση μέσω της σκέψης εναλλάσονται στον θεατή. Με διαφορετικούς ρυθμούς στον καθένα. Παρόλα αυτά νομίζω οτι σε όλους πρέπει να δημιούργησε συναισθήματα χαράς έκπληξης και σκέψης.
  Μου δημιούργησε οικεία συναισθήματα καθώς έχω περάσει στο κοντινό μου περιβάλλον μια αλλόκοτη σχέση μητέρας και γιαγιάς.
  Ο σαρκασμός της θρησκειας ενώ τον είχα φοβηθεί απο πριν ήταν πολύ εύστοχος.
  Σε γενικές γραμμές ήταν μια ευχάριστη παράσταση και αν δεν ειχα παρακολουθήσει φέτος παραστάσεις απερίγραπτης ομορφιάς είμαι σιγουρος οτι θα με ενθουσίαζε περισσότερο αλλα δυστυχώς πάντα όσο και να προσπαθείς να το αποβάλλεις έρχεται η συγκριση.
  Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

 10. Παρακολούθησα την παράσταση στις 4/2/17.
  Στο πρώτο μισό περιείχε ωραία κωμικά στοιχεία και ανάλαφρο κλίμα, αλλά στο δεύτερο μισό της όλα ανατράπηκαν με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο και αυτό ήταν που μου άρεσε περισσότερο. Αποτυπώνονται οι "κύκλοι" που κάνει η ζωή και το φινάλε είναι σίγουρα συγκινητικό.

 11. με την θεατρομάνια είδα μια πολύ όμορφη παράσταση. Πολύ καλές ερμηνείες και απο τις τρείς κυρίες .Εξαιρετικό το κείμενο,πολύ έξυπνη η ανατροπή της θέσης κόρης- μάνας.Μπράβο στην νεαρή συγγραφέα Δήμητρα Στάικου.

 12. Παρακολούθησα την παράσταση το Σάββατο 4/2/17.
  Ο χώρος του θεάτρου μου άρεσε.
  Το έργο μου άρεσε. Οι κυρίες Τζαγκαράκη και Κουκουτσίδη μου άρεσαν πολύ στους ρόλους τους. Η κυρία Στάικου στην ηθοποιία υστερεί αλλά φαντάζομαι πως θα αυτοπροσδιορίζεται ως συγγραφέας-σεναριογράφος και όχι ως ηθοποιός. Η διάρκεια του ήταν 45 λεπτά. Με πρόσκληση και εφόσον μετά έχεις κανονίσει άλλη έξοδο θα το πρότεινα αλλιώς όχι και λόγω της μικρής του διάρκειας. Δεν λέω φυσικά πως η σεναριογράφος θα έπρεπε να κάνει άσκοπα γεμίσματα απλά και μόνο για να μεγαλώσει η διάρκεια. Ίσως θα ήταν ωραίο να δεις σε μια βραδιά 2 ή και 3 τέτοιας διάρκειας έργα.

 13. ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ . ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΑ ΣΤΑΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑ ΤΟ ΝΕΑΡΟ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΑΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΜΑ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ . ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

 14. Εξαιρετικη παρασταση με μηνυματα που ολους μάς προβληματιζουν. Δυνατοι διαλογοι, μινιμαλ σκηνικη παρουσια που υποβοηθει στη εστιαση του θεατη στην ουσια του εργου. Οι ηθοποιοι ζωντανευουν το εργο κ "γινονται"οι ρολοι...εξαιρετικες οι τρεις.
  Συγχαρητηρια ειδικοτερα στην νεαρη Δήμητρα Στάικου, ηθοποιος κ συγγραφεας του εργου. Αναμενουμε επομενες δουλειες..

 15. Ευχαριστούμε πολύ Θεατρομανία για την παράσταση!!!Ήταν μια αξιόλογη προσπάθεια που έθιγε πολλά και επίκαιρα ζητήματα!Το κείμενο είχε καλή ροή και ήταν μια φιλότιμη και αξιόλογη προσπάθεια παρά το νεαρό της ηλικίας της συγγραφέως!Και εις ανώτερα!!Αξίζει να τη δείτε!!