2138

Το περίσσιο παιδί

Αρχείο Παίχτηκε από 25/04/2020 έως
στο Faust
Διάρκεια: 60' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθέτης: Πηγή δημητρακοπούλου
Μουσική: Χρήστος Διαμαντής
Ερμηνεύουν: Αντιγόνη Σταυροπούλου, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου και Γιάννης Βερβενιώτης (ομάδα Ich Bebe)

Ακούγεται η φωνή του Γιώργου Κιμούλη

Περιγραφή

To ΠΕΡΙΣΣΙΟ ΠΑΙΔΙ είναι μια θεατρική παραβολή για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά της Αφρικής, για τα όνειρα των χορτάτων και τα περίσσια παιδιά στον πάτο του καζανιού του κόσμου.

Περισσότερα

από την ομάδα Ich Bebe

Μία φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα πρόγραμμα στο κομπιούτερ, ένα πρόγραμμα Διεκπεραίωσης. Το οποίο εντοπίζει  στα σκουπίδια ένα μωρό. Και αποφασίζει - ενάντια στους κανόνες της γεμάτης  ‘ευμάρεια’ και τεχνητή νοημοσύνη πόλης- να σώσει αυτό το περίσσιο παιδί.

Το παραβολικό παραμύθι του Θανάση Τριαρίδη «Το περίσσιο παιδί» μεταφέρεται για πρώτη φορά επί σκηνής από τη νεοσύστατη ομάδα Ich Bebe, θίγοντας το ζήτημα των ανεπιθύμητων νεογέννητων και εγκαταλελειμμένων παιδιών. Από τις 14 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη, μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2020, το Faust μας ταξιδεύει στο μέλλον, σε μία πόλη ψυχρή και απόμακρη, όπου οι υπολογιστές αποκτούν συναισθήματα που οι άνθρωποι έχουν θάψει. Ή μήπως τελικά δεν μας ταξιδεύει και τόσο μακριά; Και τα περίσσια παιδιά είναι ήδη στην πραγματικότητά μας;

 

Σημείωμα Συγγραφέα

«Η παράστασή «Το περίσσιο παιδί» είναι μια προσπάθεια να αποτυπωθεί με μια εκφραστική μεταφορά ένας αδιανόητος πόλεμος που μαίνεται σήμερα. Μιλούμε για τα εκατομμύρια των εγκαταλελειμμένων παιδιών της Αφρικής: στην Αιθιοπία, στη Νιγηρία, στην Κένυα, στην Ουγκάντα, στο Κονγκό, σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική. Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για τον αριθμό αυτών των παιδιών – ωστόσο μόνο σε επίπεδο Αφρικής πρέπει να ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια, δηλαδή δυο φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας. Τι συμβαίνει με τα παιδιά αυτά: στην συντριπτική τους προκύπτουν από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες – κι όπως ίσως ξέρετε, στις εξαθλιωμένες οικονομικά χώρες η πορνεία όλων των ειδών αποτελεί για τις περισσότερες γυναίκες έναν βασικό δρόμο επιβίωσης. Η νοσοκομειακή έκτρωση έχει δυσβάσταχτο κόστος και οι πρακτικές μέθοδοι ηθελημένης αποβολής μπορούν να καταστρέψουν το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Έτσι ως ασφαλέστερος δρόμος της απελπισίας μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης επιλέγεται η γέννα και η άμεση εγκατάλειψη του μωρού. Τα ανεπιθύμητα νεογέννητα εγκαταλείπονται λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους είτε σε μια ερημική περιοχή, οπότε και πεθαίνουν αβοήθητα σε λίγες ώρες, είτε σε κάποια κατοικημένη περιοχή, οπότε και στοιβιάζονται σε άθλια ορφανοτροφεία. Από αυτά περίπου τα μισά θα πεθάνουν από δυσεντερία τους πρώτους μήνες της ζωής τους, και τα υπόλοιπα απλώς σωρεύονται σε αδιανόητα άθλιες συνθήκες ζωής μέχρι να γίνουν έξι ή οχτώ χρονών οπότε και θα βγουν στους δρόμους για να ανακυκλώσουν την απελπισία που τα έφερε στον κόσμο. Αυτά είναι τα περίσσια παιδιά του κόσμου μας. Και βέβαια δεν υπάρχουν μόνον στην Αφρική.»

 Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα, και –στη συνέχεια- θα ταξιδέψει σε Θεσσαλονίκη, Κύπρο και άλλες πόλεις.

Επιμέλεια ήχου: Βασίλης Φαλάρας.
Αφίσα: Νικόδημος Τριαρίδης
Βίντεο-Φωτογραφίες: Ίριδα Κατσούλα.
Παραγωγή: Lead In Arts/Αντώνης Πέρης

Μία μικρή γεύση από την παράσταση:
https://www.youtube.com/watch?v=Q4rVrErxu40 (Γιώργος Κιμούλης)
https://www.youtube.com/watch?v=NC9JjghdCBk (Χριστίνα Παπατριανταφύλλου)
https://www.youtube.com/watch?v=9G77tMZc2WQ (Γιάννης Βερβενιώτης)
https://www.youtube.com/watch?v=WvWkeq5X64o&fbclid=IwAR1n2pUoCeFYXFDJtWk2vxxj66Xumzc6Cl9kJ1Nefuo28M3OqUwXs6KtViU (Αντιγόνη Σταυρόπουλου)

** Το βιβλίο Το περίσσιο παιδί κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg.

Φωτογραφίες

Βίντεο

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η προσπαθεια των 3 νέων παιδιών ειναι καλη, αν και το εγχειρημσ ειναι περισσότερο αφήγηση παρα ηθοποιία. Το πρόβλημα είναι το κείμενο της παράστασης. Θίγει ενα σοβαρό θέμα μέσα απο ενα προσωπικό βιωμα του συγγραφεα, στοχεύοντας εξοφθαλμα στο συναίσθημα του θεατή, στη στείρα δημιουργία τύψεων και συνενοχής, με μονη
    " ενδεδειγμένη λύση" τη φιλανθρωπία. Ποιά είναι η αιτία της ακραίας φτώχιας ολόκληρων κρατών και ηπείρων που γεννάει φαινόμενα όπως η μετανάστευση και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά; είναι προσωπική ευθύνη του καθενός απο εμας; μάλλον, σύμφωνα με τον συγγραφέα. Και ποια είναι η λύση; να υιοθετήσουμε όσο περισσότερα παιδιά μπορούμε; δηλαδή να απαλυνουμε το σύμπτωμα για να εχουμε ησυχη τη συνειδηση μας; οχι να εξαληθφει η φτώχια; δηλαδή η αιτία του φαινομένου; Ενας στρουθοκαμηλισμος είναι η οπτική του συγγραφέα. Κρίμα.

  2. Πολύ ωραία παράσταση αν και δεν είναι θεατρικό αλλά πιο πολύ αφήγηση ενός ιδιόμορφου «παραμυθιού». Ο συγγραφέας ασχολείται με ένα δύσκολο θέμα, έμμεσα μέσω ενός παραμυθιού, αποφεύγοντας τον διδακτισμό και το κούνημα του δακτύλου. Με αυτό τον τρόπο το κοινό της παράστασης γίνεται πιο δεκτικό στο να αφεθεί και στην συνέχεια να σκεφτεί. Πάρα πολύ καλοί οι ηθοποιοί στις ερμηνείες τους, αλλά εξαιρετική η κα. Σταυροπούλου.

  3. Ενδιαφέρουσα αφήγηση, δυνατό θέμα αληθινές ερμηνείες και ενδιαφέρον από τους συντελεστές. Δυστυχώς όμως ήταν μια προσπάθεια πολύ βιαστική χωρίς μπάτζετ και σκηνοθεσία και χωρίς να αξιοποιεί το μέσο στο οποίο παρουσιάστηκε. Δεν πρόκειται τόσο για θεατρική παράσταση αλλά αφορμή για διάλογο και προβληματισμό, όπως ήταν πιστεύω και ο σκοπός της. Ευχαριστούμε για τις προσκλήσεις

  4. Δεν θύμιζε παράσταση, παρέπεμπε περισσότερο σε αφήγηση.Το θέμα των εγκαταλελειμμένων παιδιών της Αφρικής δεν κατάφερε να αποδοθεί με μεγάλη επιτυχία διότι δόθηκε πολύ έμφαση στο πρόγραμμα διεκπεραίωσης όπου κατά την γνώμη μου έγινε και ο πρωταγωνιστής.Ωστόσο περνάει μηνύματα που σε προβληματίζουν και σου δίδεται τροφή για σκέψη και αυτό θεωρώ είναι το πιο σημαντικό. Η κινησιολογία εύστοχη αλλά η σκηνοθεσία απούσα.Θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα σκηνικά που θα μεταφέρουν τον θεατή στο μέλλον για να κατανοήσει έτσι καλλίτερα αυτό το πρόγραμμα που περιγράφετε.Οι ερμηνείες των ηθοποιών αξιόλογες.Η μουσική τέλεια!!!Σου μιλούσε κατευθείαν στην ψυχή και ήταν ότι καλλίτερο για το θέμα που πραγματευόταν η παράσταση.Θερμα συγχαρητήρια στον κύριο Χρήστο Διαμαντή για την υπέροχη μουσική καθώς και στον Γιάννη Βερβένιώτη για την ωραία φωνή του.Ευχαριστώ θερμά θεατρομάνια για την πρόσκληση!!!