2154

Του Κουτρούλη ο γάμος

Αρχείο Παίχτηκε από 23/10/2019 έως 23/11/2019
στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου
Διάρκεια: 100' (χωρίς διάλειμμα)
Στίχοι: Σοφια Καψούρου
Συγγραφέας: Α.Ρ Ραγκαβή
Δραματουργική επεξεργασία: Σμαράγδα Καρύδη
Σκηνοθέτης: Σμαράγδα Καρύδη
Σκηνογραφία: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Χορογραφία: Μπέττυ Δραμισιώτη
Ερμηνεύουν: Σμαράγδα Καρύδη, Νίκος Κουρής, Κώστας Κορωναίος, Ευγενία Σαμαρά, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γιώργος Ψυχογιός, Βασίλης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Τσώτσης, Γιώργος Σουλεϊμάν, Τάσος Ροδοβίτης, Αντώνης Κυριακάκης, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Μυρσίνη Δημοπούλου

Περιγραφή

Η People Entertainment Group παρουσιάζει σε μια μεγάλη παραγωγή την πολιτική σάτιρα «Του Κουτρούλη ο Γάμος», σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη από τις 23 Οκτωβρίου στο «Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου». Η Σμαράγδα Καρύδη επιλέγει για πρώτη φορά να σκηνοθετήσει την εμβληματική κωμωδία και πρωταγωνιστεί στη παράσταση μαζί με τον Νίκο Κουρή στον ρόλο του Κουτρούλη. Μαζί τους μια ομάδα καταξιωμένων, αλλά και νεότερων ηθοποιών και μουσικών που παίζει, χορεύει, τραγουδάει και ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης σε μουσική του Μίνωα Μάτσα.

Περισσότερα

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Μανόλης Κουτρούλης, ένας ευκατάστατος ράφτης απ’ τη Σύρο, φτάνει μαζί με τον υπηρέτη του Στροβίλη στην Αθήνα για να ζητήσει σε γάμο την φιλόδοξη Ανθούσα, κόρη του ξενοδόχου Σπύρου, που έχει ερωτευτεί. Η Ανθούσα έχει κρυφά απ’ τον πατέρα της σχέση με τον Λεωνίδα Ξανθούλη, έναν νεαρό αστυνομικό γραφέα, ο οποίος είναι επίσης πολύ ερωτευμένος μαζί της και προκειμένου να αποφύγει το γάμο με τον Κουτρούλη του θέτει έναν όρο. Για να γίνει γυναίκα του πρέπει ο ταπεινής καταγωγής και αμόρφωτος ράφτης να εγκαταλείψει τη ραπτική και να γίνει υπουργός. Ο Κουτρούλης με τη βοήθεια του υπηρέτη του προσπαθεί με κάθε μέσο για να πετύχει την υπουργοποίησή του και καταφέρνει να πείσει τους πάντες πως πραγματικά το έχει πετύχει. Έτσι η μεγαλομανής Ανθούσα γρήγορα τον παντρεύεται. Όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά μέχρι να αποκαλυφθεί η απάτη και το ψέμα και να επέμβει η δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής ήταν Φαναριώτης λόγιος, ρομαντικός ποιητής της Αθηναϊκής σχολής, πεζογράφος, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολιτικός και διπλωμάτης. Επηρεασμένος από τον Μολιέρο και με δάνεια από τον Αριστοφάνη τόσο στη φόρμα όσο και στο περιεχόμενο, ο Ραγκαβής παρουσιάζει τον Κουτρούλη το 1845. Μόλις 15 χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους η πολιτική αυτή σάτιρα μοιάζει τραγικά διαχρονική. Όλα τα θέματα που θίγει όπως η διαφθορά, το πελατειακό κράτος, τα ρουσφέτια, η αναξιοκρατία, ο αρχοντοχωριατισμός, η ξενομανία, η διαπλοκή, η σχέση Τύπου και εξουσίας κι ο διχασμός που έχει καθορίσει συχνά με οδυνηρό τρόπο όλη την νεότερη ιστορία μας, είναι τα ίδια που μας απασχολούν δυστυχώς σχεδόν 200 χρόνια αργότερα. Το έργο θα παρουσιαστεί στη γλώσσα την οποία γράφτηκε, μετά από κάποιες αναγκαίες περικοπές που έγιναν για την δραματουργική οικονομία της παράστασης, καθώς και με κάποιες εμβόλιμες σύγχρονες προσθήκες κειμένων και πρωτότυπων τραγουδιών, παντρεύοντας το τότε με το σήμερα, σ’ ένα γάμο διαχρονικά κωμικοτραγικό, παρόμοιο με του Κουτρούλη.

ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Γιώργος Σκληρός, Γιώργος Σουλεϊμάν
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Τάσος Βρεττός
ARTWORK: Κωνσταντiνος Γεωργαντάς
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΚΙΓΙΑΖ:  Make up Lab by Γιάννης Μαρκετακης 
ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ:  Στέφανος Βασιλάκης
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Όλγα Παυλάτου pavlato@otenet.gr
ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  People Entertainment Group
ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: PEOPLE ENTERTAINMENT GROUP

Φωτογραφίες

Βίντεο

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ιδιαίτερη παράσταση, τολμηρή η χρήση της καθαρεύουσας που ωστόσο, κάποια στιγμή κούραζε. Πολύ ωραία η παρουσία της live μουσικής, που έδινε μία νότα "πανηγυριού", εκεί που άλλωστε παραπέμπει και η έκφραση "Του Κουτρούλη ο γάμος". Οι ερμηνείες ήταν πολύ καλές, εντούτοις, θεωρώ ότι με τον τρόπο που αποδόθηκε το έργο έχανε κάποια σημαντικά στοιχεία της πλοκής.

    Ευχαριστούμε πολύ Θεατρομάνια!

  2. Μια πολιτική σάτυρα διαχρονική τα θέματα που θίγει μας πασχολούν ακόμα και σήμερα.Μια ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών αλλά και νεοτέρων ηθοποιών και μουσικών παρουσίασε μια παράσταση με καταπληκτικές ερμηνείες. Εντυπωσιακή σκηνοθεσία της Σ.Καρύδη και όλων των άλλων συντελεστών.

  3. Ευχαριστώ πολύ για την διπλή πρόσκληση για την παράσταση "του Κουτρούλη ο γάμος". Πρωτότυπο σενάριο, ωραίες ερμηνείες !! Μπράβο στους συντελεστές και στους ηθοποιούς !! Κουρής και Καρύδη υπέροχοι !! Σαμαρά άψογη, εξαιρετική !! Μπράβο !!!