Τουλούζ Λωτρέκ - η φαντασία της αμαρτίας

Διάρκεια: 60'
Κείμενο: Χριστόφορος Χριστοφής
Σκηνοθέτης: Δήμος Αβδελιώδης
Σκηνογραφία: Αριστείδης Πατσόγλου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική σύνθεση: Νίκος Ξανθούλης
Ερμηνεύουν: Θανάσης Τσαλταμπάσης, Βερόνικα Αργέντζη

Περιγραφή

Ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί το κοινό της πόλης σε μια μοναδική θεατρική παράσταση, με θέμα τον κορυφαίο Γάλλο ζωγράφο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, που συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑNAGNORISIS.

Περισσότερα

Ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί την παράσταση, με συνθέτη τον Νίκο Ξανθούλη και το κουαρτέτο εγχόρδων Lanima να ερμηνεύει επί σκηνής τη μουσική, με τον Αριστείδη Πατσόγλου στα σκηνικά και την Βασιλική Σύρμα στα κουστούμια,  δημιουργώντας στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ ένα πάζλ σκηνών κινηματογραφικής υφής, που αποκαλύπτουν το πνεύμα και τα αισθήματα που βίωσε ο ζωγράφος, τις τελευταίες μέρες της ζωής του, από την στιγμή που αρχίζουν τα συμπτώματα της ασθένειάς του έως και το τέλος στα 37 του χρόνια.

«Η μοναδικότητα των έργων και της προσωπικότητας του ιδιοφυούς Τουλούζ Λωτρέκ, ενέπνευσε τον Χριστόφορο Χριστοφή να αποδώσει με μια βιωματικής πνοής προσέγγιση το πνεύμα του. Παρά την στέρηση της αγάπης από τους γονείς του, και την περιθωριοποίησή του από την μειονεκτική εικόνα ενός σώματος νάνου, που η ασθένεια των μηριαίων οστών του τον καθήλωσε πριν μπει στην εφηβεία, ο Λωτρέκ, χωρίς ίχνος κατωτερότητας,  βλέπει κατάματα την αλήθεια, με πηγαία γενναιοφροσύνη και κατάφαση για το θαύμα της ζωής, σαν ένας Mικρός Πρίγκιπας της ζωγραφικής. Μ’ αυτό το καθαρό βλέμμα ζωγραφίζει τους ανθρώπους αποτυπώνοντας στις μορφές τους τον βαθμό της ευτυχίας ή της δυστυχίας τους, στην προσπάθειά τους να ζήσουν την απόλαυση. Στον κόσμο της νύχτας φαίνονται όλα πιο καθαρά από την ημέρα. Δεν υπάρχουν καλές ή κακές γυναίκες  αλλά γυναίκες με στιγμές ευφορίας ή απογοήτευσης. Οι αριστουργηματικοί ψυχογραφικοί πίνακές του μιλάνε διαχρονικά, για το πόσο μάταια χάνεται ο χρόνος των ανθρώπων χωρίς την πραγματική χαρά,  παίζοντας στο έργο της ζωής τους έναν ρόλο που δεν τον επέλεξαν οι ίδιοι, κι από τον οποίο δεν σκέφτονται να αποδράσουν όσο ακόμη υπάρχει καιρός. Οπτική που την αναγνωρίζουμε με την ίδια ένταση και ευκρίνεια και στο λογοτεχνικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»,  όπως επισημαίνει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Δήμος Αβδελιώδης.

 

Συντελεστές:

Κουαρτέτο εγχόρδων: L’anima

Διεύθυνση Παραγωγής: Λητώ Ντάκου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου

Σενάριο Προβολής Εικόνων: Δήμος Αβδελιώδης

Μοντάζ Προβολής Εικόνων: Στεφανία Βλάχου

Μακιγιάζ φωτογράφησης και σχεδιασμός: OlgaFalei

Εκτέλεση Μακιγιάζ: Μαρία Παπαδοπούλου

Φωτογράφος: Νίκος Κόκκας

Φωτογραφίες

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ καλή παράσταση! Όποιος έχει παρακολουθήσει άλλες παραστάσεις του Δήμου Αβδελιώδη, π.χ. πάνω σε έργα του Βιζυηνού, του Παπαδιαμάντη, του Ρίτσου, παρατηρεί ότι εδώ έχει διδάξει διαφορετικό τονισμό στην εκφορά του λόγου. Οι φωτισμοί του Αβδελιώδη παραμένουν μαγικοί... Οι κινήσεις των ηθοποιών μέσα στο χώρο και στη μεταξύ τους διάδραση εμπνευσμένες, εκφράζουν απόλυτα το κείμενο. Τα έργα του Λωτρέκ προβάλλονται διακριτικά, δίνοντας ένα τόνο, αλλά χωρίς να αποσπούν την προσοχή από τα τεκταινόμενα στη σκηνή. Ένα μεγάλο ατού της παράστασης είναι η ζωντανή μουσική (του Νίκου Ξανθούλη, με το κουαρτέτο εγχόρδων L’ anima)... Προσωπικά θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι περισσότερες οι παραστάσεις, δεν είναι έργο που χωρούν να το δουν σε τέσσερις παραστάσεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι... Μακάρι να ξαναπαιχτεί σύντομα για όσους δεν προλάβουν!