Τραχίνιες

Αρχείο Παίχτηκε από 11/09/2021 έως 11/09/2021
στο Ρεματιάς Χαλανδρίου
Συγγραφέας: του Σοφοκλή
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Δραματουργική επεξεργασία: Χριστιάννα Μαντζουράνη
Σκηνοθέτης: Θωμάς Γκαγκάς
Κοστούμια: Πέννυ Τσομπανάκη
Μουσική σύνθεση: DNA (Aλέξανδρος Χρηστάρας-Μιχάλης Νιβολιανίτης)
Κίνηση: Αριάδνη Παπαπαναγιώτου
Ερμηνεύουν: Τζίνη Παπαδοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Γιάννης Κοτσαρίνης, Δημήτρης Ραφαήλος, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης

Περιγραφή

Με την νέα παραγωγή «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θωμά Γκαγκά ξεκίνησε η φετινή θεατρική σεζόν για την Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Η παράσταση αφού παρουσιάστηκε στον επιβλητικό χώρο του αρχαίου θεάτρου Δημητριάδος, στον αρχαιολογικό χώρο Φθιωτίδων Θηβών στη Νέα Αγχίαλο και στο ανοιχτό καλοκαιρινό θέατρο Ν.Ιωνίας Δήμου Βόλου, ταξιδεύει στην Αθήνα και παρουσιάζεται στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Δήμου Χαλανδρίου το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30.

Περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΟΛΟΥ

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Στην Τραχίνα, η εξόριστη βασίλισσα Διηάνειρα, αναμένει με αγωνία τα νέα για την τύχη του συζύγου της, Ηρακλή, μετά από πολύμηνη απουσία του. Ένας απεσταλμένος καταφθάνει και αναγγέλλει την επιστροφή του. Όμως ο Ηρακλής, αφού ολοκληρώσει τους άθλους του, δεν έρχεται μόνος. Οι χρησμοί θα επαληθευτούν; Μπορεί ένας πεθαμένος να σκοτώσει έναν ζωντανό;

Οι «Τραχίνιες», του Σοφοκλή, έργο αινιγματικό και βαθιά υπαρξιακό αλλά ταυτόχρονα καινοτόμο και σύγχρονο συμπυκνώνουν την αέναη σύγκρουση του ανθρώπου με την αναπότρεπτη μοίρα του. Μέσα σε ένα πλαίσιο ψυχαναλυτικών αποχρώσεων «κλειστού χώρου», οι συναισθηματικές εξάρσεις, οι άλλοτε βροντώδεις δονήσεις των ηρώων συμπορεύονται με το αδιαμφισβήτητο κύρος των Θεών.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

«Το έργο σε πρώτο επίπεδο είναι μια συγκλονιστική ερωτική τραγωδία. Κοιτώντας κανείς όμως βαθύτερα, ανακαλύπτει πως πρόκειται για ένα από τα πιο σπουδαία έργα του Σοφοκλή. Με αφορμή το τέλος της ζωής του Ηρακλή, ο Σοφοκλής ψυχογραφεί λεπτεπίλεπτα τους χαρακτήρες του και τις αγωνιώδεις προσπάθειες τους να αλλάξουν την μοίρα τους. Οι ήρωες του έργου πέφτουν θύματα μιας εξαπάτησης που όταν την συνειδητοποιούν είναι πλέον αργά. Ένα αριστοτεχνικά γραμμένο έργο, που εντελώς αδικαιολόγητα, ελάχιστα το έχει εκμεταλλευτεί η θεατρική πράξη.», Θωμάς Γκαγκάς.

Κατασκευή σκηνικών: Αργύρης Ζήσης-Θανάσης Ματασαγγιάς

Η φωτογράφιση για την προώθηση της παράστασης έγινε στο Studio Π56 από την Αγγελική Κοκκοβέ.

Γραφίστας: Θοδωρής Πιτσιρίκος

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Μετζικώφ για την πολύτιμη βοήθεια του.

Φωτογραφίες