Υπάρχουν νεύρα

Αρχείο Παίχτηκε από 25/10/2021 έως 26/10/2021
στο Πρόβα
Συγγραφέας: Μαρίν Σορέσκου
Μετάφραση: Βαγγέλης Δουκουτσέλης
Διασκευή: Μονίκα Σαβουλέσκου Βουδούρη
Σκηνοθέτης: Μονίκα Σαβουλέσκου Βουδούρη
Χορογραφία: Εμμανουέλα Ένε
Ερμηνεύουν:

Διανομή
Ιωάννης Μακρόπουλος (Ιον)
Βαγγέλης Δουκουτσέλης (Αλίν)
Κώστας Πολυνάκης (Ο καθηγητής)
Μαριάνα Ιονίτσα (Η παραδοσιακή γυνή)
Εμμανουέλα Ένε (Η μαθήτρια)
Γκαμπριέλα Απόστολ (Η αιώνια γυνή)
Τούντορ Σπραντσεάν (Ο αιώνιος ανήρ)
Πλεσέα (Το παιδί Γκαμπριέλα)

Περιγραφή

Η Ομάδα Επαγγελματικού Θεάτρου της Διασποράς παρουσιάζει τη διασκευή του έργου «Υπάρχουν νεύρα», του Ρουμάνου ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και μυθιστοριογράφου, υποψήφιου για βραβείο Νόμπελ, Μαρίν Σορέσκου.

Το άκρως επίκαιρο έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στη ρουμανική γλώσσα και την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στην ελληνική γλώσσα, στο θέατρο Πρόβα.

Περισσότερα

Ομάδα Επαγγελματικού Θεάτρου της Διασποράς

25 Οκτωβρίου - παράσταση στην ρουμανική γλώσσα

26 Οκτωβρίου - παράσταση στην ελληνική γλώσσα

Μία παράσταση για τα θέματα της εποχής μας, όπου το παράλογο μπορεί να βρεθεί σε κάθε γωνία.


Σημείωμα σκηνοθέτη

Σχεδιάσαμε από την απαρχή της ίδρυσης της Ομάδας Επαγγελματικού Θεάτρου της Διασποράς να παίξουμε ρουμανικό θεατρικό δράμα, προκειμένου να εισαχθεί στον ελληνικό θεατρικό χώρο. Αποτελούμε τον μοναδικό μόνιμο θεατρικό σχηματισμό της ρουμανικής διασποράς σε όλο τον κόσμο.

Η ομάδα μας είναι δίγλωσση, σε κάθε σεζόν ανεβάζει παραστάσεις και με αυτουσίως μεταφρασμένα κείμενα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργήσαμε έναν επαγγελματία μεταφραστή στον χώρο του θεατρικού δράματος ο οποίος ανήκει στην θεατρική μας ομάδα. Πορευτήκαμε με γνώμονα την πεποίθηση ότι η επιτυχία δεν πηγάζει από το μεγαλείο και το κόστος της παράστασης. Απαρνηθήκαμε τα τεχνικά μέσα που προσδίδουν υπερβολή καθώς και τα πυροτεχνήματα που παράγουν θεαματικότητα. Ενδιαφερθήκαμε στην εμβάθυνση τους συναισθήματος και της συναισθηματικής φύσης του ηθοποιού. Θέατρο χωρίς ηθοποιό, δεν υφίσταται, ανεξάρτητα από τα πόσα φώτα, οθόνες, προβολές, φλόγες και καπνοί εισβάλλουν στην σκηνή.

Επιλέξαμε ένα καθιερωμένο ρεπερτόριο, του Ιον Λούκα Καρατζιάλε, Μιχαήλ Σεμπαστιάν, Μιχαήλ Σόρμπουλ, Τούντορ Μουσατέσκου, Ευγένιου Ιονέσκο, Ματέι Βισνιέκ. Σε συνέχεια επεξεργασίας των κειμένων, φέραμε τους προβληματισμούς τους στο σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το θέατρο είναι μια πράξη συνειδήσεως, η παράσταση πρέπει να ομιλεί στον θεατή για το τώρα και για το εδώ.

Έτσι, εδώ και τώρα, εισερχόμαστε στην 7η σεζόν με μια διασκευή στο ομώνυμο έργο του Μαρίν Σορέσκου «Υπάρχουν Νεύρα». Παρόλο που το έργο εγράφη μερικές δεκαετίες πριν, τα λόγια του κειμένου φαίνονται λες και εγράφησαν χθες, αν όχι ακόμη και σήμερα. Το κείμενο ανήκει στην κατηγορία του θεάτρου του παραλόγου. Ή το παράλογο... τι να λέμε τώρα. Θα μιλήσουμε περισσότερο επί του θέματος πάνω στη σκηνή. Εσείς λαμβάνετε μέρος στον διάλογο, γιατί το θέατρο γεννήθηκε, ζει και θα ζει για πάντα, για τούτην την πολυπόθητη επικοινωνία με το κοινό.

Μονίκα Σαβουλέσκου-Βουδούρη
Αθήνα, Οκτώβριος 2021

Φωτογραφίες