Παρουσία ετήσιας πολιτιστικής έκδοσης Επίλογος" και απονομές τιμών

Σε μια ζεστή και συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων του πολιτισμού, της πολιτικής και της ευρύτερης κοινωνικής ζωήςτου τόπου, ο «Επίλογος» παρουσίασε χθες, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, την 30η έκδοσή του «Επίλογος 2021» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» τιμώντας παράλληλα τρειςσημαντικούς εκφραστές των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών: την ηθοποιό κα Λήδα Πρωτοψάλτη, τον συγγραφέα-σκηνοθέτη κ.Βασίλη Παπαβασιλείου και τον ιστορικό-νεοελληνιστή κ. Roderick Beaton.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση της φετινής έκδοσης «Επίλογος 2021» από τα μέλη της συντακτικής ομάδας του «Επίλογου», τον διευθυντή έκδοσης κ. Τάκη Βλαστό και τον αρχισυντάκτη κ. Γιάννη Ν. Μπασκόζο, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στην ύλη του«Επίλογου 2021» στα θέματα που περιλαμβάνει και στα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε.

Στο δεύτερο και κυρίως μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις στους Λ. Πρωτοψάλτη, Β. Παπαβασιλείου και R. Beaton, για την προσφορά τους στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τους Παναγιώτη Μέντη για την Λ. Πρωτοψάλτη και Τίτο Πατρίκιο για τον

Βασίλη Παπαβασιλείου. Δυστυχώς ο κ. Beaton αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα covid-19 κι έτσι το βραβείο θα του αποσταλεί, ενώ έστειλε ένα βιντεάκι με τον ευχαριστήριο χαιρετισμό του.

Προβλήθηκαν videos με χαρακτηριστικά αποσπάσματα για το έργο των τιμηθέντων και μίλησαν για την προσωπικότητα τους.

Ο θεατρικός συγγραφέας Παναγιώτης Μέντης, είπε για τη Λήδα Πρωτοψάλτη «όταν μιλάμε για την Λήδα μιλάμε για το ακριβό και το πολύτιμο που θέλουμε να βλέπουμε όταν αναζητούμε μια καλή ερμηνεία».

Στο ευχαριστήριο της η κυρία Πρωτοψάλτη αναφέρθηκε στην οικογένεια της που ήταν πηγή έμπνευσης και για την σημασία του να αγαπάμε ο ένας τον άλλον.

Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, είπε για τον αγαπημένο φίλο Βασίλη Παπαβασιλείου ότι «είναι η εξαίρεση στον κανόνα αφού αν και το ύφος του δείχνει αυστηρό στην πραγματικότητα μιλάμε για μια προσωπικότητα με ιδιαίτερο αυτοσαρκασμό».

Τέλος ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ Αριστείδης Χατζής μίλησε για τον Roderick Beaton, που είναι αφιερωμένος στην «ιδέα» της Ελλάδας αποκαλώντας τον Έλληνα, με την έννοια που απέδιδε την Ελληνικότητα ο Ισοκράτης, δηλαδή ότι η ελληνική μόρφωση και όχι η ιθαγένεια ορίζουν κάποιον ως Έλληνα.

Όλοι μίλησαν με θέρμη και θαυμασμό για το έργο και την διαχρονική αξία των τιμηθέντων.

Οι τιμώμενοι ευχαρίστησαν συγκινημένοι τον κόσμο που παραβρέθηκε και τους τίμησε και το κοινό ανταπέδωσε τα αισθήματα του με θερμά χειροκροτήματα.

Καθώς φέτος είναι η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του Δημήτρη Χορν ο Γρηγόρης Βαλτινός διάβασε ένα ποιητικό κείμενο του αφιερωμένο στον Τάκη Χορν που λείπει από το Θέατρο του σήμερα.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο «Επίλογος» ανακοίνωσε τη συνεργασία με το φιλανθρωπικό σωματείο «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» και την νυν πρόεδρό του κα Αθηνά Γιαννούλη Γουργομιχάλη.

Τη βραδιά παρουσίασε για άλλη μία χρονιά ο Αλέξης Κωστάλας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η κα Ελένη Δουνδουλάκη, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβερνήσεως, ο κος Π. Σκουρολιάκος ως εκπρόσωπος του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπιος Παυλόπουλος με την κα Σίσσυ Παυλοπούλου, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κα Μ. Βιδάλη, βουλευτές όλων των κομμάτων αλλά και σημαντικοί άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών όπως οι : Π. Δημαράς (πρόεδρος του ΣΦΜ) Ρ. Αξελός, Λ. Γιοβανίδης, Σπ. Μπιμπίλας, Αλ. Μυλωνάς, Μ. Μητσιάς, Π. Ορκώπουλος, Γ. Ρούφας, Γιάν. Αναστασάκης, Αλ. Σακελαροπούλου, Νικ. Χανιωτάκης, Θ. Προκοπίου, Λ. Καφαντάρη, Αλ. Κωτσοβούλου, Έμ. Κολιανδρή, Γ. Κουνδουράκη, Γ. Λιάνης, Ν. Διαμαντής, Γ. Γιωγλερής, Λ. Νταϊφά, Ν. Νικολάου, Ανδρ. Ροδίτης και πολλοί άλλοι .

Η εκδήλωση έκλεισε με κοκτέιλ στο ζεστό χώρο του φουαγιέ της αίθουσας «Δημήτρης Μητρόπουλος» του ΜΜΑ.

Προηγούμενο άρθρο«Βσέβολοντ Μέγερχολντ. Για το Θέατρο» Από τις εκδόσεις Τόπος
Επόμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Αναφορά σε μια Ακαδημία"